Naar Vogelkijkhut Diependal - grootste wens van Edgar voor 2011

Edgar had als grootste wens voor 2011 dat hij met Natuurkieker Coby nog weer eens naar de vogelkijkhut Diependal zou mogen.
Dat was een fantastische wens, die natuurlijk in vervulling moest gaan. En nu was het zover en ben ik met mijn kleine, grote natuurvriend en zijn moeder naar de vogelkijkhut geweest.
Met prachtig weer en een even zonnig humeur en uiteraard verrekijkers en fototoestellen.

Edgar voor de ingang van vogelkijkhut Diependal

Voordat je in de Vogelkijkhut bent moet je eerst door een donkere tunnel van zo'n 150 meter lopen.
Vervolgens nog een steil trapje op en dan kom je in een prachtige hut, waar je een prachtig uitzicht hebt over een aantal plassen, die vroeger vloeivelden waren voor een aardappelmeelfabriek. Nu is het een uniek stukje natuurgebied geworden.

Jonge Grauwe Gansjes

We konden meteen al genieten van veel jonge grauwe gansjes, dat is toch altijd leuk die kleine schattige donsbolletjes. Maar daar bleef het niet bij, er was ook veel ander moois te zien.
Wat te denken van de Zomertaling, volgens mij een van de mooiste eendensoorten, die we in Nederland kennen en ook de Wintertaling was aanwezig en ook al zo prachtig...

Zomertaling
Wintertaling

De vogelkijkhut is bekend om de Roodhalsfuten die er al verscheidene jaren aanwezig zijn en er broeden. De Roodhalsfuut is bepaald geen alledaagse verschijning, dus waren we blij dat we ook twee vogels van deze schaarse vogelsoort konden bekijken.

Roodhalsfuut

 Nog zo'n gelukje was de aanwezigheid van een Blauwborst, wel steeds behoorlijk ver weg voor zo'n klein vogeltje maar met de verrekijker en zeker met de telescoop goed te zien. De foto is niet top, maar we zijn er blij mee, het was ook voor mij al weer een paar jaar geleden dat ik er een had gezien.

Blauwborst

Een hele tijd hebben we ook genoten van een Grote Zilverreiger, wat een ongelofelijk witte vogels zijn dat toch. Een lastige kleur om goed op de foto te krijgen, ik heb flink moeten onderbelichten. Het zijn elegante, statige vogels en vanuit zo'n vogelhut kan je ze ook heerlijk bekijken.
Ook een Blauwe reiger was aanwezig en als je die goed bekijkt, zijn ze ook prachtig en ook die was flink aan het eten zoeken. Edgar keek net door de telescoop toen de reiger een visje pikte, dus dat was mazzel hebben, want dat kon hij zo even goed bekijken. De Roerdomp komt er ook voor maar die liet zich helaas niet horen of zien.

Grote Zilverreiger

Blauwe reiger

Op de terugweg naar de parkeerplaats zagen we nog een werkelijk knalgele Gele Kwikstaart, daar hebben we het fototoestel ook nog op gericht, hoewel we al een kaartje volgeschoten hadden met foto's. Deze prachtige Gele Kwikstaart konden we echt niet zo maar voorbij lopen.

Gele Kwikstaart

Volgens Edgar was zijn wens voor 2011 echt uit gekomen.
En omdat we het allebei leuk vinden om samen naar de vogelkijkhut van Diependal te gaan, hebben we afgesproken dat we dat vast nog wel weer eens gaan doen binnenkort.

Edgar helemaal in de wolken na een mooie vogeldag

Reacties

 1. Edgar heeft wel geluk gehad dat er zoveel verschillende vogels waren.
  Dat hoop ik ook altijd als ik ergens ga kijken.
  Vind de gele kwikstaart wel heel mooi, zelf nog nooit gezien.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. nou jullie hebben royaal vogels gespot zeg.
  die gele kwikstaart , een blauwborst....super!
  en die jange gansjes....die zijn er vroeg bij zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is toch geweldig als je een wens mag vervullen.
  Ik kan me voorstellen dat Edgar het helemaal naar zijn zin heeft gehad.
  En zoveel verschillende vogels.
  Wist hij ook van alles de naam als kleine naturliefhebber ??
  Ik heb genoten van je serie.

  Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heerlijk dat de kleine man en jullie genoten hebben. En wat veel verschillende vogels hebben jullie gezien zeg. De Blauwborst had ik van de week ook gezien en op de foto gezet. Ik telde er drie hier in ons dorp. Morgen maar weer even kijken of ze er zitten. De foto's staan op me site
  Groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Edgar blijkt dus een echte natuurliefhebber te zijn. Wel leuk om te zien. De meeste kids zouden als grootste wens een duur stuk speelgoed kiezen. Fijn dat hij blij is met de simpele dingen. Prachtige foto's hier op dit blog. Mijn complimenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor jullie reacties. Ja, Edgar is zowel letterlijk als figuurlijk een " natuurtalent" hij weet er al heel veel van. Speelstad Oranje, dat vlak bij de vogelhut ligt vindt hij ook leuk, maar de vogelhut is volgens hem nog veel spannender.
  We hebben inderdaad heel veel gezien, dus eind van de week zal ik nog een blogje plaatsen met nog meer foto's en ook nog andere vogels.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Edgar is echt een geluksvogel dat hij zoveel mooie dingen heeft gezien bij de vogelkijkhut. Ik kan me voorstellen dat hij graag mee wil, want natuurkieker ziet wel heel vaak iets bijzonders. Zo heb ik mogen meemaken dat we in de vogelkijkhut een woudaapje spotten!
  Mooie serie foto's is het geworden. Ik ben benieuwd naar de rest van de serie.

  groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland