Larix - een boom met een prachtige bloeivorm

De Larix is een boomsoort uit het geslacht van de coniferen. Hij komt voort uit dennenbomen, die hier 30.000 jaar geleden al op aarde groeiden.
Bijzonder is dat hij tegen de winter zijn naaldvormige bladeren verliest.
De boom krijgt ieder voorjaar prachtige frisgroene nieuwe naalden, die in het najaar een fraaie warme gele kleur krijgen en daarna afvallen.


In de lente, in april, bloeit de Larix, maar de boom moet dan wel eerst 20-30 jaar oud zijn.
De bloei kent een mannelijk en een vrouwelijke bloeivorm. De mannelijke bloeivorm bestaat uit kleine gele bolvormige bloemen en de vrouwelijke bloei bestaat uit prachtige roodkleurige kegelvormige bloemen, waaruit later de dennenappels ontstaan.De bloeiende Larix is me dierbaar omdat het een herinnering is aan mijn vader.
Mijn vader werkte jarenlang bij Staatsbosbeheer en heeft ons de liefde voor de natuur bijgebracht.
Zo heeft hij ons ook gewezen op de mooie bloeiwijze van de Larix.
Altijd als de Larix bloeide nam hij voor mijn moeder een paar takken mee zodat zij ze op een vaas kon zetten, en zo konden we er dan allemaal van genieten.


Een bloeiende Larix is ook echt heel mooi, vaak zit die bloei nogal hoog, maar soms heb je geluk een boom te treffen met afhangende takken en dan is het de moeite waard om zelf ook eens op zoek te gaan naar deze prachtige bloei....
Peter heeft me bij veel van deze foto's geholpen door de takken voor mij op "fotografeerhoogte" te houden, zodat ik mooie plaatjes kon maken van deze fraaie boom.


Larixen kunnen heel oud worden, tot wel vele honderden jaren. In Nederland zijn ze veel aangeplant voor de houtproductie. Ik weet niet wat het lot is van de Larix nu men bij allerlei natuurorganisaties "allergisch" is geworden voor niet- inheemse bomen, maar ik hoop dat in onze bossen een plaatsje blijft voor de Larix, waar ik zulke dierbare herinneringen aan heb....

Reacties

 1. Fijn om zo'n mooie herinnering aan de Larix te hebben. Prachtige bloeiwijze, mooi weergegeven, ik heb deze nooit gezien, of wellicht gewoon nooit opgelet, maar ik ga er eens naar uitkijken.
  Heerlijk om steeds weer wat in de natuur te ontdekken.
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O wat geweldig om je verhaal te lezen zeg. Zo heb ik weer wat geleerd. Wij zoeken altijd die appels op een rij op een takje. En nu zie ik hem bij jou gewoon in bloei. PRACHTIG.
  Groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. met dan aan Peter heb je hele fraaien platen geschoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo'n boom ken ik wel. De kegeltjesvorm zijn me ook bekend maar wist niet dat ze er in de lente zo uitzagen. Mooi van kleur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk om te lezen dat je dezelfde herinnering hebt aan de lariks als ik. Ik heb dochter Anne al vanaf dat ze klein was de bloeiende lariks laten zien en er bij verteld dat opa die altijd meenam voor oma en ons er ook op wees als we weer een mooie boswandeling aan het maken waren. Het zou inderdaad erg jammer zijn als ze deze bomen ook gaan uitbannen.
  Trouwens: ik vind dat Peter je uitstekend geholpen heeft om de kegeltjes mooi in beeld te krijgen!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. tastbare herinneringen elk jaar weer. Mooi dat je dit met ons wil delen. En Peter boft toch maar, zoveel moois van dichtbij te mogen zien.

  groet Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie plaatjes, met veel herinneringen voor je.
  Voor mij niet maar vind het wel mooie bomen.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Allemaal weer bedankt voor jullie fijne reacties.
  Leuk te horen dat diverse mensen weer wat nieuws geleerd hebben, er is ook ontzettend veel te ontdekken, dat stopt nooit volgens mij.
  En ja, Peter heeft een vaste hand en daar maak ik graag gebruik van als dat kan...
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb ook zo’n mooie Karin in mijn tuin. Helaas komen er geen nieuwe dennenappeltjes meer in. Komt dat door de snoei? Ik hoop dat ik hier een antwoord op krijg!! Alvast mijn dank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet het niet zeker, maar het zou heel goed te maken kunnen hebben met de klimaatverandering. Daarbij zie je dat met name ook naaldbomen het steeds lastiger krijgen door de toenemende droge en hete zomers. Natuurkieker Coby

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland