Creatief met een Madelief - fotografeertips

Het Madeliefje (Bellis Perinnis) is een van onze meest bekende bloempjes. Het is ook een van de eerste bloempjes die je in het voorjaar weer ziet bloeien. Als de zon schijnt spreiden ze hun witte bloemblaadjes wijd open zodat je het mooie goudgele hart kunt zien dat gevormd wordt door allemaal kleine afzonderlijke gele bloempjes.

Het madeliefje met zijn witte bloemblaadjes en gele hart

Tijdens onze laatste donderdagse wandeling  bracht het mooie lenteweer ons in een enorm creatieve bui en hebben we met elkaar eens uitgebreid op creatieve wijze het Madeliefje in beeld proberen te brengen. We zoeken altijd ook even naar Madeliefjes die extra rozerood zijn aan de onderkant. Je moet daar extra voor opletten, maar als je dat doet zie je een rozerode gloed door het wit schijnen.

Er worden ook Madeliefjes speciaal gekweekt, de cultivars, waarbij de bloempjes veel groter zijn en die ook aan de bovenzijde een rozerode rand hebben. Persoonlijk vind ik de originele Madeliefjes in de natuur veel mooier en sierlijker.

We ontdekten opeens dat iemand van ons een shirt aan had dat dezelfde kleur had als het rozerode van het Madeliefje. En ja hoor, weer een ideetje voor een foto. Zo simpel kan het soms zijn, dan zie je opeens een mogelijkheid. En als je met meer mensen op stap bent kan je ook nog eens gebruik maken van andermans creativiteit.We besloten ook nog een ander shirt van een heel andere kleur als achtergrond te nemen en je ziet dat je zo weer een heel andere foto krijgt, een leuk experiment.

Nog zo'n boeiend experiment hebben de twee onderstaande foto's opgeleverd. We namen een foto van dezelfde Madeliefjes in exact dezelfde compositie, maar bij de ene foto scheen de zon op de bloempjes en bij de andere foto liet ik iemand zo staan dat de Madeliefjes in de schaduw kwamen te staan.

Madeliefjes in de zon

Madeliefjes in de schaduw

Je ziet dat er zo een heel verschillende sfeer is ontstaan bij beide foto's. Bij fel zonlicht wil een witte kleur nog wel eens te licht worden, uitgebeten. Ook kunnen er hinderlijke schaduwen ontstaan, je ziet dat bij de middelste bloem ook al een beetje. Als je het zonlicht te fel vindt, kun je zelf zorgen voor schaduw of bijvoorbeeld een witte paraplu gebruiken.
Het gezegde " lest best" was ook nu van toepassing. Ik vind zelf  bovenstaande staande foto's de mooiste uit de serie en eigenlijk zijn ze een beetje toevallig ontstaan.
We dachten klaar te zijn met het Madeliefje en Peter hing hem bij wijze van grapje daarna in het gaas.
Ik zag het daar hangen en zag er meteen een prachtige foto in. Ook hier weer een variatie op hetzelfde thema, bij de ene foto veel gaas en een klein bloempje, bij de andere foto precies andersom.

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars