Roofvogels in hun natuurlijke omgeving

De herfst en winter zijn een prima periode om eens extra te letten op roofvogels. In het begin van de herfst zijn er veel roofvogels die doortrekken naar het zuiden en met wat geluk kom je exemplaren tegen die hier even een tussenstop maken. Ook komen heel wat roofvogels vanuit het noorden naar Nederland om hier de winter door te brengen. In de late herfst en de winter zijn er dus grotere aantallen roofvogels in ons land te bewonderen.
Het is uiteraard leuk om die roofvogels dan ook te kunnen vastleggen en liefst zo close mogelijk.
Een roofvogel laat zich echter lang niet altijd even makkelijk benaderen en dat was ook de ervaring van de afgelopen weken. Het lukte me wel om foto's te maken van wat grotere afstand en ik bedacht me dat ik eigenlijk weinig aandacht besteed aan foto's van vogels in hun omgeving, daar wil ik met deze blog wat aan gaan doen. De vliegbeelden hier boven zijn van een vrouwtje Blauwe Kiekendief, die maar niet dichterbij kwam dus met deze vliegbeelden moet ik het voorlopig doen, maar ze is er nog wel een tijdje. Voor een mooie foeragerende Blauwe Kiekendiefdame zie deze blog
Het mooie van roofvogels is dat ze vaak in dezelfde omgeving blijven jagen, zolang er tenminste voldoende voedsel te vergaren valt. Bovenstaande Buizerd kwam ik ergens tegen en kon toen in eerste instantie alleen de bovenste foto maken, nogal ver weg, maar wel op een mooi paaltje met riet er bij en  koeien in de mistige achtergrond. Een dag later ben ik er weer naar toe geweest en zat dezelfde Buizerd wat dichterbij en had ik er ook wat fraaier licht bij.
Ook het vrouwtje Blauwe Kiekendief heb ik inmiddels meerdere keren bezocht, haar partner is er ook wel maar die zit steeds op zo grote afstand, dat ik zelfs met mijn 500 mm geen fatsoenlijke foto kan produceren, maar zo blijft er ook nog wat te wensen over. Op bovenstaande foto's kwam opeens de mist opzetten en dan krijg je foto's met een heel andere sfeer, ik vind het zelf eigenlijk best leuk en voor het verschil de bovenste foto die ik maakte vlak voor de mist.


Hier boven zit een Buizerd in een boom in de late middag, waarbij de lucht al een beetje rood begint te kleuren. Geen details zijn er te zien en toch kan je zien aan het silhouet dat het een Buizerd is. Bij deze foto vind ik het extra leuk dat er geen bladeren meer aan de boom zitten maar slechts kale takken.


Tja, tot besluit dan toch een Torenvalk die ik in februari van dit jaar heel mooi kon vast leggen tegen een prachtig roodgekleurde lucht, die wonderwel paste bij het mooie verenkleed van de Torenvalk.
Ik ben tevreden met mijn foto's uit deze blog, maar hoop toch ook nog kansen te krijgen om roofvogels zo mooi gedetailleerd op de foto te kunnen zetten als deze fraaie Torenvalk.
Voor tips om roofvogels te fotograferen zie deze blog.

Reacties

 1. Hai Coby,

  Ondanks dat het lastig is om ze te fotograferen, heb je toch fraaie beelden gemaakt.
  Ik weet hoe lastig het is om zo op de foto te krijgen.
  De torenvalk staat er fantastisch op. Succes met je verdere "jacht".

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie !
  Zie vaak buizerd op de palen zitten als ik onderweg ben, si me nooit gelukt er een zo mooi op de foto te zetten, Super de ene waar die op de paal zit.
  Ook de Torenvalk heb je mooi weten vast te leggen.
  Jou dag was weer goed.
  Groetjes en prettig weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zag afgelopen dinsdag ook een buizerd in de mist.
  Even twijfelde ik of ik zou stoppen maar ik had verplichtingen.
  Jammer jammer....want jij hebt prachtige opnamen gemaakt in de mist.
  Het heeft toch iets heel bijzonders hoor.....
  mooie foto`s Coby.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Coby,
  Dit vind ik prachtig om te zien, ben ook vaak op zoek naar roofvogels.
  Ik moet nog leren wel het verschil zien van sommige, zoals de buizerd en kiekendief.De torenvalk op de draad is prachtig zoals die om kijkt naar je.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw, wat een prachtige beelden Coby, zeker niet makkelijk, de bomen zijn wel kaal, maar de bladeren liggen onder je voeten te kraken en dan zijn ze ook zo weer weg! :-) De laatste is om in te kaderen! Een fijn weekend,
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind roofvogels prachtig, ik zie ze ook best vaak, maar om ze te fotograferen, pff daar komt wat meer bij kijken. Jij hebt hier een geweldige serie, met de torenvalk als topper, maar ook de lichtgekleurde buizer die mooi zit te zitten is ook gaaf.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schitterend! Die laatste foto's zijn echt prachtig: dat silhouet tegen de rode lucht en die mooie Torenvalk.
  Ik heb een paar jaar geleden de blauwe kiekendief prachtig kunnen gekijken vanuit het kamerraam: een akker met graan kon door de overvloedige regen niet meer geoogst worden en door het graan kwamen daar veel muizen op af en ook de Kiekendief man en vrouw! Groot zijn ze en ze vliegen ook heel laag over het veld, zodat je ze prachtig kunt observeren. Maar ja, ik ben geen fotograaf: dus geen foto's. Wel een mooie herinnering!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby,
  Het is zo lastig om roofvogels te fotograferen, maar het is je heel aardig gelukt.
  Mooi de torenvalk!
  Ook de buizerd in de boom is een fraaie plaat geworden.
  Er moet eigenlijk altijd wel iets te wensen overblijven lijkt het wel :)
  Fijn weekend, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby,
  Ik heb het maken van dit soort beelden eigenlijk al een hele tijd opgegeven, dus ik bekijk ze graag bij jou, ondanks de afstanden zijn ze toch zeker heel acceptabel. Met de mist krijg je trouwens ook wel erg mooi sfeertje.
  Misschien moet ik het ook maar weer eens proberen...
  Goed weekend en groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Schitterende serie want de roofvogels zijn beslist geen doetjes voor op de foto en vaak moeilijk en schuw. Maar als je ziet wat je er voor terug krijgt voor je moeite dan is het alles waard...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Super lastig inderdaad, die roofvogels, eer ik van de fiets ben, zijn ze al weg..
  Ik heb je tips ook even bekeken, bedankt daarvoor.
  Mooie platen heb je geschoten, die smaken naar meer!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hello Coby,

  You took some great pictures of this bird of prey. I love the last one and also the ones in flight.
  Great captures, thank for sharing.
  Greetings,
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Coby,

  Ik weet als géén ander hoe lastig het is om zulke roofvogels vast te leggen. Het is me dan ook nog niet gelukt om ze redelijk dichtbij te kunnen fotograferen. Vooral de TV heb je er mooi op staan van goede afstand. Misschien dat ze in de koudere periode wat minder schuw zijn. Ik ga me er iig meer op focussen.

  Groeten,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders