Oude bomen - mooi, karakteristiek,groot

Een Plataan

Het gebied waar ik wekelijks met andere natuurliefhebbers wandel, bevat een aantal monumentale bomen. Echt statige, karakteristieke, grote, oude bomen.
Er staan onder andere Berken, heel grote Beuken en een paar enorme platanen. Het geeft je een nietig gevoel als je er onder gaat staan en dan bij de stam naar boven kijkt. Ik begrijp dan ook wel dat de Germanen oude Eiken als heilig beschouwden.

Staan onder een grote boom
Boomwortels groeien ook boven de grond

Het is leuk om niet alleen naar de totale boom te kijken, maar ook eens extra op details van een boom te letten. Oude bomen hebben bijvoorbeeld vaak een heel knoesterige stam en je ziet nogal eens dat de wortels zo groot worden dat ze zelfs deels boven de grond groeien.
Dit soort details levert ook heel mooie foto's op. En je kan je fantasie er ook nog eens op los laten, wij zagen in een van de wortels van zo'n boom de kop van een draak. Misschien dat iemand anders er nog weer heel wat anders in ziet. Ook leuk om dat met kinderen te doen.


De knoestige stam van een oude Plataan

"Drakenkop", ontdek figuren in de boomwortels

Op een van onze wandelingen hebben we ook nog iets bijzonders geleerd van Peter. Het viel iemand op dat een aantal bomen onder aan de stam allemaal "rimpels" hebben. Peter heeft uitgelegd dat dit komt door de wind. Door de wind slaat de kruin van een boom ver uit, maar onder aan de stam is ook beweging, en die veroorzaakt die rimpels....
Dit verschijnsel treedt overigens alleen op bij bomen met relatief zacht hout.

Rimpels die ontstaan onderaan de boomstam onder invloed van de wind

Een dode boom heeft binnen het ecosysteem ook nog een belangrijke rol, schimmels verteren de boom en allerlei insecten vinden er een plaats om eitjes te leggen. Zolang een dode boom nog overeind staat is het ook een prachtige plek voor vogels als de Grote bonte specht om er een nest in te hakken of opzoek te gaan naar insecten die er een plek gevonden hebben onder de bast.

Schimmeldraden op een dode boom en  insecten
De schimmeldraden op deze dode stam zijn verdroogd in een prachtig patroon

Zo blijkt dat er in en om bomen van alles te beleven valt en dat het de moeite waard is om daar eens wat extra aandacht aan te geven. Sta eens stil onder een grote boom en kijk eens naar boven of juist naar beneden en kijk wat er allemaal te ontdekken is.

De enorme stam van een oude Beuk

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens