Japans Hoefblad (Petasites japonicus) is een zeldzame plant die tot de stinsenplanten wordt gerekend.
Van oorsprong is de plant afkomstig uit Aziƫ, hij komt van nature voor in Korea, China en zoals de naam al aangeeft in Japan. In de eerste helft van de negentiende eeuw werd de plant meegenomen door de Duitse arts Philipp Franz von Siebold, die beroemd is geworden door zijn onderzoek naar Japanse flora en fauna. Hij heeft ook nog enige tijd in Leiden gewoond en gewerkt.
|
Japans Hoefblad komt bolvormig boven de grond |
|
In het midden verschijnt de bloemstengel |
Japans Hoefblad komt bolvormig boven de grond. In het midden komt vervolgens de bloemstengel tevoorschijn. De bloei vindt plaats in maart en april en de bloemen trekken dan veel hommels en bijen aan en zoals op een van de foto's te zien is ook wel vroege vlinders.
|
Insecten bezoeken graag de bloempjes van het Japans Hoefblad |
Net als bij het Groot Hoefblad (Petasites hybrides) verschijnen eerst de bloemstengels en daarna komen pas de enorme bladeren uit de grond, die wel een meter breed kunnen worden. Bij zonnig, warm weer liggen deze bladeren overdag helemaal slap en plat op de grond, om zich 's nachts weer op te richten.
Als je dit weet is het wel weer een enorm vernuft van de natuur om de bloemen eerder te laten verschijnen, want met die grote slappe bladeren er overheen zou er geen insect bij kunnen komen...
|
De enorme bladeren liggen overdag plat op de grond bij warm en zonnig weer |
De bladeren lijken veel op die van het Groot Hoefblad, maar ze zijn groener, daar waar er bij het Groot Hoefblad wat een roze zweem door zit, met name aan de bladsteel.
|
Bloeiend Groot Hoefblad |
Voor de bloemstengel geldt hetzelfde, die van het Japans Hoefblad is lichtgroen, daar waar die van het Groot Hoefblad rozekleurig is en ook de bloemen van het Groot Hoefblad zijn roze en zoals al gezegd zijn die van het Japans Hoefblad wit/groen. Overigens is de bloeivorm ook anders dus qua bloei hoef je je eigenlijk niet te vergissen.
Vorig jaar heeft Floron een oproep gedaan om door te geven waar Japans Hoefblad in Nederland nog voor komt. De meeste vindplaatsen zijn in het westen van Nederland te vinden, meestal gaat het bij die vindplaatsen om oude stadsparken. Maar ook elders in het land is het Japans hoefblad op een enkele plaats nog aanwezig en ook in mijn eigen omgeving zijn ze te vinden. Het is kortom een mooie plant met een verre oorsprong, die een zeldzame verschijning is in Nederland, in meestal oude, stadsparken met flink wat ruimte.
Hoi Coby,
BeantwoordenVerwijderenik heb jou de Liebster Blog Award gegeven. Ik hoop dat je er blij mee bent! Op mijn weblog kun je er meer informatie over vinden.
Liefs,
Betsy (Wolatelier-Dian)
Altijd leuk om weer iets nieuws te ontdekken...
BeantwoordenVerwijderenHet Japans Groot Hoefblad staat al sinds jaren, zo'n 12 jaar denk ik nu, bij ons in de tuin en lijkt een blijver te zijn. Geen wilde plant dus, maar eentje die stamt uit het tuincentrum, maar het bij ons kennelijk prima naar de zin heeft en zich al aardig uitgebreid heeft. Dit jaar liet hij half januari al de eerste bloemen zien... dat krijg je bij een warme winter.
BeantwoordenVerwijderenJapans Hoefblad is dus inderdaad ook geen wilde plant maar een aangeplante stinsenplant.
VerwijderenHier was hij dit jaar ook al half januari in bloei, echt heel vroeg.
Natuurkieker Coby
Ha, in het gaasperplas park amsterdam zuidoost staan een aantal kolonies van japans hoefblad. ik vraag me af of net als bij groot hoefblad er mannelijke en vrouwelijke planten (en kolonies) zijn?
BeantwoordenVerwijderengroet els
Hoi Anoniem en andere liefhebbers van Petasites,
BeantwoordenVerwijderenBetrecht met Japanse hoefblad; Genoemd Fuki. In Japan is de plant een van belangrijk en geliefde groenten met veel vitamine soorten, mineralen zoals kalium/calcium. De lentescheuten zogenaamd Fuki-no-tou (torentje van Fuki) is een van bekendste delicatessen. Het best is in de bergen bij mooi stroom te plukken. Al eeuwen zijn er een aantal cultivars. Akita-buki *(f→b) is de grootste lekkerste, zegt men. Blad diameter 1.5m, stengel lengte 2m. Daarom wordt de 'Akita' meest in de gebied van Tohoku (van Tsunami) verbouwd. In de rest Japan zie je gewone Fuki die kleiner dan 'Akita' is, maar toch een stuk groter dan Europese Groot Hoefblad.
Volgens mij zijn hoefblad soorten allen twee huizig, Mannelijk en Vrouwelijk groep zijn nooit in een locatie te vinden behalve Hortus/parken etct. Betreft met de Groot Hoefblad; vreemd genoeg, vindt de bestuiving tussen M en V zelden plaats. Een reden is duidelijk dat ze nooit samen in een gloei plaats. Andere reden zou afhangen aan hun ingewikkelde bloemingvorm en funktionaliteit, bijvoolbeeld 1.Bisexcialebloem in vrouwelijk buisbloem produseert alleen nektor, 2.Meeldraden in mannelijk buisbloem lijken wel helmknoppen te hebben rondom een groot stijl, maar werklijkheid hoe de helmknop naar vrouwelijk locatie gebracht wordt?.
Zowel Groot als Japans bevatten giftig stoffen die schade ons gezondheid brengen. Maar Fuki in Japan is een goede groenten, waarom is de groot hoefblad niet ontwikkeld of beschouwd als een groenten?
P.S.
*. Fotos van Mannelijk en vlouwelik bloemen of anderes stuatie, helaas hier niet plakken.
* excuus gebroken Nederlands. Je heeft er goede beeldvorming voor, hoop ik.
.
In het (voormalig) Arboretum van de VU bij Uilenstede staan een heleboel exemplaren van Japans hoefblad!
BeantwoordenVerwijderen