Hoe heet dit plantje...

Onlangs kreeg ik een foto toegestuurd van Hannie, ze is mijn buurmeisje van vroeger en doordat we beiden een blog hebben, hebben we weer regelmatig contact, leuk is dat.
Hannie heeft een blog over haar atelier Tintangel, en vertelt daarin ook veel over wat ze op haar dagelijkse wandelingen met hond Troy tegen komt in de natuur.
Op een van die wandelingen kwam ze een plantje tegen die ze niet kende en zo kreeg ik een mail met een foto van een voor haar onbekend plantje en daarbij de vraag of ik wist wat het was.


Nu ben ik bepaald geen plantenspecialist, ja een Paardenbloem of Madelief is geen probleem, maar ik schud echt niet alle namen zo maar uit mijn mouw. Dit plantje kende ik ook niet, maar net als Hannie intrigeerde het me wel en wilde ik ook wel graag achter de naam komen van dit plantje. Het eerste wat ik dan doe is de boeken er bij halen die ik op dat gebied bezit.



Ik heb een oude bloemenveldgids van Reader's Digest, hij is wat gedateerd, maar ik gebruik hem nog wel. Daarnaast heb ik de Nieuwe Plantengids van Tirion, een mooie veldgids, en wat ik zelf prettig vind als plantenleek, is dat de planten zijn ingedeeld op kleur. De tekeningen vind ik ook duidelijker dan die in de oude bloemenveldgids. 
In beide gidsen kon ik echter niets vinden wat op het onbekende plantje van de foto leek.
Omdat wij beiden toch wel nieuwsgierig waren,spraken we af dat we het plantje samen een bezoek zouden brengen en dat ik nog wat extra foto's zou maken zodat we met voldoende foto's onze vraag zouden kunnen voorleggen aan het plantenforum van www.waarneming.nl



Als je iets wilt determineren, is het van belang dat je weet welke kenmerken van belang zijn. Als je de belangrijkste kenmerken weet, dan is het vervolgens de kunst om daar goede foto's van te maken. Bij planten is het belangrijk om vooral de bladeren en de bladaanzet te fotograferen en als er bloemen, knoppen of zaaddozen zijn dan ook dat op de foto zetten. Naast de details kan je het beste ook een foto van de complete plant maken.


Foto's ten behoeve van determinatie zijn pure registratiefoto's, er komt niets kunstzinnigs bij kijken. Belangrijk is dat een ander aan de hand van jouw foto's kan determineren.
Je wilt dus zoveel mogelijk details en een goed belichte foto.
Aan de hand van bovenstaande foto's kreeg ik op het forum  van www. waarneming.nl al snel bericht dat op de foto's BARBARAKRUID is te zien is, maar er was nog iets speciaals mee, er bleek een galmug voor galvorming gezorgd te hebben...


Op deze foto is goed te zien dat de bloemknop in allemaal knobbeltjes is veranderd.
Die gallen zorgden er voor dat de plant een heel ander uiterlijk heeft gekregen en dat maakte voor ons het op naam brengen van het plantje extra moeilijk. Hannie kende Barbarakruid wel, maar had het door die gallen niet herkent.
Er was bij het forum van Waarneming.nl ook nog iemand zo aardig om nog mee te delen welke galmug verantwoordelijk is voor de gallen.
Het gaat om de mug met de fraaie naam Gewone Kruisbloemgalmug (Dasineura sisymbrii) en die komt vaak voor op Gewoon Barbarakruid en Bitter Barbarakruid.
En zo hebben we door een foto met een onbekend plantje weer heel wat opgestoken, we weten nu dat het Barbarakruid is en dat het er heel anders uit gaat zien als het is aangetast door een galmug.
Onze wandeling naar het plantje leverde ook nog tal van andere foto's op, maar daarover later meer.

Reacties

  1. Naast dieren en insecten vind ik ook de plantenwereld mooi om van alles van te weten. Ik heb er ook boekjes van maar best lastig. Ik kan je ook niet helpen bij je plantje. Wat ik wel weet is dat je leuke shots ervan hebt weten te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik geloof dat ik wat onduidelijk ben in deze blog, of hij wordt niet goed gelezen...
    De naam van dit plantje is Barbarakruid, maar hij ziet er anders uit door aantasting van een galmug.
    Ik heb de blog bedoelt als beschrijving van de speurtocht naar een naam en om het gemakkelijk te maken heb ik het antwoord op de vraag welk plantje dit is er ook al bij gegeven :)
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland