Icarusblauwtje bekendste van de blauwtjesfamilie

Het Icarusblauwtje (Polyommatus icarus) is een van meest voorkomende soorten blauwtjes. Evenals het Boomblauwtje is het een heel algemeen voorkomend vlindertje. Hoewel ze heel klein zijn vallen vooral de mannetjes toch goed op als ze rondvliegen of met open gespreide hemelsblauwe vleugeltjes op een bloem zitten.
In het begin van het seizoen zag ik ze amper maar de afgelopen maanden waren ze er volop en ik behoor tot de schare fans van het Icarusblauwtje die altijd weer blij worden als ze blauwtjes zien.

Icarusblauwtje mannetje
Icarusblauwtje mannetje

Ik heb nog nooit een blog met alleen maar Icarusblauwtjes gemaakt en nu er zoveel vlinders rondvliegen moet het er toch maar eens van komen. Het is een vlindersoort waarvan ik het altijd weer leuk vind om het te fotograferen. Het hemelsblauw van het mannetje is voor mij als fotograaf even onweerstaanbaar als voor de vrouwtjes van het Icarusblauwtje. Ook als de Icarusblauwtje met gesloten vleugeltjes zitten vind ik ze heel fotogeniek.

Icarusblauwtje paartje

Icarusblauuwtje paartje

Het is de moeite waard om ook even te zoeken of er toevallig een paartje te vinden is.
Het  fotograferen van zo'n paartje  gaat niet altijd even eenvoudig, de ene keer zitten ze tussen de vegetatie, een andere keer zitten ze dusdanig dat je ze niet beiden tegelijk scherp krijgt en soms zit alles mee en zitten ze zoals hier mooi vrij en goed vast te leggen.

Icarusblauwtje vrouwtje eitjes leggend
Icarusblauwtje vrouwtje
Iets wat ik niet zo heel vaak zie, zijn eitjes leggende vlinders en dus ben ik best blij met dit eitjes leggende vrouwtje. Geen superfoto's maar  toch leuk om deze gedragsfoto te kunnen maken. En het hoort ook bij de cyclus die een vinder doormaakt. Wat overigens nog ontbreekt in deze serie is de rups van het Icarusblauwtje, die heb ik tot nu toe nog nooit gezien.

Icarusblauwtje gevangen in Zonnedauw
En opnieuw vast in de Zonnedauw

Onlangs kwam ik een Icarusblauwtje tegen dat weerloos gevangen zat in de kleverige druppels van de Zonnedauw. Ik dacht eigenlijk dat ze niet meer te redden was en maakte eerst maar een foto. Het beestje leek toch nog heel strijdbaar en zat vermoedelijk nog niet lang vast. Ik probeerde haar voorzichtig los te maken. Dat lukte maar ze fladderde uit mijn handen opnieuw in de Zonnedauw.

Icarusblauwtje vrouwtje

Icarusblauwtje vrouwtje

Voorzichtig deed ik een hernieuwde poging om het diertje nogmaals te bevrijden. En nu lette ik nog beter op dat ze niet uit mijn vingers glipte. Een eindje van de Zonnedauw vandaan zette ik haar in een Moeraswolfsklauw, waar ze kon bijkomen van haar avonturen terwijl ze even mijn fotomodel was. Je ziet dat het diertje al behoorlijk afgetakeld was maar een vroegtijdige dood als voedsel voor de Zonnedauw werd nog even voorkomen. Om misverstanden te voorkomen, die gehavende vleugels waren niet het gevolg van haar verblijf in de Zonnedauw maar het gevolg van de tand des tijds, een dame op leeftijd dus.

Icarusblauwtje vrouwtje

Icarusblauwtje vrouwtje
Icarusblauwtje vrouwtje

Tot besluit nog een paar foto's van een nog prachtig gaaf vrouwtje Icarusblauwtje. Het zijn toch werkelijk prachtige vlindertjes en ook de kleuren van het vrouwtje zijn schitterend als het licht er goed op schijnt. Mannetjes zijn dus hemelsblauw, de vrouwtjes zijn bruin en soms bruin met een blauwe bestuiving. Ik heb me weer fijn vermaakt met een van mijn favoriete vlindersoorten en het zijn vast niet de laatste foto's die ik heb gemaakt van Icarusblauwtjes.

Reacties

  1. heerlijk om zo bij je mee te kunnen genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hele mooie serie Coby!
    ik behoor ook tot de schare fans die (super)blij wordt van het zien van het prachtige icarusblauwtje (van elke vlinder eigenlijk ;) ). ontzettend gaaf dat je een eiafzettend vrouwtje en een parend stelletje hebt kunnen vastleggen. zo mooi om dat te zien!
    wel sneu dat dat vrouwtje in de zonnedauw was beland. ik had haar ook bevrijd (terwijl ik natuurlijk weet dat het 'de natuur' is, maar voor vlinders heb ik gewoon een zwak).
    de 2e en laatste foto zijn erg fraai.
    groetjes, Nathalie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was ook echt blij met het eitjes leggende vrouwtje en eigenlijk een beetje liep ik er een beetje toevallig tegenaan terwijl ik wat anders fotografeerde,een leuke verrassing dus.
      Ik weet ook dat het de natuur is dat er beestjes ten prooi vallen aan de Zonnedauw. Maar net als jij kan ik zo'n diertje daar niet laten zitten als ik denk dat hij nog wel te redden is.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  3. Wat een mooi verhaal weer ... en spannend met die zonnedauw.
    Schitterend die blauwtjes en de vrouwtjes ook.
    Ik had laatst een boomblauwtje op m'n dakterras, dat vond ik bijzonder!
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Angelika. En wat leuk om een boomblauwtje op je balkon te krijgen, heb
      je toevallig klimop in de buurt, daar zijn ze dol op.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  4. Hoi Coby,
    Je hebt je favorieten mooi weten te "vangen". Bovendien enkele bijzondere opnamen: parend, eitjes afzettend en gevangen in de zonnedauw.
    Prettig weekend, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooie foto's Coby.
    Ik vind het een prachtig vlindertje.
    Goed dat je haar bevrijde uit de zonnedauw.
    Het is mij dit jaar niet gelukt om blauwtjes te fotograferen.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtige serie Coby met weer een goed verhaal er bij. Top dat je een bejaarde dame nog een mooie tijd hebt gegund. Groetjes Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Och wat zien die klauwtjes er versleten uit hé Cobie maar het is een flinke serie waar ook mooie tussen zitten en het geeft goed weer hoe het gaat in de natuur !!!
    grt,
    Annie
    http://anniezon.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Coby.....

    Ik kan het ook nooit laten hoor en zo'n
    bejaarde dame met zoveel vlieguren die help
    je graag een handje...
    prima vastgelegd het prachtig vlindertje..ik vind
    ze zo mooi...
    prachtige blog vind ik het dan ook...
    vooral de foto van de parende exemplaren is erg mooi..

    Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hai Coby,

    Van blauwtjes wordt ik ook ook altijd een beetje vrolijk. Alleen als ik ze dan probeer te fotograferen wordt ik meestal een beetje chagerijnig. Die kleine blauwe rakkers zitten bijna nooit lang genoeg stil voor een goede foto. Dus zeker weer een hele knappe serie met veel geduld bij elkaar geschoten.
    Vooral de foto van het mannetje met open vleugels is top. Dat zijn toch de mooiste momenten van deze vlindertjes. Mooi ook de paring vast gelegd. Voor dat soort beelden heb ik afgelopen zomer echt goed om mij heen gekeken, maar never gezien. Ben ook meestal te snel afgeleid door de grote fladderaars ;-)

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha ja René, jij bent een vogelaar in hart en nieren, alles wat veren heeft
      krijgt bij jou toch altijd weer voorrang.
      Maar ik ben wel met je eens dat je voor vlinders minstens zoveel geduld moet hebben
      als bij vogels. Ook hier trouwens kennis en kunde over het gedrag van de vlinders wel
      heel prettig net zoals jij dat ook altijd hebt bij de vogels.
      Ik ben een echte omnivoor en zal me wel nooit gaan specialiseren, maar alles blijven vastleggen
      wat me boeit in de natuur.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  10. Wat mooi weer,Coby. Ik moet toch volgend jaar maar eens richting Drenthe. Hier in de polder zie ik ze niet. Fantastische vlinder en ook prachtig gefotografeerd. Vooral foto 1 en 2 vind ik erg mooi. Dat de vlinder na haar redding terugvloog in de zonnedauw vond ik interessant om te lezen. Ik heb hetzelfde met een vlinder gehad die ik uit een spinnenweb redde. Die vloog er gelijk weer in. Daardoor vroeg ik me af of het een soort intuïtie was om het leven te beëindigen. Ik kan er overigens niets over vinden op internet, dus misschien is het toeval dat jij dat ook meemaakte. Fijn weekend. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker de moeite waard om eens een bezoekje aan Drenthe te brengen en niet alleen vanwege
      de Icarusblauwtjes. Een boeiende vraag stel je over de vlinders, ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat ze uit levensmoeheid met opzet ten prooi vallen. Ik had in mijn geval meer de indruk dat het dier uitgeput en gedesoriënteerd was, maar wie weet is jouw veronderstelling wel juist...
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  11. Mooie blog met de icarusbaluwtjes, jij hebt het vrouwtje er ook heel mooi op. De paringsfoto's zijn erg goed gelukt. Ach, het arme blauwtje in de zonnedauw, en dat vrouwtje op de foto's eronder heeft het ook niet best met half afgebrokkelde vleugels.
    Dit is waarschijnlijk een van de laatste vlinderblogjes, we gaan nu weer op naar spinnenwebben en paddenstoelen.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank Ghita, inderdaad wel een van de laatste vlinderblogjes vermoed ik.
      Maar ik ga ook met veel plezier straks op stap voor de spinnenwebben, paddenstoelen
      en alle mooie herfstkleuren.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  12. Dat is 1 van de mooiste vlinders en erg mooi door jou gefotografeerd Coby.
    De tijd van vlinders is alweer zo goed als voorbij ;-((
    Gr. Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mooie serie weer van al die vlinders.

    peter van de beek

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hey Coby,

    eens moet de eerste keer zijn hé.
    Prachtig al die blauwtjes en zelfs een paring kunnen vastleggen :-)
    Ik geniet hier dan ook echt van. Ik heb me af zitten vragen of ik die van mij ook
    nog zou plaatsen (heb nog 3 blogs te vullen met blauwtjes)maar ik denk dat ik
    ze wegzet voor volgend jaar. Nu kan ik er ieder geval bij jou nog van genieten.
    Hele mooie kleuren en composities.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heerlijke foto's allemaal, en een mooi verhaal erbij. Ik heb weer genoten van je foto's

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Een prachtig verslag van het Icarusblauwtje. Wat zijn het toch mooie vlindertjes. Zowel open als dicht. Wat goed dat je een paartje gefotografeerd hebt. Inderdaad lastig als ze niet op een rustige plek zitten, maar daar had jij geen last van. Ook het afzetten van de eitjes is een mooi moment.
    Fijne foto's. Ik hoop dat volgend jaar voor de lens te krijgen, net als het afzetten van de eitjes en de rupsen. Ik ga eens googlen hoe die eruit zien, want die moeten er in het gebied volgend jaar toch genoeg zitten. Raar he als je zo'n insect in de Zonnedauw aantreft, dan wil je hem redden. En de zonnedauw lijdt honger....
    Groetjes, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dank voor al jullie reacties en commentaren, ik waardeer het dat er
    de moeite wordt genomen om hier een reactie achter te laten.
    En leuk te merken dat de schare "blauwtjes fans" inderdaad groot is.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland