De Buizerd - fotografietips


Tja, de Buizerd krijgt relatief wel erg veel aandacht van me, maar toch wil ik weer een berichtje wijden aan deze mooie roofvogel. De afgelopen tijd heb ik een aantal Buizerds kunnen fotograferen met resultaten waar ik zelf blij mee ben. Sinds een tijdje ben ik in het trotse bezit van een 500 mm F4 telelens van Canon en na een tijdje van gewenning, begin ik er nu regelmatig  mooie foto's mee te maken.



Om fraaie foto's te kunnen maken van Buizerds, heb je vaak ook wel wat geluk nodig. Naast een portie geluk is kennis van het gedrag van Buizerds van belang en uiteraard fototechnische kennis.  Het gebeurt vaak dat Buizerds al wegvliegen als je langzaam aan komt rijden met je auto en vervolgens gaan ze dan zo ver weg zitten, dat er geen fatsoenlijke foto meer te maken valt.
Je moet een beetje mazzel hebben, waar de Buizerd zit. Zit hij zo dat het licht er goed op valt, of zit  de Buizerd  helemaal verstopt  achter takken en dergelijke. Dat heb je niet allemaal voor het zeggen, maar vaak heb je wel de mogelijkheid om een wat andere positie in te nemen, zodat de omstandigheden voor een goede foto beter zijn. 


Goed observeren, de dieren rustig benaderen en vooral geduldig zijn, is belangrijk als je succesvol wilt zijn. Als je vaak in een bepaalde streek komt, weet je op een gegeven moment ook wel de favoriete uitkijkposten van een (roof-)vogel. Van die wetenschap kan je gebruik maken en al van een grotere afstand kun je kijken of de vogel er zit. Je kan zo'n dier dan ook omzichtiger benaderen.
Wat ook goed werkt, is dichterbij de roofvogel te komen, als er van de andere kant een tegenligger komt. Je kan daar gebruik van maken door naar voren te gaan, op het moment dat die tegemoetkomende auto tussen jou en de vogel rijdt.
Ik fotografeer vaak vanuit de auto, dieren zijn vaak minder bang voor een auto dan voor een mens. De auto is ook best een comfortabele plek om als schuilhut te gebruiken en met een rijstzak op het portier heb je een stevige plek om je camera op te leggen.


Veel Buizerds die afgelopen winter in ons land hebben overwinterd trekken nu weer naar hun noordelijker gelegen broedgebieden.
Er blijft in ons ook een aantal die hier gaan broeden en jongen krijgen.
Je ziet ook her en der al Buizerds in de de lucht baltsen, iets dat heb ik nog niet kunnen vastleggen, maar er moet ook wat te wensen over blijven niet waar? Wat me inmiddels wel gelukt is om een redelijk vliegbeeld van een Buizerd te maken. Dat is ook al een kunst op zich, maar na vele mislukte pogingen ben ik best wel blij met deze vliegende juveniele Buizerd. Dat het een jonge vogel is kun je zien aan de lichte kleur van de iris van het oog.



Ach, soms lukt het gewoon niet om een mooie foto te kunnen maken, maar in zo'n geval kan je wel even genieten van de aanwezigheid van een dier, dat is voor mezelf toch het belangrijkste. Het genieten van de natuur staat  voor mij voorop en als ik dan ook nog in staat bent om dat op foto vast te leggen, is dat een bonus. Lukt het niet, dan heb ik in ieder geval weer een leuke ontmoeting gehad en houd ik er een mooie herinnering aan over. Het mag overigens ook nooit zo zijn dat je koste wat kost achter een dier aan blijft jagen. Heb respect voor de natuur en verstoor de boel niet onnodig.
Meer informatie en foto's van de Buizerd op deze weblog: Buizerd zorgt voor verwarring
of  de blog Buizerd kent vele kleurvariaties

Reacties

  1. Nou, van mij mag je gerust meer van die mooie foto's plaatsen: ze zijn echt schitterend.
    Laat maar zien die buizerds.

    groet,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed te horen dat er nog steeds met mij mee genoten wordt met al die mooie Buizerds! Ik ga er dus gewoon mee verder...

    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ALs ik eerlijk ben een van de mooiste serie's van deze schuwe vogel die de afgelopen weken mijn oogbollen streelde. Ik vind dat je geweldig goed bezig bent geweest een een topserie hebt weten te maken die heel veel ver achter zich laat....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit is één van mijn favoriete vogels om op de foto te zetten .
    Alleen lukt het mij praktisch nooit om zo mooi vast te leggen.
    Ik geniet echt van je serie.
    En bedankt voor de tips.
    Ik zal hier zeker gebruik van gaan maken

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Peter bedankt voor je mooie woorden! Fijn dat mijn inspanningen zo worden gewaardeerd.
    Petra, leuk dat je reageert, ik heb jouw blog ook gevonden en zal kijken wat mijn tips opleveren :)

    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Coby,

    ik heb dit met interesse gelezen en ook even opgeslagen. Kan mijn ega het ook even doornemen. Wij proberen al lange tijd om de Buizerds hier in de polder vast te leggen, maar net zoals jij beschrijft vliegen ze al weg als je langzaam aan komt rijden en vliegen steeds verder weg zucht.......

    Ik heb nooit geen cursus fotografie gehad (ja.. vroeger op een school ooit eens), dus dit is heel mooi om te lezen. ook werkelijk prachtige foto's.

    Lieve groet, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo,
    Ik wou even zeggen, fantastische foto's! Ik ben een beginnend vogelspotter, heb pas een vogel-en roofvogelboek en een verrekijker cadeau gekregen, dus op ieder vrij momentje ben ik op zoek naar vogels... nu nog sparen voor zo'n canon en dan kan ik ze ook op een plaatje vastleggen.Ik woon in de kempen en hier zijn het hele jaar buizerds.Oh ja,en bedankt voor de tips hierboven.
    Groetjes uit Belgie van Sophietje

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heel leerzaam blogje ga kijken of het me lukt de favorieten uitkijk plekken te vinden
    want stoppen en langzaam naderen hebben ze goed in de gaten maar gebruik maken van tegenliggers is een hele goede tip
    eens gaat het me we; lukken
    en genieten van deze dieren doe ik bijna eleke dag
    groetjes jacky

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo coby ik probeer ook al een poosje om een buizerd te fotograveren maar wat je zegt geduld moet je hebben ik was dan laatst ook op de dwingeloose hei geweldig gebied met allerlij soorten dieren ook de buizerd ik zie ze veel maar foto,s maken is toch weer geluk hebben

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland