Een rondje in de omgeving

Als het even kan maak ik graag een rondje in de omgeving. Zo kon ik vrijdag 15 november een paar uurtjes profiteren van het mooie herfstweer en heb ik even rondgekeken in mijn eigen regio.
Genietend van de mooie herfstkleuren die er nog steeds zijn en van de aanwezige dieren.

Grote Zilverreiger met muis

Al vliegend is de muis naar binnen gewerkt

Grote Zilverreiger achtervolgt krijsend zijn soortgenoot

Als eerste kwam ik een paar Grote Zilverreigers (Casmerodius albus) tegen. Nummer 1 had niet veel zin om mee te werken en ging lekker buiten camerabereik zitten. Ik hoopte dat hij zich zou bedenken en toch nog weer dichterbij zou komen, maar die wens werd niet vervuld. Wel kwam er op een gegeven moment een tweede exemplaar aangevlogen met een muis in zijn snavel. Ik denk dat hij daarmee op weg was naar het water, om zijn prooi lekker weg te kunnen spoelen. Toen hij nummer1 daar ontwaarde maakte hij rechtsomkeert en verorberde de muis in de lucht. De twee reigers waren blijkbaar geen vrienden want ging nummer1 nog even luid krijsend achter nummer 2 aan. Geen superfoto's maar wel een heel mooi schouwspel en dat is voor mij nog steeds heel belangrijk die natuurbelevingsmomenten.

Dodaars

Dodaars
Toen de Grote Zilverreigers  weggevlogen waren richtte ik mijn blik weer op het water en zag opeens heel dichtbij een Dodaars (Tachibaptus ruficollis) zitten. Helaas had  de Dodaars in de gaten dat hij bekeken werd en ging er al duikend vandoor. Ik kon er nog net een paar opnamen van maken, maar ik had eigenlijk andere beelden in mijn hoofd. Nu kon ik hem op een afstandje nog wel een tijdje bezig zien, maar hij kwam mijn kant niet weer op. Uiteindelijk besloot ik maar om verder te gaan en te kijken wat mijn rondje verder zou opleveren.
Ik besloot even naar een klein stukje natuurgebied te rijden om daar te kijken hoe het was met de herfstkleuren. Het is een heel klein gebiedje en niet echt toegankelijk maar wel leuk om er even te kijken. Er waren inderdaad nog mooie herfstkleuren en dus heb ik dat ook vastgelegd. Ik moet zeggen dat ik er steeds meer plezier in krijg om de omgeving ook mee te nemen in mijn fotoseries.
Hier viel mijn oog vooral op de Berkenbomen die wel van goud leken te zijn in het mooie zonlicht.
En ook leuk een eenzame maisplant die nog op de akker stond, weliswaar geknakt, maar verder nog fier rechtopstaand.Toen ik de landschapsfoto's gemaakt had viel mijn ook op bovenstaande zwammetjes. Ik weet er geen naam van, ik houd me aanbevolen als iemand dat wel weet. Ik vond het wel de moeite waard om deze zwammetjes vast te leggen. Het is leuk om rond te kijken en dan weer van alles te ontdekken. Zoals deze kleine zwammetjes die groeiden op een paal die de ingang van het natuurgebiedje verspert.


Op de terugweg zag ik nog een groep van zeven Reeën. Behoorlijk ver weg dus geen foto's waar je diep van onder de indruk raakt, maar wel een terugkerend genoegen om die dieren te zien.
Je ziet ook hoe alert ze zijn ondanks de afstand en misschien wel een gevolg van het feit dat er in de omgeving weer wordt gejaagd. Ik heb er even fijn naar staan te kijken en hoop ze een volgende keer weer eens wat dichterbij te treffen.Tot besluit nog een paar foto's van vliegende Knobbelzwanen (Cygnus olor). Ik had deze foto's al eerder gemaakt, toen er van die prachtige wolkenluchten waren. Ik ben blij met deze foto's van Knobbelzwanen in de vlucht, waarbij de wolkenluchten ook een belangrijk aandeel vormen bij de sfeer van deze foto's.
Ik vind het trouwens sowieso een prachtig gezicht om die grote vogels door de lucht te zien vliegen. En als ze van korte afstand langs vliegen kun je ook nog het zwiepen van de grote vleugels horen.

Reacties

 1. Mooie foto's Coby.
  De vliegende knobbelzwanen vind ik de mooiste.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is het op het moment toch mooi buiten iedere dag verbaas ik mij weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is nog steeds een kleurenfestival . Heel mooi !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk, zo'n rondje, daar fris je altijd lekker van op. En wat een moois is er in jouw omgeving te zien. Echt genieten, foto voor foto. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mooie herfstkleuren Coby en die zilverreiger is gaaf!
  vooral de 2e foto: wat een bizarre houding haha. 3e foto is top!
  dodaarzen zie ik zelf maar weinig, maar ik vind ze zo leuk!
  hoewel hij snel 'ondergedoken' was, zijn de foto's goed gelukt.
  de knobbels zijn ook mooi zo tegen de lucht.
  prachtig geluid he als ze langsvliegen!
  en van reeën geniet ik altijd, hoe ver ze ook staan ;-)
  groetjes Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat rondje was wel de moeite waard. De actie van de zilverreigers heb je mooi in beeld gebracht. Een dodaars heb ik al tijden niet meer gezien. Het moet nog wat kouder worden denk ik. Reeën boeien mij altijd, maar ik begrijp wel dat je ze graag wat dichterbij ziet. Afgelopen winter lukte mij dat vrij vaak, dus je begrijpt dat ik daar weer naar uit kijk. Zwanen zijn hoe dan ook fotogeniek. Het is alleen een uitdaging om ze zo in beeld te krijgen als je graag wilt. Vooral de eerste foto van de zwanen vind ik mooi.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai Coby,

  Leuk dat jij de laatste tijd ook steeds "verder" kijkt om orginele landschapsfoto's te maken, zoals je laat zien met de foto's 6 en 8.
  Ik denk dat de bomen op foto 6 wel iets verder weg hadden moeten staan om het zo gewenste diepte-effect optimaal tot z'n recht te laten komen. Foto 8 is zo'n "goed gezien"-foto. Dan moet je ook wel heel goed je omgeving aanvoelen.
  Knappe belichting bij de zwanenfoto's. Vooral de eerste tegen de grijze achtergrond. Top.
  Voor mij springt de derde foto er wel uit. Wat een prachtige houding zo. Dat heb ik echt nog nooit gezien. Heel mooi.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat mooi Coby dat je de zilverreiger met muis en al hebt gefotografeerd in de vlucht en nog mooier dat er 1 hem krijsend achtervolgd.
  Moet een mooi gezicht zijn geweest.
  Mooie serie heb je weer geplaatst.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoy Coby,
  heerlijk als je je even vrij kan maken om de natuur in te duiken en te genieten van
  al het moois om je heen. Zeker met dit mooie weer. Je vliegende zilverreiger vind ik een hele prestatie
  om vast te leggen en hij is zelfs vliegend aan het eten whahahahah... echt prachtig.
  De Dodaars zwemt ik prachtig gouden licht en dat vind ik echt heel erg mooi.
  De gouden gloed van de landschapsfoto's mogen er ook zijn. Er zijn nog heel wat mooie kleuren deze tijd.
  De zwammen op je eerste foto kan ik niet goed zien (ook niet in de vergroting), maar de zwammen op je tweede
  foto zijn de Roodgerande Houtzwammen. Een heerlijk geniet blog Coby.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Weer een heerlijke blog die laat zien dat je niet ver van huis hoeft om van mooie natuur te genieten (heb ik vanmiddag ook gemerkt).
  De vliegende zilverreiger vind ik super, maar de knobbelzwanen tegen de grijze wolkenlucht zijn dit keer mijn favoriet.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nu heb ik jouw maisfoto gezien, leuk is dat, als je merkt dat iemand anders oog op dezelfde soort dingen valt! Mooie foto's in dit blog, ook leuk dat jij ook vind dat de blaadjes van berkenbomen van goud lijken, dat denk ik ook altijd :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders