Meerkoeten bezig met hun nest

Een paar weken geleden al kwam ik dit Meerkoetenpaar tegen, die druk in de weer waren met het
bouwen aan hun nest. Maar eerst werd er gepaard en ik kan niet zeggen dat Meerkoeten nu bepaald tedere lovers zijn. Sowieso zijn Meerkoeten niet een erg vredig volkje.
Als je ergens vogels op het water enorm te keer ziet gaan tegen elkaar, dan zijn dat vaak Meerkoeten.


Meerkoeten zijn een soort uit de Rallenfamilie, waartoe ook bijvoorbeeld het Waterhoentje  behoord. Meerkoeten zijn te herkennen aan hun spierwitte voorhoofdschild en spitse witte snavel en ronde totaal zwartgrijze lijf. Door die grote kleurverschillen is het een vogel die je maar moeizaam goed belicht op de foto krijgt. Bewolkt weer of zacht avondlicht geeft de beste mogelijkheden.


Na een onstuimige korte vrijpartij ging het mannetje vlijtig aan het werk met het nest. Het nest zit vlak bij een sluis in het kanaal en de Meerkoeten maken dankbaar gebruik van al het plantaardige materiaal dat zich daar ophoopt. Het was een prachtig gezicht hoe hij met een grote stengel in de snavel door alle plantenresten ploegde als een ijsbreker, het is hard werken voor die vogels.Het plantmateriaal werd naar het nest gebracht en vervolgens klauterde de Meerkoet op het nest. Toen hij uit het water stapte kon ik mooi zijn  grote brede tenen bekijken. Ik vind dat altijd een bijzondere aanblik, die grote "platvoeten",maar ze zijn ideaal om over plantaardig materiaal te lopen en ze kunnen er met een beetje hulp van hun vleugels ook prima mee over het water sjouwen en dat doen ze ook liever dan vliegen.
Vlak bij die grote tenen bevond zich een verrassing, als je goed kijkt zie je dat er al eieren in het nest liggen, ik zag er zeker twee. Een Meerkoet legt meestal 6-10 eieren, dus deze Meerkoeten moeten er nog wel even tegenaan.Het mannetje was nog geruime tijd aan het verbouwen met het nest, knappe kunstwerkjes zijn het, die nesten. De Meerkoeten moeten er toch maar voor zorgen dat ze een bouwsel maken, dat blijft drijven en groot genoeg is om een hele familie plaats te bieden.
En uiteindelijk zat hij tevreden voor zich uitkijkend, rustig op de eieren te broeden.
Ik hoop dat het goed gaat met dit Meerkoetenpaar en dat er een vervolg op dit blogje komt met jonkies.

Deze jonkies kwam ik ergens anders tegen. Het  zijn volgens mij de meest lelijke jonge vogeltjes die je kan tegen komen, maar juist daardoor vind ik ze ook weer erg aandoenlijk.
Deze waren net zo groot dat ze het nest al wat aan het verlaten waren. En ja dan zijn ze ook zo tussen het riet verdwenen op commando van pa en ma.

Reacties

 1. Mooie serie van de meerkoeten, met veel informatie erbij.
  De jonkies zijn weel heel apart met die rooie kopjes.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dit heb je mooi gefotografeerd!
  ja leuk die tenen hè....het blijft een merkwaardig gezicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mooi! Bij mij in de buurt zit ook een meerkoet op het nest, echt midden in het water. Je snapt niet hoe ze daar een nest kunnen bouwen. Maar moeder meerkoet zit daar alsof ze nooit anders heeft gedaan.
  Vandaag zag ik trouwens ook weer een moeder eend met kuikentjes. Dat blijft ook geweldig om te zien.

  groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk! Zo'n meerkoetenserie, de ouders zijn met hun lompe poten niet moeders mooiste, de kleintjes zijn lelijke mormeltjes, maar inderdaad, juist dáárom zijn meerkoeten zo leuk!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier gelukkig ook al weer mogen zien deze mooie rode koppies die zo lieflijk ogen maar later eigenlijk van die driftige driftige watervogeltjes worden. Je hebt er een zalige mooie serie van weten te schieten. Laten we hopen dat ze een beetje lief blijven voor elkaar..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het laatst ook gezien .
  De paring van de Meerkoet.
  Het gaat er inderdaad heftig aan toe en het mannetje heeft totaal geen melij met het vrouwtje,deze "verzuipt"zowat.
  En als je dan naar de kleintjes kijkt... ze zijn te mooi van lelijkheid. Hier kan ik echt uren naar kijken.Wat een heerljke serie

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland