Slakken in de tuin - macrofotografietips

De slakken in mijn tuin zijn nu niet direct mijn grote favorieten.
Ieder jaar vreten ze vol enthousiasme bijvoorbeeld mijn Hosta's helemaal tot gatenkaas.
Ik vind daarom, dat er af en toe ook maar eens even eentje een tegenprestatie moet leveren voor zoveel gastvrijheid van mijn zijde....



Dit is de hoofdrolspeler, een huisjesslak, die voor mijn 100 mm macrolens moest poseren.
Ik kan niet anders zeggen, dan dat hij keurig heeft meegewerkt en ik moet bekennen dat ik het eigenlijk best een fascinerend beest vind om te observeren.
Als je ziet hoe hij langzaam zijn sprieten naar buiten stulpt, dat is toch heel bijzonder.
En ook zijn wijze van voortbewegen is een moment van aandachtig bekijken waard.



Een slak is een leuk dier voor macrofotografie, wel zijn er een aantal lastige aspecten.
Een slak is glad en glimmend, dat maakt hem een lastig te fotograferen beest bij fel zonlicht.
Ik heb deze foto's gemaakt bij een bewolkte lucht zodat het glimmende van de slak onder controle bleef bij het belichten.

Een tweede lastig punt zijn de karakteristieke sprieten van de slak. Het is heel lastig om die er tegelijk scherp op te krijgen, ze staan ver uit elkaar en hij  beweegt ze daarbij ook nog eens afzonderlijk van elkaar. Je kan hier wel wat aan doen door een groter diafragmagetal te gebruiken (f8, f11, of nog groter), zodat het gebied dat scherp is groter wordt.



Ook kan je proberen om zo te fotograferen dat je de sprieten  in een plat vlak krijgt en je minder last hebt van het geringe scherptegebied.
Als je een niet te groot diafragma wil gebruiken, omdat je de achtergrond mooi vaag wilt hebben, kun je er ook voor kiezen om 1 spriet scherp te hebben.
Kies dan de spriet die het dichtst bij je is, als je zou kiezen voor een scherpe achterste spriet,  krijg je een hele grote onscherpe spriet voor in je beeld en dat is uiterst storend.




Omdat bij een macrofoto alles wordt uitvergroot, is het belangrijk om goed te letten op storende elementen. Juist bij macrofotografie vallen die extra op, let dus bijvoorbeeld op grassprietjes en andere mogelijk in de weg zittende zaken.
Je kan er voor kiezen om alleen maar details van een object te laten zien, maar het is, vind ik, ook mooi en belangrijk om het totale dier er op te zetten. Bijvoorbeeld om te laten zien van welk dier je detailfoto's hebt gemaakt.


Ik heb bij deze serie gekozen voor een omgeving met dezelfde soort tint  als het object.
Op deze manier creëer je mooie harmonieuze foto's, waarbij de aandacht volledig naar de slak kan gaan en de omgeving alleen dient als prettig decor.
Ik ben blij met deze serie en hoop dat jullie ervan kunnen meegenieten.
De slak heeft na zijn bijdrage overigens gewoon de vrijheid weer gekregen hoor en als de Zanglijster hem nog niet heeft gepakt, dan zit ie nu waarschijnlijk op mijn Hosta's te wachten....

Reacties

  1. Wat opvalt zijn de warme tinten in bruin die de serie net dat extra geven waar je het toch eigenlijk allemaal voor doet dacht ik. Bij ons ook veel van dit slijmerige soort maar wel erg leuk op de foto.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie foto's van slak zijn dit.
    Zo scherp en mooi van kleur, ook maar eens gaan proberen met mijn 100mm lens

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een prachtige macro's. Goed idee om de slak met een macrolens te fotograferen. Ga ik ook eens proberen...hm..eerst een slak vinden...
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor jullie complimenten en Cees en Ghita succes met jullie experiment, ik ben benieuwd...
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland