Met Edgar naar de vogelkijkhut in Diependal deel 2

Edgar bij de vogelhut in Diependal

Omdat het zijn grootste wens voor 2011 was, ben ik met Edgar naar de vogelkijkhut in Diependal geweest. Zondag heb ik hier al een berichtje over geplaatst, zie Edgar
We hebben  veel mooie vogels gezien en een kaartje vol geschoten met foto's zodat ik besloten heb nog maar een berichtje te wijden aan de belevenissen die we in Diependal hebben gehad.

De Blauwborst bleef ver van de vogelhut

De prachtige Gele Kwikstaart

Hierboven twee vogeltjes, waar ik al foto's van had geplaatst maar die ik graag nog eens weer laat zien. Er waren mensen die dachten dat de vogels die in het berichtje van zondag staan de enige vogels waren die we hadden gezien, maar dat is niet zo, daarom hier een opsomming van onze lijst:
1 Aalscholver, 1 Waterral (alleen gehoord, die gilt als een mager varken), 1 Rietgors, 1 Rietzanger, 4 Knobbelzwaan, 27 Grauwe Gans, 2 Meerkoet, 1 Dodaars, 2 Roodhalsfuut, 3 Wintertaling, 3 Zomertaling, 2 Nijlgans, 1 Blauwborst, 1 Waterhoen, 4 Wilde eend, 1 Tafeleend, 4 Krakeend, 1 Grote Zilverreiger,1 Blauwe Reiger 1Fitis, 1 Geelgors (alleen gehoord), 1 Gele Kwikstaart, 1 witte Kwikstaart( en dan vergeet ik vast nog wel een paar)....


 Krakeenden


Vier mannetjes Krakeend zaten elkaar enorm uit te dagen en dat gaf behoorlijk wat spektakel en gespetter in het water, mooi om naar te kijken.


De Dodaars is de kleinste Futensoort in Nederland
Roodhalsfuut

De Roodhalsfuut had ik al laten zien, maar deze schaarse futensoort zet ik met plezier nogmaals in het zonnetje, want zo vaak heb je niet de kans om ze op de foto te zetten. Ook de Dodaars was aanwezig, het kleinste fuutje, dat je in Nederland kan tegen komen. De Dodaars is 23-29 cm terwijl de Roodhalsfuut 40- 46 cm kan worden, de Dodaars is dus echt een heel klein fuutje.


"Badderende" Nijlgans
Deze Nijlgans laat mooi de witte veren zien die in vlucht zo kenmerkend zijn

Dit paartje Nijlgans was ook aanwezig in het natuurterrein Diependal. Ze horen hier van oorsprong niet thuis, maar doen het erg goed in Nederland en breiden zich explosief uit. Meer informatie over de Nijlgans.

Jonge beestjes blijft leuk om naar te kijken, dus ook in dit berichtje nog een paar fijne plaatjes van de kleine Grauwe Gansjes en nu hun vader en moeder er ook even bij op.


Grote Zilverreiger

De Zilverreiger en de Blauwe reiger waren ook prominent aanwezig, zodat ik daar tientallen foto's van heb gemaakt, waarvan hierbij een paar waar ik best blij mee ben.
Beiden waren druk aan het foerageren, aan het visjes zoeken, prachtig om te zien hoe ze dan met een poot wiebelen om de visjes te kunnen vangen. En enorm is de snelheid waarmee ze op een prooi duiken.
In dit soort natuurgebiedjes met veel riet, tref je ook de vogeltjes aan die zich juist daar graag bevinden. Een er van is de Rietgors, hij lijkt zo uit de verte wel wat op een mus, maar heeft een karakteristieke zwarte kop, waardoor hij gemakkelijk is te herkennen.


Rietgors

En tenslotte een mooie afsluiting met twee mannetjes Wintertaling, die prachtig weerspiegelen in het water. Het toont meteen hoe fraai het weer was tijdens ons verblijf in de vogelkijkhut in Diependal.
Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders