Wilde eend met jonkies

Toen ik met mijn voormalige buurvrouw Hannie op stap geweest ben voor het onbekende plantje hebben we er meteen maar een wandeling aan vast geknoopt.
Een van de leuke dingen die we onderweg tegen kwamen was een vrouwtje Wilde Eend met jonkies.
Tja en als het een klein en donzig is, ben ik verkocht en kan ik het niet laten om daar een hele serie foto's van te maken.

 
Deze jongen waren al niet meer piepklein, maar nog wel donzig en  heel schattig. Hun snaveltjes waren duidelijk al gegroeid en ze probeerden daar ook goed gebruik van te maken als ze voedsel in het water tegen kwamen.Met man en macht stortten ze zich op dezelfde stengel en je kon ze horen slobberen. Een leuk gezicht is dat, als al die kleintjes daar op een kluitje zo druk zitten te doen. Eenden leven hoofdzakelijk van plantaardig materiaal, maar ze eten ook wel kleine waterdiertjes. En mama hield onder tussen de wacht over de kleintjes en echt schuw waren ze niet zodat ik de kans kreeg mooie plaatjes te maken.


Zo'n moedereend is overigens ook de moeite waard om eens goed te bekijken. Ze zijn zo algemeen voorkomend, dat we ze af en toe wel eens te weinig bewonderen. Het is de meest voorkomende eend in Nederland en ook van heel Europa. Je kan ze ook overal tegen komen, waar maar een beetje water te vinden is, kan je de Wilde Eend aantreffen om er een nest te maken.
Deze moedereend zwom hier met 7 jonkies, maar een Wilde Eend legt zo'n 8-12 eieren. De kleine eendjes zijn overigens heel kwetsbaar en vaak zie je dat het aantal flink kleiner wordt doordat andere dieren zich vergrijpen aan de kleine jonkies. De wilde Eend komt veel voor op plaatsen waar ook veel mensen komen en zijn dan, zoals deze familie eend, redelijk benaderbaar. Als je ze echter in een natuurterrein tegenkomt, zijn ze meestal een stuk schuwer en vind ik ze nogal eens irritant als ze met veel bombarie wegvliegen als jij er aan komt. Hiermee zorgen ze er regelmatig voor dat ze andere vogels ook op de wieken laten gaan. Maar met deze schattige familie was ik wel vriendjes en de kleintjes kunnen natuurlijk nog niet vliegen en de mama laat haar kinderen natuurlijk nooit in de steek.


Een Wilde Eend kan een hele leeftijd bereiken, de kleine donsjes van dit blog  kunnen 15 tot maar liefst 25 jaar oud worden.
De Wilde Eend is lang niet overal meer zuiver van ras, doordat hij veel in parken, kinderboerderijen en dergelijke wordt gehouden, samen met andere soorten eenden, zie je dat er veel bastaards zijn. Die niet raszuivere eenden  kom je ook wel in de natuur tegen en worden ook wel oneerbiedig
" soepeenden" genoemd.
Reacties

 1. Jonge eendjes zijn altijd dankbare beestjes voor op de foto, zoals duidelijk te zien op deze serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ze hebben het maar druk,het is heerlijk om ze zo bezig te zien,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, wat mooi! Blijft leuk om er naar te kijken...

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt gelijk, ze worden door hun algemeenheid vaak ondergewaardeerd, met nu met die pulletjes gaan we allemaal weer overstag ;-)
  Ze worden steeds brutaler ook, hier zitten ze de laatste dagen in mijn vogelhuisje en op de voederplank!
  Groetjes Loes
  (vandaag anoniem want de aanmelding bij Google vliegt er steeds uit)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt ze heel mooi op de foto gezet, wat zijn ze lief hè.
  Al die jonkies of het nu eendjes zijn of wat anders.
  Het is zo schattig om te zien en hoe moeders ze bij elkaar houd.
  Groetjes en gezellige donderdag.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland