De Brummeltuun

Onlangs was er een open dag van de Brummeltuun. Dit is een prachtige natuurlijke tuin met een een enorme border en veel leuke hoekjes. Jan en Marchien Braam hebben in de loop der jaren een bijzondere collectie vaste planten weten te verzamelen en het mooie is dat je veel van die planten ook nog eens kan kopen omdat ze zelf een kleine kwekerij hebben.
Ieder jaar hebben ze een aantal heel gezellige open dagen en als het even kan, dan kijk ik er wel even, zo ook onlangs op 21 mei.Naar goed Drents  gebruik wordt je hier begroet met " Moi", en er wordt hier stiekem gesuggereerd dat ook de vogeltjes "Moi" zeggen...
Dat vogeltjes in de Brummeltuun heel welkom zijn, dat is wel duidelijk, ze kunnen  kiezen uit een bonte verzameling vogelhuisjes, maar ik weet niet of er ook echt vogeltjes zijn die in deze huisjes broeden. Het is in ieder geval wel een erg leuke collectie vogelhuisjes.
Het gaat in de Brummeltuun in de eerste plaats natuurlijk om de prachtige bloemen en planten.
Er bloeiden nu bijvoorbeeld een aantal zeer fraaie Irissen. Ik vind de Gele Lis heel mooi, maar de bijzondere, gecultiveerde Irissen, die in de Brummeltuun in bloei stonden, daar zou ik wel een heel kaartje mee vol kunnen schieten, hier boven een paar foto's van die schitterende bloemen.De Brummeltuun heeft een  heel grote border, maar de tuin kent ook allerlei knusse hoekjes en overal vind je  objecten en creaties met bloemen en planten. Zo viel mijn oog op het prachtige glazen vogeltje dat ergens een plaatsje heeft gekregen en Marchien wees me zelf even op de prachtige  blauw/ witte Akelei, een favoriet van haarzelf.
Ook de Sieruien(Alliums),  stonden op 21 mei in volle bloei in de Brummeltuun. Echt enorme exemplaren waren er bij en je kon ze her en der verspreid door de tuin aan  treffen. Sieruien bloeien nooit heel lang, maar ook in uitgebloeide staat blijven ze heel lang aantrekkelijk om te zien. Op de foto is te zien dat een groepje was gecombineerd met rode bollen, wat een leuk effect gaf en een echte eyecatcher in de border.


Ik kan me altijd weer helemaal verlekkeren aan al die mooie planten en al die verschillende kleuren en vormen, in zo'n blogje is natuurlijk lang niet alles te laten zien van de Brummeltuun, dit is slechts een kleine bloemlezing.
Voor de liefhebbers die misschien nog in de buurt komen deze zomer, de Brummeltuun heeft nog meer open dagen: op 25 en 26 juni,  op 24 juli en op 21 augustus.
Het adres van de Brummeltuun is Alting 21 in Beilen (Drenthe) en op afspraak kan je overigens dagelijks terecht in de Brummeltuun van mei tot oktober.
Een bezoekje zeker waard en je wordt er bijzonder hartelijk en deskundig ontvangen!!!

Reacties

 1. dit zet ik op mijn verlanglijstje....tuinen bezichtigen heeft mijn belangstelling.
  dank je wel voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie bloemrijke impressie van de Brummeltuun. Je brengt me op een idee om ook eens zoiets te doen, leuk!
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is weer eens wat anders: een tuinbezoek. Ziet er allemaal wel weer heel mooi uit! De irissen zijn inderdaad prachtig, maar ook de alliums vind ik heel mooi.
  Lijkt me wel een bezoekje waard deze zomer.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens