De Bonte Vliegenvanger kraakt graag andermans nest

De Bonte Vliegenvanger is een zomergast en komt rond eind april aan in Nederland.
Hij heeft een voorkeur om te broeden in een holletje in de boom en ook nestkastjes neemt hij graag in gebruik. Als hij in het voorjaar hier arriveert, zijn er vaak al veel nestkastjes in gebruik door andere vogels.
De Bonte Vliegenvanger deinst er dan niet voor terug om die nestkastbewoners te verdrijven en een eigen nest boven op dat van de vorige bewoners te plempen, ook al zitten daar eieren of zelfs jonge vogeltjes in....


Nest van Bonte vliegenvanger met ei en schedel van pimpelmeesje

Pimpelmees

Een paar jaar geleden broedde er een paartje Bonte Vliegenvangers bij mijn moeder en toen ik na de winter het nestkastje schoon maakte, kwam ik in het nest een dode Pimpelmees en een ei tegen.
De Bonte Vliegenvangers hadden dus inderdaad een nest over dat van andere vogeltjes gemaakt en dat ten koste van minstens 1 dode Pimpelmees...


Bonte vliegenvanger


Nu volg ik weer een paartje Bonte Vliegenvanger. Met name het mannetje is nadrukkelijk aanwezig, hij heeft al diverse pogingen gedaan om Pimpelmeesjes te verdrijven uit nestkastjes waar hij het oog op heeft laten vallen. Maar tot nu toe is het hem niet gelukt om ze te verdrijven en de beide nestkastjes zijn nog steeds bezet door Pimpelmeesjes. De Pimpelmezen hebben een slimme truc, er blijft altijd een ouder achter, die de ingang verspert en zo kan de Bonte Vliegenvanger niet in een nestkastje komen.
Hij is wel regelmatig erg agressief tegen de Pimpelmeesouders die er met voer voor hun jonkies  aan komen, daar vliegt hij met een noodgang en snorrende vleugelslag als van een Kolibrie op af, maar ook dat weten de Pimpelmezen tot nu toe te weerstaan.


                              


Het mannetje Bonte Vliegenvanger is ook niet echt heel erg schuw als ik er met mijn camera in de buurt kom, wel verkiest hij steeds een plek te midden van bomen en struiken zodat het meestal toch lastig fotograferen is, maar in de loop van een aantal weken heb ik toch een aantal leuke foto's weten
te maken.


Wie benieuwd is hoe het is afgelopen met deze Bonte vliegenvangers kan kijken op de vervolgblogs.
Bonte vliegenvanger deel 2- zal het vrouwtje een nestkastje accepteren?
Bonte Vliegenvanger deel 3- Hoe is het af gelopen met de Bonte Vliegenvangers

Reacties

 1. Wat een horrorverhaal! Maar wel mooie foto's. Ik wist niet dat die Bonte Vliegenvanger zo'n bruut was.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een boeiend verhaal.
  Zelf heb ik vorig jaar een paartje bonte vliegenvangers in mijn tuin gehad ( http://huismusje.web-log.nl/huismusje/2011/03/zouden-ze-terug-komen.html ) maar van dergelijke jachtpartijen heb ik niets gemerkt.
  Ze kwamen altijd keurig met rupsen en ander klein grut aanvliegen dus ik heb er geen weet van gehad dat ze zo agressief kunnen zijn naar andere vogels.
  Jeb er prachtige foto van gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja Evelien,ik had dat berichtje van je toen gezien en hoopte toen al stiekum dat ik ook nog weer eens ergens een paartje zou zien. Soms is het anders dan het lijkt bij die vogeltjes, ik had dit gedrag bij het vorige nest ook niet gezien, maar wist wel dat ze dat deden.
  Het is wel een heel gedoe, wat vooral door het mannetje wordt gedaan, want die moet voor de nestgelegenheid zorgen, maar daarover meer in een volgend blogje.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het leest als een spannend boek, en dan ook nog een boek met hele mooie plaatjes!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee geen enkel probleem hier jij hebt gewoon de optie: naam en URL in je site opgenomen wat bij sommige blogspotters ontbreekt zodat ik twee keer (een keer van het googleaccount en een keer van de site moet intoetsen en dat werkt vaak niet. Wat je fotos van de vliegenvanger betreft zou ik hem heel graag ook eens zo mooi vangen want het zijn juweeltjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. o wat ben ik blij met je toelage zo leer ik gelijk nog eens wat,tja en van de foto,s kan ik alleen maar zeggen dat ik ze heel mooi vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel mooi vogeltje, ik heb hem nooit in het echt gezien.
  Ben wel benieuwd hoe het afloopt.
  Ik ben misschien wel blij dat ik ze niet in de tuin hebt, zou het wel zielig vinden voor de meesjes.
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland