Roodborstjes voor de lens

Tijdens de mooie dag in de HBN -fotohut 3 op het Lemerveld van Landschap Overijssel heb ik zoveel mooie opnamen kunnen maken dat ik besloten heb om aan een aantal soorten nog een aparte blog te wijden. Na de de overzichtsblog met veel mooie soorten vogels, nu een blog die helemaal gevuld is met Roodborsten (Erithacus rubecula), vogeltjes die geliefd zijn bij heel veel mensen.


Het is natuurlijk helemaal geen zeldzaam vogeltje, maar wel altijd een leuke soort om voor de lens te krijgen. Kleine eigenwijze opdondertjes zijn het die mooi zijn om te fotograferen. Het lijkt ook vaak wel of ze echt even gaan poseren, dat is natuurlijk niet zo maar zo staan ze er vaak wel bij.


Om de omgeving aantrekkelijk te maken voor vogels is de aanwezigheid van voedsel natuurlijk van belang, maar ook de aanwezigheid van water trekt dieren aan.

Er werd die dag heel wat gebadderd  door de diverse vogeltjes. Heel leuk om te zien, maar toch verdraaid lastig om daar mooie opnamen van te maken. Helemaal tevreden ben ik niet over deze opnamen maar ze geven toch wel een leuk beeld van het genoegen waarmee er in het water werd gespetterd en hoe punkerig zo'n diertje er vervolgens  uit ziet.Omdat het standpunt in de fotohut mooi laag is en er bovendien ook nog weinig wind was, waren er ook mooie spiegelbeelden te maken. Alles spiegelt mee dus afhankelijk van waar de vogels stonden zijn er ook andere kleuren in het water. Ook heel mooi zijn drinkende vogels, maar dat was iets wat me bij de Roodborsten niet is gelukt om dat vast te leggen, wel bij bijvoorbeeld de Kruisbekken, maar die komen nog in een ander blog.Er waren Roodborsten van verschillende leeftijd hier boven een juveniele Roodborst die al grotendeels geruid was naar het volwassen verenpakje, maar je kunt wel zien de de rui nog niet voltooid is want het ziet er allemaal nog niet zo netjes uit, hier en daar moet nog wel wat gefatsoeneerd worden.
Hij heeft echter wel al een rode borst en wordt nu door zijn ouders niet meer in hun omgeving getolereerd. Deze jonge puber Roodborst krijgt dus niet de schoonheidsprijs, maar wel leuk om even te kunnen laten zien dat ze er niet altijd even fraai uitzien.

Mijn favoriet van de Roodborsten is dit juveniele Roodborstje dat nog grotendeels in het gespikkelde verenkleed zit. Zo'n grappig klein beestje en al even parmantig als zijn oudere soortgenoten.
Ook qua fotografie ben ik blij met deze foto's en zo heel vaak krijg je toch ook weer niet de gelegenheid om zo'n jonge Roodborst te kunnen fotograferen. En als dat dan zoals hier ook nog eens in een mooie  entourage kan is dat natuurlijk helemaal mooi.


Op deze locatie zijn zoals te zien is foto's te maken in verschillende settingen, er is ruim variatie aanwezig. Het is wel kiezen welke apparatuur je wilt gebruiken, regelmatig bleek 500mm eigenlijk te veel, vooral als er een grote vogel dichtbij komt zitten. Soms is 500mm zelfs bijna te weinig als een kleine vogels als de Roodborst verder weg gaat zitten. Bij deze laatste foto's vind ik de Roodborsten mooi in hun natuurlijke omgeving met de jeneverbesstruik als achtergrond. Leuk om te zien hoe het jong nog behoorlijke camouflagekleuren heeft en het volwassen dier schittert je tegemoet met zijn knaloranje borst.


Reacties

 1. Wat een prachtige serie van de volwassen en ook nog een jonge roodborst.
  De badderende vogels zijn super, ook die met de reflectie.
  Heel goed vast gelegd.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach, wat zitten er een aandoenlijke foto's tussen, Coby. Ik vind dat ook zo'n leuk vogeltje, alhoewel ze in hun gedrag behoorlijk pinnig zijn. Je badderende vogels zijn mijn favorieten, met foto 5 bovenaan. Prachtig blog weer. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Corry,
  Het is je gelukt om een hele mooie, afwisselende serie van het roodborstje te laten zien. Prachtige reflecties; mooie goed passende achtergronden; grote variatie in uiterlijk afhankelijk van de leeftijd. Opnieuw een prachtserie.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heerlijk als je zo,n vogelhut in de buurt hebt, je hebt er dan ook hele mooie resultaten behaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Water is een goede trekpleister voor dieren en hun natuurlijk gedrag heb je zo mooi kunnen vangen. Leuk foto 3, 4 en 5 het badderende roodborstje. Hij gaat niet erg diep. Mooie spiegelbeelden ook. Was toch wel een fantastische dag.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh wat leuk zeg, een roodborstjes blog. Ik vind het zo'n leuk vogeltje. En wat een prachtige vogelhut waar je deze foto's kon maken. Leuk die verschillende leeftijden en verenkleedjes.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Erg mooie foto's. De badder-partij en de spiegelingen in het water maken de fotoserie wel echt compleet. Het is genieten van de 1e tot en met de laatste foto. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi Coby
  het is leuk om het roodborstje zo bezig te zien het is een leuke serie.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtblog. Je mag echt trots zijn op zulke mooie opnamen. Het was echt genieten om naar te kijken. Groet, Annet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Waarom een Roodborstje een Roodborstje heet is voor mij een raadsel. Want je kunt niet zeggen dat het rood is, het is meer oranje.
  Een prachtige serie heb je gemaakt van dit leuke vrolijke vogeltje, Coby
  Hartelijke groet, Wout

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Grandioze serie, Coby!
  Heel mooi vastgelegd qua scherpte, kleur en poses.
  hartel. groet, Gerdah

  BeantwoordenVerwijderen
 12. prachtige serie van dit schattige vogeltje Coby!
  ik heb zelf nog nooit een juveniele RB gezien,
  dus erg leuk om die hier bij jou te kunnen bekijken.
  foto's 2, 5 en 11 zijn mijn absolute favorieten,
  wat een plaatjes. heel mooi vastgelegd!
  groetjes, Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook bij mij is het een favoriet vogeltje :) In de foto's zie je wel het felle karakter van de vogeltjes, mooi. Om de badderende roodborst heb ik wel even moeten lachen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Coby

  Wat een heerlijke serie en wat zij die hutten kennelijk een eldorado voor fotografen. Eigenlijk zijn ze allemaal leuk maar de leukste ind ik waar de roodborst door het water rolt

  Groet,

  Peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hai Coby,

  Nou zeg, jij moet wel heel veel foto's gemaakt hebben in die hut of alles was in 1x raak. Ik zit zelf toch wel regelmatig op dat soort plekken, maar als je al zoveel gevarieerde (uitstekende) foto's kan maken van een roodborstje, dan heb je echt geen tijd gehad om een kopje koffie te drinken. Meestal heb ik dan van iedere soort een stuk of 10 foto's, waarvan de helft ook nog eens prut. Een toplocatie dus, maar dan moet je er nog wel gebruik van weten te maken. Prachtserie van deze mooie vogeltjes en vooral de foto's met de paarse hei op de achtergrond zijn top. De mooiste zijn die van het jonge badderende vogeltje. Zo mooi. Maar de mooiste tot nu toe blijft die zwartkop uit je vorige serie. Ben benieuwd of die nog geëvenaard of verbeterd gaat worden.
  Genieten met een grote G.

  Groetjes,
  René

  PS: Je bewaart die kruisbekken toch niet tot het laatst he? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb veel foto's gemaakt en soms was het in een keer raak zoals bij de Zwartkopman.
   En natuurlijk hebben we wel koffie gedronken en af en toe de benen gestrekt buiten de hut
   om vervolgens weer fris aan een nieuwe sessie te beginnen.
   Tja en de Kruisbekkenblog moet je inderdaad nog even op wachten.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 16. Hoi Coby........

  Mooie serie, die was dus regelmatig te zien bij de hut..
  wat gaat het rap hè..ze dalen en vliegen weer weg, ze landen en
  zijn weer verdwenen, ik moet er altijd eerst weer de slag van te pakken krijgen..
  maar jij hebt ze fraai gespot, mooie plaaten, waarvan ik met je mee ga wat betreft m'n
  voorkeur voor de juveniele roodborstje..zien er nog zo piekerig uit..prachtige ook de
  foto's met spiegeling!!
  mooi blog!!

  gr. NIeske

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Coby,
  dit is echt weer een genietblog met een hoog gehalte "geniet".
  Je hebt dit toch vrij schuwe roodborstje echt heel mooi weten
  vast te leggen en vooral de badderende vind ik fantastisch.
  Ook hele mooie weerspiegelingen inderdaad.
  Foto 5 en 11 springen er voor mij echt uit.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hahahahahaha Wat een leuke serie Cobie dan blijft er gewoon niets meer van zo'n vogeltje over als ze nat zijn maar zo leukkkkkkk !
  grt,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dank voor al jullie reacties en commentaren!
  Naturkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland