Een dagje wandelen in het Bargerveen

In mijn vorige berichtje over het Bargerveen heb ik het gehad over het unieke karakter van dit natuurgebied met de aanwezigheid van levend hoogveen.
Nu een verslagje over wat ik allemaal heb gezien tijdens een wandeling die ik samen met twee andere natuurliefhebbers heb gemaakt door dit bijzondere stuk natuur.
Al direct aan het begin van de wandeling werden we verrast door een heidekikker die zich gewillig liet vastleggen met het fototoestel.Meteen daarna ontdekten we een familie Gekraagde Roodstaart, die echter niet van zins was om zich uitgebreid te laten fotograferen. Een niet al te beste foto is er over gebleven, maar we hadden wel een prachtig schouwspel en besloten daar ook meteen maar even een koffiepauze te houden. Tijdens die pauze werden we ook bezig gehouden door een Wielewaal die zich van dichtbij liet horen maar niet liet zien. Ook kwamen er maar liefst drie Koekoeken achter elkaar aan  jagend over ons heen vliegen, dat gebeurde zo onverwacht dat ik niet eens geprobeerd heb om daar een foto van te maken...

Een jonge Gekraagde Roodstaart

Na zo'n spectaculair begin van de wandeling kon onze dag eigenlijk al niet meer kapot. En we werden inderdaad nog veelvuldig verrast met prachtige vondsten. Voor vlinders is het Bargerveen ook een goed toevluchtsoord en mede door het mooie weer kwamen we daar ook mooie soorten van tegen.

Hoe het Groentje zijn naam komt is wel duidelijk...

Groot Dikkopje

vrouwtje van het Heideblauwtje

Mannetje van het Heideblauwtje
De Roodbandbeer, een prachtig nachtvlindertje

Helaas was er geen Aardbeivlindertje te ontdekken, wel de gele Tormentilbloemen waar ze hun eitjes op afzetten, maar niet het kleine bruine vlindertje met de witte stipjes. Maar ik laat hem wel even zien want twee jaar geleden had ik wel het geluk om het vlindertje te zien, ik wist toen echter helemaal niet dat het een zeldzaam vlindertje was, tot die verrassende ontdekking kwam ik pas thuis toen ik opzocht hoe het vlindertje heette... 

Het zeldzame Aardbeivlindertje

Niet alleen beestjes zijn er in het Bargerveen te vinden, ook planten zijn er zoals Veenpluis en Zonnedauw en natuurlijk het veenmos dat moet zorgen voor nieuw levend hoogveen.
Het veenmos groeit aan de bovenzijde en de onderzijde sterft af, maar verteert amper zodat de laag steeds dikker wordt en er uiteindelijk nieuwe veenlaag wordt gevormd, waar weer planten zoals het zonnedauw op kunnen groeien. 

Veenmos

Veenpluis

Zonnedauw

Ook libellen komen er in vele soorten voor, waaronder soorten die je elders niet of slechts zelden aantreft. Zo zagen we de Noordse Witsnuitlibel in grote aantallen en een voor mij nieuwe soort, de Venwitsnuitlibel en ook de Smaragdlibel vloog hier rond.

Smaragdlibel
Mannetje Noordse Witsnuitlibel

Vrouwtje Venwitsnuitlibel


De mooiste vondst van de dag was volgens mij wel een Levendbarende Hagedis. Het is toch altijd wel een gelukje als je ze ziet,heel vaak zie je wat wegglippen en dat was het dan. Nu lukte het ons om het watervlugge en kleine diertje toch in het oog te houden en er zelfs nog een plaatje van te maken. Prachtige diertjes zijn het, van die echte oerbeestjes, die afstammen van verre voorvaderen.
Ieder jaar zie ik er wel een paar en dit was de eerste van dit jaar en ik hoop dat er nog meer van die cadeautjes komen dit jaar...
Reacties

 1. Wat een soortenrijkdom op één dag, en dan slaag je er ook nog in om het meeste daarvan heel goed vast te leggen, geweldig!
  De variatie aan vlinders is hier op dit moment klein, er wordt gepraat over junidip, en er bloeit door de droogte natuurlijk ook maar weinig.
  Veenpluis, veenmos, zonnedauw, ik heb het laatst ontdekt en vind het fascinerend mooi.

  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je ben aardig wat tegen gekomen daar, vooral een hoop mooie vlinders.
  Maar vind de hagedis het mooist, omdat ik die ook zo graag eens zou willen fotograferen.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Verbazingwekkend hoeveel mooie dingen jij altijd ziet!
  Het is dan ook een feest om met jouw op stap te gaan als natuurliefhebber/-kieker :)

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tjonge wat een gebied is dat eigenlijk dat baggerveen. Je hebt er in ieder geval geen baggerplaatjes geschoten maar zalig werk. Ik kijk mijn ogen uit als ik zie wat een fraaie soorten vlinders en libellen er te zien zijn op je foto's en bovenal hoe mooi je ze er op hebt weten te zetten. Ronde zonnedauw, veenpluis echt een superserie...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Coby,

  Je mag toch echt trots zijn op je foto's.
  Prachtige beelden en vooral de vlinders spreken mij erg aan.
  Voora de soorten die je hier in het westen niet ziet. Heel mooi vastgelegd.
  Tsja, de hagedis is dan natuurlijk en topmoment.
  Mazzelaar!
  Je hebt een schiterende serie gemaakt.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hele mooie serie.
  Ik kom er regelmatig, woon er redelijk dichtbij en is altijd genieten.
  Het groentje heb ik vorig jaar ook op de foto gezet. Ook een blauwborstje, geweldig !!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,

  Geweldig hoor een zeldzame Kwak in je verzameling foto's,
  de laatste foto van de Zonnedauw...super mooi!

  Groetjes Greetje

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders