De Zanglijster is een goede slakkenopruimer

Een tijdje geleden maakte ik een macrofotoblogje over een huisjesslak. Daarin vertelde ik al dat de Zanglijster verzot is op slakken en dat de huisjesslakken hun leven niet veilig zijn met zo'n gevederde vijand in de buurt.
Onlangs is het me gelukt om de Zanglijster mooi vast te leggen, terwijl hij een huisjesslak aan het verorberen is.


De Zanglijster wordt in mijn omgeving ook wel Bonte lijster  genoemd vanwege zijn bont gevlekte buik. Hij is met zijn 21-23 cm kleiner dan de Merel en ook slanker. Hij heeft een kenmerkende luide zang, die door veel mensen prachtig wordt gevonden, maar zelf hoor ik liever de Merel zingen.
De Zanglijster komt overal voor waar maar voldoende bomen zijn, dat kunnen bosranden zijn, parken, maar ook in woonwijken met voldoende struiken en bomen kan je de Zanglijster aantreffen.




Als je kapotte huisjes van de huisjesslak in je tuin aantreft, is dat een teken dat de Zanglijster zich te goed heeft gedaan aan een heerlijke slak. Soms vind je op een plaats in de buurt van tegels of keien een hele boel kapotte slakkenhuisjes bij elkaar. Dan heeft de Zanglijster een vaste plek gekozen om zijn slakken stuk te slaan, zo'n plek wordt "aambeeld" genoemd.



De Zanglijster eet ook veel wormen, maar met name als het erg droog is en de wormen diep weg kruipen, gaat hij meer over op slakken. Hierboven gooit hij een slak op de tegels om die kapot te krijgen. Op de onderste foto zie je hem even kijken of ik geen bedreiging voor hem ben. De slak zie je dan niet meer, die ligt achter het stenen randje.



Met vaardige snavel pikt hij vervolgens heerlijk malse stukjes slak uit het kapot gegooide slakkenhuisje. En helpt zo mee om de overlast van slakken in de tuin te beperken.
Een Zanglijster heeft zelf overigens ook niet het eeuwige leven, ze worden meestal niet ouder dan een jaar of 5.


Een prachtige vogel is het, die niet zo brutaal is meestal dan de Merel, maar die je toch wel dicht bij huis aan kan treffen. Gelukkig hoor ik meneer Zanglijster momenteel niet zingen, dus ik vermoed dat er in de buurt inmiddels wel een nestje is gemaakt en wie weet is er wel een nieuwe generatie zanglijster op komst.

Reacties

  1. Mooie serie van de zanglijster.
    En nooit geweten dat ze ook nog gek waren op slakken.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Coby,
    Ik heb dit ook wel eens gezien, werkelijk een prachtig gezicht. En als slakken niet welkom zijn in je tuin ben je er nog blij mee ook ;-)
    Wederom laat je een mooie serie met interessante info zien, heel fijn om te kijken en te lezen.
    Eén klein minpuntje: sommige foto's zou ik graag in wat groter formaat bekijken ( ze zijn het waard!) maar helaas, dat gaat niet. Wellicht een idee om ze in wat groter formaat te uploaden?
    groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Cees en Loes bedankt voor jullie reactie.
    En Loes wat betreft het formaat van de foto's: mijn wens is dat deze blog aan een eigen website wordt gekoppeld. Die website zal dan foto's in groot formaat bevatten. Op de blog kan iedereen ze er af jatten en daarom houd ik ze maar zo klein... 't is een lastig compromis.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mooie leerzame serie die met hele mooie foto,s ook nog leerzaam is door het geen je toevoegd.bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Coby,

    leuke serie heb je geschoten van de lijster.
    ik heb er altijd een paar in mijn tuintje maar dit jaar heb ik ze nog niet gezien.
    das een ramp voor mijn hosta`s !

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik zie hem wel regelmatig of eigenlijk moet ik zeggen dat ik hem hoor ergens hoog in de boom. Een prachtige vogel die door mij nooit echt goed op de foto is gezet vreemd genoeg. Het kan dus wel wat deze serie laat zien en geeft weer aan dat veel dingen een kwestie van geduldig zijn en een beetje mazzel hebben is...Een fraaie serie,

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Allemaal bedankt voor jullie reacties.
    Evelien, ik hoop dat de Zanglijster genoeg honger heeft om alle slakken van mijn Hosta's te weren, maar ik vrees dat die toch wel weer gatenkaas worden.
    Peter, je hebt gelijkt met je opmerking over geduld en geluk, in dit geval was het ook een behoorlijke portie geluk, maar vaak dwing je geluk ook wel wat af door steeds alert te zijn en je kennis en kunde te vergroten.
    Maar dit zijn desondanks ook mijn eerste toonbare foto's van een Zanglijster...
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie serie zeg van de Zanglijster. En dat hij zo dol op slakken is wist ik niet.
    Weer wat geleerd op deze dag :)
    En je foto's zo klein omdat ze anders gebruikt kunnen worden? Als ze zonder jou toestmming gebruikt worden is het strafbaar. Dat heet Copyright. En het is altijd jammer dat mensen er zomaar gebruik van maken en met andersman veren gaan pronken. Ik ben zelf nog steeds opzoek naar de juiste code voor een blok voor het jatten van foto :)
    Groetjes Danielle

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland