Natuur-avontuur in eigen omgeving (3)

Deze maand is het een jaar geleden, dat we onze wekelijkse wandelingen op de donderdag zijn begonnen. En we gaan door, we kwamen tot de conclusie dat het iedere keer weer leuk is om samen op stap te gaan, er is altijd wel weer iets nieuws te beleven en samen wandelen is gewoon gezellig.
Ieder seizoen is mooi, maar de lente is het favoriete seizoen van mijn medewandelaars en ook van mezelf. Het is iedere keer weer bijzonder dat alles weer te voorschijn komt.
Een Madeliefje is op zich niet bijzonder, maar als het de eerste is die je weer ziet bloeien na de winter, dan kijk je er toch even weer met extra bewondering naar. En als je er een foto van maakt met de macrolens, kan je zien dat het bloempje die extra aandacht best waard is...

De eerste Madeliefjes bloeien weer

Het gebruiken van een macrolens levert me regelmatig thuis een extra verrassing op. Ik had een foto gemaakt van een besje van de Cotoneaster met een nieuw blaadje. Ik vond dat een mooi contrast,zo'n oud rood besje naast het verse groene blaadje. Ter plaatse keken we even op de display van de camera naar het resultaat en ook de medewandelaars vonden de foto goed gelukt. Toen ik de foto op de computer bekeek zag ik dat er ook nog een minuscuul klein spinnetje op het takje zit...

Heel klein spinnetje op heel klein Cotoneastertakje

Nog een foto van contrast tussen oud en jong, is onderstaande foto van een mooie oude zaaddoos van een Magnolia en een  prachtige nieuwe fluweelzachte knop.

Zaaddoos en knop van een Magnolia

We letten echt overal op als we samen wandelen en zijn op alles voorbereid. Er gaat een fototoestel mee, pen en papier en ook een paar werkhandschoenen horen bij onze uitrusting.
De handschoenen kwamen onlangs goed van pas. Ik had gelezen dat takken van de Braam goed te gebruiken zijn als je een onderkomen wil maken voor Bijen. De takken hebben namelijk een zachte kern, die door de Bijen verwijderd kan worden zodat ze er in kunnen kruipen. En inderdaad konden we met hulp van Peter (en zijn handschoenen) goed zien dat de kern van een Braamtak inderdaad zacht is, en zo hebben we weer wat geleerd.




We zien al een aantal weken de mooie groene blaadjes van het Speenkruid, het worden er steeds meer, overal komen we het tegen. De knalgele, wat Boterbloemachtige bloemetjes, hebben we echter nog niet bespeurd, zelfs nog geen knopjes. We hebben dus nog wat te goed en moeten nog even wat geduld hebben.

Het frisse groen van het Speenkruid komt overal tevoorschijn

De Hazelaars bloeien ook nog steeds en omdat het zo mooi is, doen we er ook nog maar eens een keer een foto van de vrouwelijke bloeiwijze van de Hazelaar bij. Dit keer met een fraaie groene achtergrond en met hulp van Peter die de tak met vaste hand in de goede positie hield.

Vrouwelijke bloeiwijze van de Hazelaar

We hebben er even over gedaan, maar we weten nu allemaal dat onderstaande bloemetjes horen bij de Gele Kornoelje. Wij kenden wel de Kornoelje met de rode takken maar we wisten niet dat de boom/struik met de gele bloempjes ook een Kornoelje is. Ik meen dat hij in Zuid-Limburg van nature zeldzaam voorkomt, maar bij ons is het een aangeplante boom in een parktuin. Het zijn heel mooie fijne gele bloemetjes die ondanks hun kleine formaat goed opvallen. De boom bloeit ook al vroeg in het voorjaar en de bloemen blijven er lang in zitten, een mooie lentebode.


De bloemetjes van de Gele Kornoelje

De donderdagse wandelingen worden dus voortgezet en dus zal "Natuur in eigen omgeving" nog wel meer afleveringen gaan krijgen. De komende tijd met alle groei en bloei die ons nog staat te wachten zullen het vast fleurige berichtjes worden...

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland