Torenvalken deel 4- actie in het nest

Vandaag het laatste deel van deze vierdelige serie over jonge Torenvalken.
In eerste instantie waren de jonge Torenvalken wat schichtig en weinig ondernemend, maar gaande weg kwam er steeds meer actie en dat was prettig natuurlijk, want dat levert een mooi schouwspel op en met een beetje mazzel ook nog mooie plaatjes.
Gedurende de tijd was ik steeds een beetje naar voren geschuifeld met mijn boeltje en de jonge valkjes vonden dat blijkbaar prima, want ze werden alleen maar actiever en ondernemender en raakten blijkbaar gewend aan mijn aanwezigheid.Wat opviel was dat er twee vogels steeds wat dominanter waren en twee andere stonden letterlijk een treetje lager een nummer vijf heb ik niet kunnen waarnemen. Het was bijzonder om dit Torenvalkennest zoveel uren achtereen te mogen observeren en fotograferen. Op de bovenste foto zie je de valkjes kijken naar een plukje dons dat een van hen net heeft verwijderd en in zijn poot vasthoudt.
Het was duidelijk te zien dat de Torenvalken in dit nest echt volgroeid waren en dat het niet lang meer zal duren voordat ze zullen uitvliegen. Op deze foto's tonen twee jonkies hun prachtige gloednieuwe verenpakje en het staat ze goed.Een van de jonkies gaf een uitgebreide demonstratie van het verenpoetsen en verwijderde nog grote plukken van het dons, dat ze als ukkie zo'n aandoenlijk uiterlijk gaf.
Het is trouwens verbazingwekkend dat die jongen al dat gedrag instinctief vertonen en staan te veren poetsen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is en dat is het dus ook voor groter gegroeide vogeltjes.
Het is echt genieten om daar een tijd onbekommerd vanuit een tuinstoeltje naar te kunnen kijken.
Na het verenpoetsen was het tijd voor enige serieuze vliegoefeningen. Het ging er zo fanatiek aan toe, dat ik werkelijk dacht, dat ik mogelijk wel getuige zou gaan zijn van het eerste uitgevlogen Torenvalkje.
Maar helaas, het bleken slechts oefeningen te zijn en al hoewel het jong de indruk maakte dat hij zo de wijde wereld in zou kunnen vliegen, hij verkoos toch nog in de inmiddels voor zulke uit de kluiten gewassen torenvalken krappe nestkast te blijven.
Tijdens de vliegoefeningen gooide zijn maatje snel een braakbal uit zijn strotje. Ik zag de braakbal vallen en dacht dat de vleugelslaande vogel de braakbal er uit gooide maar terugkijkend op het schermpje zag ik dat het de andere vogel was. Zo'n braakbal gooien ze er overigens verrassend snel uit.
Op de onderste foto twee braakballen van de Torenvalken en een vleugeltje van een Pimpelmeesje, dat vermoedelijk ook als voedsel had gediend voor de jonge Torenvalken.


 De foto hier boven vind ik misschien wel de leukste van deze serie. Na alle vliegoefeningen, gepoets, gepoep en gebraakbal gingen deze twee even heel aandoenlijk innig bij elkaar zitten, waarbij de ene valk beschermend een vleugel om de ander heen vouwde, een prachtig plaatje vind ik zelf en heel bijzonder dat ze dat deden. En een mooie afsluiting van deze vierdelige serie over de jonge Torenvalken.
Voor de andere delen zie  deel 1deel 2, deel 3 .

Reacties

 1. Oh wat is dit mooi zeg, die jonge torenvalkjes van zo dichtbij. De laatste foto is inderdaad heel erg schattig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nog een keer je hele serie bekeken, wat is dit prachtig!
  Wat een mooie foto`s heb je gemaakt van dit nest, heel bijzonder om dit te zien.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mij betreft mag je er nog wel meer plaatsen.
  Roofvogels is voor mij nooit te veel.
  Was weer een prachtige serie, met een hoop informatie.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een geweldige serie! Je vertelt er ook zo boeiend over dat het net is of ik er zelf bij ben...
  Geweldig om zo die jonge vogels te kunnen observeren. Dat is toch wel heel bijzonder als je dat meemaakt.
  Ik ben steeds weer benieuwd wat je nu weer hebt gezien en meegemaakt.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. fantastisch!!!!
  wat een geweldig mooie foto`s.
  die braakbal die net uit het bekkie komt.
  Grappig dat je achter de p.c. pas ziet wie de dader is.
  De oefeningen zien er heel serieus uit zeg.
  Ach jeetje...al dat spul in de kleine kastje....daar blijven ze vast niet lang meer.

  je bent een enorme bofkont!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb helemaal met je mee zitten te genieten, niet in mijn tuinstoeltje, maar op deze sombere zondag onderuitgezakt op de bank met laptop op schoot.
  Geweldige serie, wat een mooie momenten laat je zien. Oh, en stel je toch voor dat de eerste net zou uitvliegen! Nou, niet dus, maar evengoed spectaculaire beelden, super gedaan.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het houdt maar niet op met mooie platen van dit bijzondere gebeuren. De braakballen vliegen om je oren maar jij gaat gewoon door met plaatjes schieten en zo moet dat dacht ik ook. Wat een zalige leuke serie weer om te zien en wat groeien ze hard....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Coby,
  Prachtig is deze serie geworden, wat je wel niet kunt bereiken met een beetje geduld en een hoop liefde voor de natuur. De foto's misstaan niet in Grasduinen.
  Groetjes,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat is dit mooi,hier kan ik naar blijven kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bedankt voor jullie leuke reacties en commentaren op mijn torenvalkenserie. Fijn dat jullie er ook van hebben mee genoten. Het was een unieke ervaring en het is mooi dat er op deze manier veel mensen kunnen meegenieten van zoiets bijzonders.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai Coby,

  Wat een mooie afsluiter van de hele serie.
  Het was prachtig om te volgen.
  Ik ben erg onder de indruk van je hele verhaal.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland