Torenvalken deel 3 - Torenvalkpubers

Van kennissen kreeg ik het bericht dat ik nu echt moest komen als ik nog jonge Torenvalken op de foto wilde zetten. De valken waren geringd en de persoon die dat gedaan had dacht dat ze binnen 2 weken wel zouden uitvliegen. Toevallig had ik een week vrij en dus heb ik de volgende dag een flink aantal uren doorgebracht in de nabijheid van de nestkast.


Ook jonge valken hebben goede ogen en in eerste instantie vonden ze het maar niks dat ze daar een vreemd vrouwmens op een tuinstoel in de bosrand zagen zitten. Maar na enige tijd trokken ze zich weinig meer aan van mijn aanwezigheid en kwamen ze steeds meer naar de opening van de nestkast.Het was mooi te zien hoe eerst een jonge valk zich heldhaftig naar de opening begaf en eens kwam kijken wat er daar in de buurt aan de hand was, en hoe daarna steeds meer jongen naar de opening kwamen.
Er moesten vijf jongen in de nestkast aanwezig zijn, maar ik heb die middag niet meer dan vier tegelijk gezien. Bij het ringen was een van de jonge valken extra klein. Het is te hopen, dat die ook goed groeit.Als je zo uren zit te turen naar zo'n nest met jonge Torenvalken, ga je op een gegeven moment een bepaald ritme herkennen, van wat actie, een beetje dommelen, en ja ook regelmatig komt er een staart over de rand en moet er gepoept. De rest maakt zich dan schielijk uit de voeten en probeert zo te voorkomen dat ze onder gepoept worden.Aan de binnenwanden van de nestkast is wel te zien dat er inderdaad wel eens verkeerd wordt gemikt...En soms slaat de vermoeidheid toe, zoals je bij de jonge Torenvalk kan zien en ook de Patrijs, die zich even in het naastliggende maisveld liet zien, was loom en is vermoedelijk gaan slapen, want die heb ik al die uren niet weer terug gezien. Het is bijna niet voor te stellen dat het kleine donsbolletje uit het andere Torenvalknest over een paar weken net zo groot zullen zijn dan deze Torenvalkpubers.


Als alle Torenvalken in de kast verdwenen, sloop ik steeds een beetje dichterbij, zodat ik de vogels nog wat groter in beeld zou kunnen krijgen. Ik maakte overigens gebruik van mijn Canon 500 mm lens en een 1.4 converter en uiteraard met statief, dus ik kon wel zoveel afstand blijven houden, dat ik de boel niet nodeloos verstoorde en de jongen gingen ook gewoon hun gang, maar hielden me wel af en toe in de gaten.In het volgende en laatste blog over de Torenvalken nog meer mooie foto's en meer actie en plaatjes van  dichterbij...

Reacties

 1. Dit vind ik helemaal geweldig, wat een prachtige foto's.
  Hoop ook nog eens een nest te vinden, en zo mooi te fotograferen.
  Plaats maar snel de volgende serie, dit is genieten.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja,Cees ik heb er ook zeer van genoten en voor mij is het ook de eerste keer dat ik dit zo kan doen. Ze broeden meestal in een speciale nestkast zoals hier en soms in het nest van een andere vogel.Ze bouwen zelf nooit een nest.
  Dus op zoek naar zo'n nestkast bij je in de omgeving.
  En zondag komt deel vier hoor!!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is GENIETEN !!!!.
  Wat moet dat een heerljk gevoel geven als je ze zo op de foto kan zetten.
  Wat een topserie.
  More please haha.
  Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Coby,
  Ik heb net de drie torenvalk logjes bekeken, erg mooie series. Wat zijn die hele kleintjes eigenlijk lelijk. Dan vind ik de pubertorenvalkjes leuker om te zien. ben benieuwd naar het laatste deel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh mensen daar moet je niet onder gaan staan geeuwen als er eentje over de rand poept. Het lijkt wel een sliert tandpasta. Je fotowerk is ronduit zalig en zeer de moeite waard om even op je gemak naar te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat is dit fantastisch mooi om te zien zeg, ik kan me voorstellen dat je hier uren gezeten hebt, want dit is uniek om te mogen beleven.
  Interessant eens te lezen met wat voor lens je dit prachtige fotowerk maakt.
  groet en een fijn weekend
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een belevenis....
  Slim dat je een stoel had want inderdaad....hier kun je uren van genieten.
  Mooie opnamen Coby....het is een bekakt zooitje maar het ziet er geweldig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heerlijk om dat allemaal met eigen ogen te zien en zeker om het ook nog allemaal vast te kunnen leggen.
  Groetjes Truus

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Supermooi op de foto gezet.
  Zou er ook uren kunnen kijken en fotograferen.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders