Torenvalken deel 1- De jonge Torenvalken worden geringd

Afgelopen week mocht ik kijken en fotograferen bij  maar liefst twee nesten met jonge Torenvalken. Ik had nog nooit een jonge Torenvalk gezien en nu mocht ik "zomaar" foto's maken van die prachtige roofvogels, doordat de eigenaren van de nestkasten me die mogelijkheid boden... ja inderdaad ik voel me zeer bevoorrecht.
Tussen de jongen in beide kasten zitten een aantal weken, de jonge dieren in deze blog zaten nog in het donskleed, de jonge Torenvalken in de andere kast zaten al in de veren, maar die komen later nog aan bod.

Begeleid door een groep Zwartblesschapen op weg naar de valkenkast

De eigenaren van beide nestkasten hebben er voor gekozen om de jonge Torenvalken te laten ringen.
In dit eerste blog over de Torenvalken zal ik laten zien hoe dat in zijn werk gaat. De oudste jongen zijn al geringd, daar ben ik niet bij geweest, nu waren de vogels uit de andere kast aan de beurt en daar mocht ik dus bij zijn.
 

De 6 jonge Torenvalkjes werden een voor een uit de kast gehaald en in een tas gedaan. Op de grond werden ze voorzichtig vanuit de tas op een handdoek gezet. Ik weet niet precies hoe oud ze zijn, maar op 31 mei waren ze enkele dagen oud en deze foto's zijn gemaakt op 10 juni, dus ze zullen hier zo'n twee weken oud zijn denk ik.De valkjes krijgen allemaal een metalen ring met een eigen unieke code. Het ringen wordt gecoördineerd vanuit het vogeltrekstation in Wageningen. Het nut van ringen is dat er door een toegenomen kennis efficiëntere soortbescherming plaats kan vinden en daarnaast verkrijgt men door het ringen ook een grotere basale biologische kennis. Voor meer informatie over het vogeltrekstation kijk op www.vogeltrekstation.nlNatuurlijk zullen de jonge vogels het ringen niet prettig vinden, het ringen wordt echter gedaan door ervaren mensen die gedegen zijn opgeleid en weten wat ze doen. Bovendien proberen ze de hele procedure zo kort mogelijk te laten duren. Het is een vaste procedure die men afwerkt, naast het ringen worden een aantal zaken bekeken en gemeten. Op de foto hier boven is te zien hoe dat men de veren van de stuit beoordeelt om te kijken wat het geslacht van de vogel is. In dit nest zaten vermoedelijk allemaal vrouwtjes, van een paar was het nog  niet helemaal met zekerheid vast te stellen.Ook werd de vleugellengte van de jonge Torenvalken gemeten en ontkwamen ze er niet aan dat ze even aan een unster werden gehangen om het gewicht te meten. Al deze gegevens worden centraal verzameld in het vogeltrekstation en hoe meer gegevens, des te meer informatie kan men er uit halen.Toen ook nog eens werd vastgesteld hoe het met de kropinhoud van de vogel gesteld was, waren alle testen klaar. En nadat alle kleintjes deze procedure doorlopen hadden werden ze allemaal snel weer in de tas gedaan en teruggezet in de nestkast.


Natuurlijk heb ik geprobeerd om naast het vastleggen van de ringprocedure ook nog wat extra foto's te maken van deze donsbolletjes, hier is alvast een voorproefje.
In een volgende blog zal ik  meer mooie foto's laten zien die ik heb kunnen maken. En daarna komen nog berichtjes over het andere Torenvalknest met de grotere jongen...

Reacties

 1. Prachtig om dat jonge spul te zien.
  Ik kan me voorstellen dat je vereerd voelt om dat vast te mogen leggen.

  Groetjes Truus Beltman

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je zo kijkt, dan denk je, ach wat zielig, dat ze zo uit hun nestkast worden gehaald, maar gelukkig schrijf je erbij dat alles met beleid en voorzichtigheid gedaan wordt.
  Interessante ervaring lijkt me dit.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geluksvogel! Fantastisch om dat allemaal van dichtbij mee te mogen maken. Ook interessant wat je er allemaal bij vertelt. Ik ben benieuwd naar de andere foto's...

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig omdat te mogen mee maken, en ben ook benieuwd naar de rest van de foto's.
  En als je de ouders kan fotograferen moet je me maar e-mailen,dan kom ik ook graag langs :wink: .

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. allemachtig....
  ALLEMACHTIG!!!!!
  Wat een geweldige foto`s...vooral die laatste.
  ik voel dat er nog meer moois aan zit te komen.
  bofbibs!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat is dit mooi...hier word je toch echt stil van.hetr lijkt mij het einde om hier bij te mogen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat gaaf dat je hier bij mocht zijn.
  En wat een geweldige foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Coby,

  Altijd heel mooi om weer eens foto's te zien, die je niet gauw ergens anders ziet.
  Soms heb je het geluk, dat je bij dit soort gebeurtenissen mag fotograferen.
  Je hebt het uitermate informatief vastgelegd en verteld.
  Heel mooi gedaan.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kijk eens aan wat leuk! Dat je er bij kon zijn is superleuk. Ze hebben best al scherpe snavels zo te zien maar ook nog dat vertederende en lieflijke wat ze later als volwassen torenvalk verliezen zullen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders