Natuur-avontuur in eigen omgeving(7) - en de kleur is PAARS

Na een blog met uitsluitend gele bloemen en een bericht met alleen maar witte bloemen, nu een laatste bericht in deze kleurenserie ,waarin de kleuren Paars en Roze centraal staan.
Paars past goed bij vandaag, het is Goede Vrijdag en de kerkelijke, liturgische kleur die daarbij hoort is paars.

Judaspenning met een Rosse Metselbij

En om nog even bij Goede Vrijdag te blijven, begin ik met de Judaspenning. De plant dankt zijn naam aan de op penningen lijkende zaaddoosjes. Judas verraadde Jezus voor geld, voor dertig zilverlingen.
Volgens sommige legendes zou Judas de zilverstukken onder de galg hebben laten vallen en daaruit groeide de Judaspenning.

Magnolia

Prunus of Sierkers


Hierboven twee prachtig bloeiende bomen. De Magnolia heeft zijn mooiste bloei al gehad, maar gelukkig zijn de foto's wat duurzamer. Daaronder de Prunus, die op dit moment het hoogtepunt van de bloei heeft, alhoewel dat met deze abnormale temperaturen helaas een korte bloeitijd zal zijn.


Paarse Dovenetel

Vingerhelmbloem

Nog twee paars bloeiende bloemetjes, de Paarse Dovenetel met fraaie lipvormige bloempjes, die het verdienen om eens extra naar te kijken en daaronder de Vingerhelmbloem, die ik al eerder eens heb laten zien, maar die zo mooi is dat ik er nog eens een foto van laat zien, zodat iedereen er nog een keer van mee kan genieten.

Kievitsbloem

Kievitsbloem

Nog een "oude bekende" is de Kievitsbloem, waar ik al uitgebreid aandacht aan heb besteed, en die in deze paars gekleurde blog natuurlijk niet ontbreken mag. Een prachtige en zeldzame bloem, die heerlijk blijft om naar te kijken, en dat kan met foto's. Het plantje zelf is binnenkort weer helemaal verdwenen.

Pinksterbloem

bloempjes van de Pinksterbloem in close up

 Pasen valt heel laat dit jaar en volgens mij is de natuur wel veertien  dagen vroeger dan normaal. Het gevolg is dat de Pinksterbloemen volop bloeien terwijl Pasen nog moet komen.
Pinksterbloempjes zijn prachtig en het is helemaal af, als er een mooie vlinder als de  Oranjetip op komt zitten. Het komende Paasweekeinde zal ik eens kijken of ik dat voor elkaar kan krijgen.

Driekleurig viooltje

Het slotstuk is dan toch weer voor een bloempje dat met Pasen te maken heeft. Het Paars van het  viooltje is een mengkleur van rood en blauw en in de christelijke traditie zijn die kleuren verbonden met offerbloed en spiritualiteit. Daarnaast staat het viooltje symbool voor herinnering en daarom werd het vaak geplaatst bij graven en een bloempje bij uitstek om juist op Goede Vrijdag te laten zien.

Reacties

  1. Leuk dat je een heel blog vol paars hebt vandaag. Ook weer wat opgedaan uit je tekst.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens