Rondje Groningen - Haven Delfzijl

De meeste foto's op mijn weblog zijn gemaakt in Drenthe, maar af en toe trek ik de provinciegrenzen over en vaak gaat de reis dan naar de provincie Groningen.
Een tochtje langs de dijk vind ik dan leuk, je hebt er geweldige vergezichten,  vaak heel mooie wolkenluchten en ook zijn er andere vogels te zien dan in mijn eigen omgeving.
In de haven van Delfzijl was het zondag laagwater en dat betekent dat het aan de kade mooi droog valt en de vogels maken daar dankbaar gebruik van om er te foerageren.

Een Steenloper is voortdurend alert, hij kijkt en luistert naar onraad


Ik hoopte in ieder geval Steenlopertjes te zien en die waren er ook. Het was lastig om ze goed in beeld te brengen maar met bovenstaande foto ben ik best tevreden gezien de grote afstand. Je kan in ieder geval de tekening van het verenkleed zien en deze foto maakt ook duidelijk hoe alert ze zijn. Voortdurend zie je ze even stil staan en kijken en luisteren of er onraad is, dat is begrijpelijk, want ze zijn natuurlijk heel kwetsbaar aan de kust. Bij het foerageren draaien ze zeewier en stenen om op zoek naar eetbare zaken als kleine ongewervelden en ook wel afval. Ze hebben een voorkeur voor kusten met stenen aan de vloedlijn, ze hebben hun naam dus niet voor niets gekregen. Steenlopers kunnen tot 10 jaar oud worden.

Een mannetje Bontbekplevier

Vrouwtje Bontbekplevier

Ook bovenstaand paartje Bontbekplevier liep tussen de drooggevallen stenen te scharrelen naar voedsel. Er zijn een aantal kleine soorten pleviertjes (die familie zijn van de Kieviten), de Bontbekpleviertjes zijn het best te onderscheiden van de rest door hun feloranje snavel en poten.
De Bontbekplevier is 17-19 cm en een echte kustbewoner, hoewel ze ook wel in het binnenland worden aangetroffen. Zelf zie ik ze af en toe in Drenthe ook wel, maar het is en schaarse broedvogel met maar ruim 400 broedparen, wie weet is dit paartje wel een van die broedpaartjes.
In de herfst  zijn er wel meer Bontbekplevieren, als er ook trekvogels Nederland aandoen  vanuit Scandinavië, en die vervolgens doortrekken naar Afrika om daar te overwinteren. De meeste Nederlandse Bontbekplevieren zijn standvogels en trekken alleen weg als het echt niet anders kan vanwege te barre winterse omstandigheden.
Een Bontbekplevier kan 5- 10 jaar worden.

Een groepje Tureluurs

Aan de kust tref je ook altijd wel Tureluurs aan, soms in grote groepen en vaak met veel drukte en lawaai, daar zal het gezegde " je wordt er tureluurs van" wel vandaan komen. Het zijn echte ADHD- vogeltjes, maar daarom wel vermakelijk om naar te kijken.
Net zoals de Bontbekplevieren bij de plevieren, is de Tureluur bij de steltlopersfamilie onmiskenbaar door de fel oranjerode snavel en poten. Een Tureluur is wel een stuk groter dan een Bontbekplevier en een heel andere soort vogel. Hij is zo'n 26-28 cm en broedt in polders en kwelders en veengebieden. Ze leven van insecten, wormen, schaal- en weekdieren die ze uit de modder peuren. Ook een Tureluur kan tot 10 jaar oud worden.

Een paartje Wilde Eend, let op het " buikschuivende" mannetje

Naast de nodige meeuwensoorten, waar ik nu geen foto's van laat zien, was er ook nog dit paartje Wilde Eend. Helemaal niet bijzonder,  maar het mannetje had wel een bijzondere manier van voortbewegen.
Grappig was om te zien dat de mannetjeseend op zijn buik over de modder gleed en dat deed hij buitengewoon behendig. Ik weet niet of ze dat vaker doen, ik had het nog nooit gezien en vond het zeer slim bedacht van deze eend om te "buikschuiven" op de modder en volgens mij vond hij het ook gewoon heel lekker om een modderbad te nemen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland