Nog een keer vogels op de voederplek

Wat heb ik de afgelopen maanden een plezier gehad van mijn voederplek. Ik heb er al diverse blogs aan gewijd, maar ik heb zoveel foto's gemaakt dat ik nog een keer een mooie serie wil laten zien.
Veel verschillende soorten vogels hebben gebruik gemaakt van mijn voederplek en ik heb heel wat uurtjes naar buiten zitten kijken naar al die gevederde bezoekjes.

Pimpelmees -  Parus caruleus


Koolmees - Parus major


In het begin werd de voedertafel bezocht door heel veel Koolmezen en Pimpelmezen. Echt opvallend veel mezen, die de aantallen Huismussen ruim overtroffen. Vermoedelijk waren er veel wintergasten bij die naar Nederland kwamen door gebrek aan voedsel in de noorderlijker gelegen gebieden. In de loop van de tijd nam hun aantal af. Mezen vind ik leuke gasten in de tuin en vooral de Pimpelmezen zijn fotogeniek. Bij de Koolmezen vind ik het vaak lastig om het zwarte oog goed uit te laten komen in de zwarte kop.

Huismus man - Passer domesticus
Roodborst - Erithacus rubecula

Huismussen zijn het hele jaar wel in mijn tuintje te vinden en ook in de winterperiode kwamen ze massaal op de voederplek af. Voor mij normaal om ze in de tuin te zien, maar ik heb begrepen dat ze lang niet overal in de tuinen aanwezig zijn.
Ik had de afgelopen winter een heel vrijmoedige Roodborst in mijn tuintje, ik denk een wintergast uit noordelijke streken. Af en toe zat hij zo dichtbij dat ik hem bijna kon aanraken. Hij is nu weg en zijn plaats is ingenomen door een veel schuwere Roodborst, die vermoedelijk hier met een partner wel in de buurt zal gaan broeden.

Groenling man - Chloris chloris

Groenling vrouw - Chloris chloris
Keep man - Fringilla montifringilla

Keep man - Fringilla montifringilla

Terwijl er in eerste instantie veel mezen op de voederplaats kwamen, waren het in de loop van het seizoen de vinkensoorten die steeds meer op het voer af kwamen.
Groenlingen kreeg ik ieder jaar wel in mijn tuin, maar de prachtige Kepen waren bepaald geen algemene gast. Dit jaar kwamen echter ook Kepen in grote groepen naar de voederplek. Het is mooi als je ze iedere dag ziet, je kunt de dan goed bekijken en leert ze steeds beter herkennen.

Sijs man - Carduelis spinus

Sijs vrouw - Carduelis spinus

Ook nieuw in mijn tuin dit jaar waren de Sijsjes, een grote groep sloot zich later in het seizoen aan bij de Vinken, Groenlingen en Kepen. Een stuk kleiner zijn ze dan de andere vinkensoorten, maar ze zijn dapper genoeg om hun plekje op de voederplek op te eisen. Leuk was het om ze in de boom samen te horen kwetteren en nu ze er inmiddels niet meer zijn mis ik dat vrolijke gezang van de Sijsjes wel een beetje.

Appelvink man - Coccothrausters coccothrausters

Sperwer man - Accipiter nisus

Grootste verrassing vormden toch wel de Appelvinken, in totaal zeker een stuk of 9 die regelmatig mijn tuin kwamen bezoeken Prachtige vogels waar ik diverse blogs aan heb gewijd zie blog1,blog2, blog3.
Spectaculair waren de aanvallen van een Sperwer. Eenmaal lukte het me om foto's te maken van deze roofvogel toen hij met een buitgemaakt Huismusje op de schutting zat, zie ook deze blog.
Spectaculair was de aanwezigheid van een mannetje Sperwer die  regelmatig zorgde voor grote paniek en uiterste alertheid onder de bezoekers van de voederplek.

Voedertafel met Kepen, Groenlingen en Sijsjes

Het overgrote deel van de voederplek, zoals bovenstaande voedertafel, is nu opgeruimd. Er is nog een klein plekje in de tuin waar ik nog steeds wat voer strooi. En er komen nog steeds vogels op af zoals een paartje Appelvink, Groenlingen, een enkele Vink, Hout- en Tortelduiven, Merels, Heggenmussen en Huismussen en Mezen.
Meestal blijf ik een beetje voeren zolang ik merk dat er behoefte aan is. En volgend najaar maak ik vast weer een grote voederplek, wie nog eens wil zien hoe ik dat nu had gedaan moet maar even kijken  op
deze blog. Het komende najaar wil ik proberen om de voederplek een nog natuurlijker aanzien te geven, mooi project om de komende maanden eens over na te denken hoe dat vorm moet krijgen.


Reacties

 1. Dit verveelt me geen moment hoor! Je hebt zoveel soorten vogels bij de voederplek en hebt daar ook nog eens prachtige foto's van gemaakt. Ik geniet gewoon lekker met je mee!Ik ben benieuwd wat je gaan doen met de nieuwe voederplek. Heb je daarvoor nog stammetjes nodig?

  Fijn weekend nog en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan vast nog wel wat stammetjes gebruiken als ik een nieuwe voedertafel ga maken.
   Ik hou me dus aanbevolen voor stammetjes :-)
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. Hoi Coby,
  Ik mocht het ook even in het echt bekijken en dat was geweldig. Kepen, sijsjes, vinken en zelfs even de appelvink gezien. Je hebt mij ook zeker op een idee gebracht met je voedertafel. De eerste plannen liggen klaar. Mooie serie weer, net als vogels in de tuin, dit verveelt nooit.
  Goed weekend!
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat ik jou ook heb geinspireerd voor een voedertafel, ik ben benieuwd
   hoe dat er uit zal gaan zien...
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 3. Ook dit zijn weer prachtig foto's, Coby. Ik heb erg genoten van je "Tuinvogel-blogjes". Je voedertafel en de blogjes er over werkten aanstekelijk. Ik voerde de vogels altijd al, maar afgelopen winter heb ik de voerplekken flink uitgebreid, niet alleen met voer maar ook met aanvliegtakken. En het resultaat was er. Voor het eerst had ik nu, naast de vele Mezen, Merels en Ringmusen, een Bonte Specht, een paartje Vlaamse Gaaien, Groenlingen en Vinken. Helaas is de plek nog niet goed te fotograferen. Moet ik nog over nadenken. Alleen die appels.....daar eten ze bij mij niet van. Fijne zondag. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja een uitgebreide gevarieerde voederplek loktecht meer vogels naar je tuin.
   Aanvliegtakken wil ik zelf ook proberen toe te voegen.
   En die appels zijn hoofdzakelijk voor de sier hoor, bij mij ook geen vogel die
   er echt van eten wil. Maar staat wel leuk zo'n lekker rood kleurtje op de voederplek.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 4. Hoi Coby, dit is toch iedere keer weer genieten als je deze foto's ziet.
  Geweldig is dat hé een voerplek in de tuin.
  Ik voer ook nog door hoor, er is gewoon behoefte aan merk ik.
  Zo leuk dat jij appelvinken in je tuin krijgt en zelfs ook nog een sperwer, dat mis ik hier allemaal, maar ik woon dan ook midden in de stad, dus is het niet verwonderlijk.
  Fijne zondag nog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijke serie laat je weer zien als er iemand plezier aan zijn voederplek beleefd hebt dan ben jij dat toch zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby, van al je tuinvogelblogjes heb ik enorm genoten. Wat heb je de vogels mooi kunnen vastleggen. Maar ja, met zo'n uitgebreide menukaart die je hun hebt voorgezet, is het ook logisch dat ze gezellig komen tafelen! Groetjes, Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby
  ik blijf me steeds verwonderen hoeveel soorten vogels je in je tuin krijgt.
  ze zijn weer erg mooi.
  groetjes Herman,.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Coby, wat een leuke blogs een prachtige foto's heb je laten zien. Voor mij een aansporing om het de komende winter nog professioneler aan te pakken met de voedertafel. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk om alle vogeltjes nog eens op een rijtje te zien. Tot aan de huismussen en de mezen kan ik je volgen, vinken had ik ook veel. Maar de Groenlingen en Kepen heb ik dit jaar niet gezien. Ze vonden jouw plek kennelijk leuker ;)
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Coby,

  Je hebt daar werkelijk een prachtige stek gemaakt en een waar feestmaal aangericht voor de vogels.
  Ik heb het met eigen ogen mogen aanschouwen en zelfs in maar een half uurtje vollop genoten.
  Ik denk dat ik er dag en nacht zou zitten ;-)
  Maar ik denk ook dat je een keuze moet maken. Alleen maar leuk vogels kijken en af en toe een echte topplaat of heel veel topplaten kunnen maken.
  Het blijft lastig want het is allebei leuk en ik weet uit ervaring dat het niet makkelijk is om in jouw tuin een zodanige setting op te bouwen dat je een ideale positie in kunt nemen.
  Maar ach, zal je een middenweg moeten kiezen, dan nog is het fantastisch om daar te zitten.
  Ik heb met gezonde jaloezie van je tuinvogels genoten, zowel bij je thuis als op je blog.
  Ik hoop wel dat je de setting zodanig kunt wijzigen dat je (nog) mooiere foto's kunt laten zien.

  Groetjes,
  René

  PS: Nog veel adders gezien?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk dat jij de voederplek zelf hebt kunnen zien... en inderdaad
   valt het niet mee om daar een echt ideale setting te maken.
   Het zal wel een compromis blijven tussen vogels voeren/kijken en
   vogels fotograferen. Maar een leuke uitdaging om de setting toch nog wat
   een natuurlijker en fotogenieker te maken.
   Met de Adders loopt het geen storm heb er een keer eentje gezien, maar kom
   er ook niet dagelijks.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 11. Hoi Coby..

  Ik zie dat jij ook een hele kolonie groenlingen
  in de tuin hebt, net als wij en ruziën dat ze kunnen..
  Mooie opname en soorten bij je voederplekje
  prima vastgelegd, de appelvink is toch ook
  een pracht van een vogel...

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nou nou! Wat een prachtige appelvinken! En ze komen met velen zie ik op de laatste foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een geweldig idee, zo'n voedertafel. Als ik wat te snacken in de bomen hang in de winter zie ik alleen kool- en pimpelmeesjes en musjes! - Prachtige foto's heb je gemaakt. Ik blijf je volgen (als je dat goed vindt ;-) ) - Groetjes Mikmakker

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. welkom Mikmakker op de weblog van Natuurkieker :-)
   Ja het geheim van de voederplek is denk ik dat ik niet alleen
   voer op hang,maar vooral ook uitstrooi op diverse voerderplekken.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 14. Zo dat is smullen! wat een heerlijke platen, vooral de laatste en eerste vind ik top.
  Een hele berg met eten, wat zullen ze daar graag van smullen. Jij kan dan gelijk op de loer liggen met je lens.

  Gr. Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Coby,
  je mag dan ook trots zijn op je vogelseries hoor,
  want ik heb zelden zoveel mooie en verschillende
  vogels in een tuin gezien. Bovendien heb je ze ook
  allemaal heel mooi weten te fotograferen.
  ik kan niet echt een favoriet aanwijzen in deze serie
  want ik vind ze allemaal heel erg mooi.
  Dikke complimenten.
  Groetjes, Helma

  OT Ik ben verlaat met reageren maar had afgelopen week 6 dagen geen internet.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een goed idee om nog een aantal niet eerder gepubliceerde foto's te laten zien. Mooie foto's, prachtige kleuren, veel variatie. Ik ben benieuwd of het je lukt om dit de volgende winter te overtreffen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Allemaal bedankt voor de reacties en commentaren, het blijft toch
  leuk dat zoveel mensen de moeite nemen om een reactie achter te laten.
  En ik ben benieuwd van wie ik de komende winter ook een voedrplek
  kan bewonderen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik kan me heel goed voorstellen dat jij telkens weer met volle teugen geniet van dit vogelparadijsje, en wat een soorten komen er langs!
  Het genieten is het belangrijkst, maar mooie foto's zijn natuurlijk een leuke bonus. Moet zeggen dat ik de eerste een topper vind!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens