Wat zit er in dat gat - wonderlijk insectenverhaal

Het is eigenlijk vreemd dat we relatief weinig aandacht hebben voor insecten. Veel mensen hebben zelfs een hekel aan insecten en vinden ze griezelig of irritant. Oké, vlinders kunnen nog wel op sympathie rekenen en vooruit een libel gaat ook nog wel, alhoewel de meningen dan al weer meer verdeeld raken.
Toch zijn insecten ontzettend interessant en met ruim 900.000 (!) soorten moet er toch altijd wel een soort zijn waar je van onder de indruk raakt.
Ik heb zelf gemerkt, dat wanneer je meer over insecten te weten komt, je er steeds meer door gefascineerd raakt. Verder zijn het geweldige dieren om te fotograferen en op foto's kan je met een macrolens ook nog eens de prachtige details van insecten zichtbaar maken.


Onlangs zat ik op een terras, waar allemaal gaatjes gemaakt waren, zoals op bovenstaande foto. Ja, en dan is mijn belangstelling al weer gewekt en word ik nieuwsgierig; wat zou er in dat gat zitten, of wie heeft dat gat gemaakt? Ik besloot om maar eens een poosje bij zo'n gaatje te gaan zitten, uiteraard met fototoestel en te kijken of ik er zo achter zou kunnen komen wie deze gatenmaker was.



Mijn geduld werd niet lang op de proef gesteld, want al snel kwam er een geel/zwart gekleurd insect aangevlogen, die met een vaartje in een van de gaten dook en natuurlijk niet het gat waar ik me bij geïnstalleerd had... Maar inmiddels wel een beetje door ervaring wijs geworden, besloot ik niet meteen van het ene gat naar het andere te rennen, maar rustig bij het door mij gekozen gat te blijven posten.
En ja hoor, daar kwam de bewoner al aan. Het viel nog niet mee om deze kleine insecten zomaar te fotograferen, maar geduld en blijven proberen is dan de remedie en het lukte om er toch een paar vast te leggen.



Het insect is een Grote Snuittordoder (Ceceris arenaria), en hoort tot de familie van de graafwespen. Vaak zitten er een aantal van die graafwespen bij elkaar in de buurt. Normaal gesproken tref je de Grote Snuittordoder aan op grote zandvlaktes en op zandige stukken in heidegebieden. Maar deze exemplaren hadden dus een terras uitgekozen om hun gangen in te graven.



De Grote snuittordoder vangt en doodt, zoals zijn naam al zegt, snuitkevers. Deze kevers voert hij, zoals  op de foto hierboven te zien is in de vlucht mee door het dier met de poten onder zijn lijf te klemmen.




 De snuitkever dient als voer voor de larven van de Grote Snuittordoder, die legt eitjes in de uitgegraven gang en de dode snuitkever komt daar bij te liggen. Als de larve uit het ei komt, kan hij zich te goed doen aan de dode snuitkever.





Er huisde nog een insect in de buurt van de gaten en ging ook wel naar binnen in die gaten. Dit prachtig gekleurde beestje is een Goudwesp (deze heet Hedychrum nobile). Goudwespen zijn een beetje als Koekoeken bij de vogels, ze laten een ander het werk doen en profiteren er zelf van. De Goudwesp gaat stiekem een gat van een Grote Snuitordoder binnen en legt er een eitje, als daar een larve uit komt, eet die niet de dode snuitkever op, maar doet zich te goed aan de larve van de Grote snuittordoder...


Als je zelf eens ergens een gaatje in de grond ziet neem dan eens de moeite om te kijken wie daar woont en probeer achter de gewoontes van die bewoners te komen en je zult je verbazen over wat er zich allemaal afspeelt...

Reacties

  1. Hoi Coby,

    Wat een leuk en interessant verhaal zeg. Ik ben zelf meer van de vogels dan van de insecten maar vond het wel boeiend. En die foto waarop hij de kever onder zich geklemd heeft; heel knap.

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuk verhaal Coby en erg mooie foto`s
    Inderdaad, als je je ergens in verdiept gaat er een wereld voor je open, ik zal toch eens beter letten op gaatjes in de grond.
    Groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een log waar ik weer van van op steek. DE grote snuittordoder, had er nog nooit van gehoord. Mooie foto's en interessante info.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je heb er weer een heel verhaal met foto's van gemaakt.
    De goudwesp heeft wel hele mooi kleuren.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heb je verhaal in één adem uit zitten lezen. Schitterende foto's erbij maken het helemaal compleet.
    Mensen zien vaak idd de schoonheid van de natuur niet. Wij hebben ze ook een keer gezien de gaatjes tussen de tegels. Er kwam ook iets wat op deze lijkt wij gooide het gaatje weer dicht. Met dezelfde gang kwam het weer naar boven haha.
    Groetjes Danielle

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Telkens weer zo'n leuke verrassing waarmee jij op de proppen komt ;-)
    Dit is een erg mooie serie, over een insect waarvan ik het bestaan niet wist, maar dat ik een volgende keer hoop te herkennen. Geweldig hoe je hebt vastgelegd hoe ze de prooi onder zich vastklemmen, en dan dat ondeugende goudwespje. De natuur zit toch echt vol met verrassingen!
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Voordat ik deze blog maakte wist ik ook niet van het bestaan van deze beestjes hoor! Ik ben gewoon heel nieuwsgierig... en als ik dan een voor mij onbekend beestje zie, wil ik er ook graag wat meer van weten. Met wat speurwerk krijg je dan vaak een heel interessant verhaal en dat is dan weer aanleiding om nog meer overal naar te speuren...
    en zo hoef ik me nooit te vervelen:)
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  8. heb ik me daar een heel verhaal getipt....plaatst ik het...foetsie.
    balen.
    Het verhaal ging over buitenaardse wezens die dat niet zijn.
    Ik bedoel...insekten lijken vaak niet van deze wereld.. ze zijn gewoon te wonderlijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland