Natuur- avontuur in eigen omgeving (4)

Het was op onze laatste donderdagse wandeling wel heel duidelijk te merken dat de lente nu echt aan het uitbarsten is, dus veel plaatjes in lentesfeer.
Overal zijn er nu gele vlekken in de natuur van al het speenkruid dat nu volop staat te bloeien. En insecten maken dankbaar gebruik van al die bloemetjes. Op het Speenkruid hieronder zit bijvoorbeeld een minuscuul kevertje.

Speenkruid met een kevertje op bezoek

Ik heb al eens geschreven over het  japans hoefblad , een plant die is ingevoerd vanuit Japan. Deze plant staat nu helemaal in bloei en trekt veel bijen en andere stuifmeelliefhebbers aan. De bloemen lijken niet heel spectaculair, maar kijk maar eens goed naar de macrofoto, dan zie je dat het een heel fraai bloempje is.

Japans Hoefblad

Insecten zijn dol op de kleine bloempjes van het Japans Hoefblad


Het Japans Hoefblad bloeit veel eerder dan zijn inheemse soortgenoot, het Groot hoefblad, dat nu pas goed begint te verschijnen.
Een net boven de grond komende knop van het Groot Hoefblad is een mooi foto- object, door zijn vorm, maar zeker ook vanwege de mooie paarsrode kleur.

Groot Hoefblad

Bij ons in de buurt zit ook een forse kolonie met Kraaien en Roeken. Als je er niet te dicht bij woont is dat best leuk, maar ik zou er niet graag de hele dag bij in de buurt willen verblijven. Wat een ontzettend gekras van al die kraaiachtigen, ze horen bij de zangvogels, maar ik kan er geen mooi liedje in herkennen. En dan alle uitwerpselen die ze vanaf grote hoogte naar beneden laten komen.... 
De kolonie doet het goed want onder de bomen kwamen we deze lege eierschalen tegen de bovenste is zeker van een Zwarte Kraai en ik vermoed dat de onderste foto de resten van een Roekenei tonen. Als ik het fout heb met het Roekenei, hoop ik dat iemand me zal corrigeren.


Ei van een Kraai

Ei van een Roek

In de lente kom je ogen te kort, er gebeurt zo ontzettend veel in de natuur. Het is toch ieder jaar weer een bijzondere belevenis om alles weer tot leven te zien komen. Neem nu bijvoorbeeld de knop op de foto hier onder, dat is toch prachtig.
Mooi van vorm en dan die niet te evenaren schitterende lentegroene kleur met een vleugje rood...


Knop

Een heel mooi bloempje dat op het moment ook bloeit is de Vingerhelmbloem (Corydalis solida), het plantje wordt ook wel Vogeltje-op -de- kruk genoemd, ik snap niet helemaal hoe ze bij die naam komen, maar misschien hebben anderen meer fantasie in dit geval.
Het is een heel teer bloempje met sierlijke vormen en heel zachte pastelkleurtjes, een ontzettend fraai bloempje dat ik graag op de foto zet.
Geniet maar met me mee....

Vingerhelmkruid of Vogeltje-op-de-kruk

fraai van vorm en kleur

We zagen ook een enorme hoeveelheid kleine spinnetjes rondrennen, ik denk dat het er wel meer dan 50 waren, die tussen de dode bladeren renden. Gelukkig bleven ze af en toe ook even stil  zitten zodat ik onderstaande foto kon maken. De spinnetjes waren niet groter dan een halve centimeter.


Mini- spinnetje


Eindelijk bloeit ook het zwarte wilgenkatje (Salix gracilistyla var. melanostachys), een gecultiveerde Wilg met alleen een mannelijke vorm. We hebben deze wilg dit jaar ontdekt en waren ontzettend nieuwsgierig naar de rode meeldraden die er aan zouden komen. 
Nou ze zijn fraai hoor, een bijzondere wilgensoort is het...

Het zwarte wilgenkatje met de rode meeldraden

En omdat het " gewone" witte wilgenkatje natuurlijk ook altijd weer leuk is en fotogeniek, eindigen we deze wandeling in eigen omgeving met een mooi zacht wit wilgenkatje.





Reacties

  1. Wat leuk om in je foto's het Japans hoefblad aan te treffen. Het staat hier ook en is (in deze omgeving) zeldzaam en staat zelfs op de rode lijst. Een lekkere macroserie die smaakt naar veel meer en met de zon van de afgelopen dagen moet dat gaan lukken...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat kun je op zo'n wandeling eigenlijk veel tegenkomen aan moois als je daar oog voor hebt. Je hebt het ook wel weer heel mooi in beeld gebracht allemaal. Die macrofoto's zijn echt heel mooi.
    Het was weer genieten van deze serie (en trouwens ook van je reisje naar Groningen: prachtige foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie serie foto's heb je weer gemaakt van al die kleine bloemetjes e.d.
    Zo lijkt de spin wel heel eng.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja Peter, dat Japanse Hoefblad is hier ook zeldzaam. Het is de enige plek in Drenthe waar ik het weet te staan. En die macro's komen hoor!
    Ook Betsy en Cees bedankt voor jullie reactie en complimenten...
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat japans hoefblad....heel fraai.
    Ik kan me niet herinneren hem ooit gezien te hebben maar het zal ongetwijfeld hier ook te vinden zijn.
    Groot hoefblad heb ik al wel weer gezien.
    Je prchtige macro`s geschoten.
    dat vogeltje op de kruk wat is dat een kunstzinnig plantje zeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja Evelien, dat Japans Hoefblad is echt mooi, maar ook zeldzaam en hier ingevoerd vanuit Japan. Het staat maar op een paar plaatsen in Nederland. Kijk voor meer info ook nog maar eens bij het linkje in dit blog.
    En dat andere plantje is super, dit Vingerhelmkruid is een van de mooiste bloempjes die ik ken en ook al zeldzaam.

    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland