Honingbijen op de Krokussen, maar blijft dat zo?

Als de zon gaat schijnen openen de Krokussen zich en binnen de kortste keren krijgen ze bezoek van de Honingbijen (Apis mellifera). Door de aanhoudende kou moeten de Honingbijen wel heel blij zijn met tuintjes waar fleurige groepjes Krokussen zijn neer gezet. Immers er kwam tot nu toe door de kou immers amper iets in bloei,naast Krokussen. Het is fijn dat er nu wat regen is gevallen en dat de temperaturen flink omhoog gaan, daardoor zullen er nu wel gauw meer bomen en planten gaan bloeien.



Bijen hebben het nog steeds moeilijk, dat geldt zowel de wilde Bijen als voor de Honingbijen die door imkers in bijenkasten worden gehouden. Er gaan veel bijen dood en  bestrijdingsmiddelen in de landbouw worden al een tijdlang gezien als een belangrijke oorzaak van de bijensterfte.
Het gaat dan met name om neonicotinoiden, stoffen die in kleine hoeveelheden al desastreuze gevolgen hebben en hele bijenvolken laten sterven.



De hoogste tijd dat er nu eens maatregelen worden genomen want bijen zijn ontzettend belangrijk voor de bestuiving van planten. En dat is zowel van belang in de natuur als in de landbouw. Zonder bestuiving komen er geen vruchten, er is wel eens gezegd dat bijvoorbeeld ruim 70% van de gewassen in een groentezaak er niet zouden liggen zonder bestuiving door bijen. Het is dus duidelijk dat bijen een bijzonder belangrijke rol hebben en het is daarom onbegrijpelijk dat er zo lang over gedaan wordt om met goede oplossingen te komen.



Er wordt wel  gesproken over een verbod op neonicotinoiden, maar er is onlangs nog een voorstel van de Europese Commissie afgewezen om de bestrijdingsmiddelen te verbieden. Nederland is in principe wel voor een verbod op neonicotinoiden, maar wil dat besluit alleen in Europees verband nemen.
Niet alleen de landbouw is gebruiker van neonicotinoiden, de stoffen zitten bijvoorbeeld ook in bestrijdingsmiddelen tegen mieren, vlooien! Dus ook als particulier kun je een bijdrage leveren aan het welzijn van de dieren door dat soort middelen waar neonicotinoiden inzitten niet meer te gebruiken.




Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat neonocotinoiden ook dodelijk zijn voor vogels. Gemeen spul is het, dat zich door de hele plant verspreidt en ook nog eens heel langzaam afbreekt en jarenlang aanwezig blijft. Hoogste tijd lijkt het om stevige maatregelen te nemen om zo insecten en vogels te redden en ik kan me ook niet voorstellen dat deze stoffen voor mensen gezond zullen zijn.



Het is te hopen dat we tot in lengte van jaren mooie foto's zullen kunnen blijven maken van Honingbijen op kleurrijke Krokussen. Hoewel een krokus ook heel mooi is zonder bijen er op, vind ik het toch extra mooi als er bijen of andere insecten op de bloemen zitten
Het is en blijft voor mij een van de ultieme lentebodes als je de Honingingbijen hoort zoemen.
En ik vind het steeds weer een genoegen om een tijdje naar de bedrijvigheid van al die bijen te kijken.
Hopelijk zal de ernst van de zaak nu gauw eens doordringen bij de diverse instanties en zullen er passende maatregelen worden genomen om verdere achteruitgang van de bijenstand te voorkomen.


Reacties

  1. Frisse vrolijke serie, waarbij voor mij meteen nr. 1 er uit springt, en nr. 11 en 12 vind ik ook gaaf. Hopelijk morgen droog, want na 't zien van deze foto's krijg ik ook zin om even tussen de bloemetjes en de bijtjes te kruipen. Groet Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heeerlijk die kleurtjes allemaal. Erg mooie foto's.
    groetjes,
    Mark

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed dat je hier aandacht voor vraagt. Je moet er niet aan denken dat de bij zal uitsterven...
    Je hebt er prachtige foto's van gemaakt, in combinatie met die mooie krokussen.

    Fijn weekend en een lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi, Coby,
    Zo is het en wanneer zullen ze er achter komen dat het ook heel slecht is voor mensen?? Zal het net zo lang duren als met de DDT? De giflobby net als de suikermaffia en wapenlobby lijken de wereld te regeren!!
    Groet,
    Ubel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ja het is zeker te hopen dat we met zijn allen voor een goede oplossing gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Cobie , op de eerste plaats bedankt voor je lieve reactie op mijn Hartinfarct en het Blauwborstje ,
    Met deze foto's heb je mij weer een fijn gevoel gegeven dus dat is al heel positief Dank daar voor !
    Ze zijn top !!
    Lieve groeten , Annie
    http://anniezon.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooie serie, Coby. Ik vind het zo'n prachtig gezicht, die bijen onder het stuifmeel. Ja, die chemicaliën. Ik hou helemaal niet van spuiten, maar hier in de polder gebeurt het bijna dagelijks. En de andere kant is dat iedereen mooie groenten en bloemen wil. In mijn werk had ik veel met gewasbescherming te maken, ook biologische. Maar ook die vorm (aziatisch lhb-tje!) geeft weer problemen. Het blijft moeilijk, hoor. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ook als uit onderzoek blijkt dat de neonicotinoiden een desastreuze werking hebben op insecten, en bijen in het bijzonder, dan wil dat nog niet zeggen dat er een verbod op deze stoffen gaat komen. Deze stoffen komen van nature voor in tabaksbladeren, die dan niet aangetast worden door insecten. Daarvan is het idee overgenomen en uitgewerkt in de chemische industrie. Zaden worden er nu al op grote schaal mee behandeld en de gevolgen laten zich raden(Bron: Haarlems Dagblad 6 april) Iedere oppositie tegen deze stoffen vindt daardoor de machtige chemische industrie op zijn weg. Vergelijk het inderdaad met de wapenindustrie. Waar het heen gaat? Hopelijk zegeviert het gezonde verstand.
    Jouw foto's geven aan hoe belangrijk de bijen zijn. Deze bloemenpracht komt in de verdrukking als de bijen schaarser worden en eventueel verdwijnen. Hoe moet het met bestuiving?
    Ik zou het bijna vergeten, maar jouw foto's zijn opnieuw heel fraai.
    Prettig weekend, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Geweldige serie Coby.
    Tja het probleem met de gifstoffen wordt echt serieus, straks is er geen bij meer over, tja die zorgen toch ook dat wij kunnen eten.
    Wanneer worden ze eens wakker bij de regering!!!
    Fijn weekend,
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het is nog erger dan je denkt: tegenwoordig worden bloembollen in imidacloprid gedompeld voor ze de grond in gaan. Imidacloprid is een neonicotinoide. De bij die zo'n bloeiend bolgewas bezoekt is kansloos. De stof zit door de hele plant heen, ook in het stuifmeel, de honing etc. Zie bijv. http://www.bijensterfte.nl/node/21 Mij is niet duidelijk of dergelijke bollen via de tuincentra ook de gewone consument bereiken, maar dat lijkt me in het gunstigste geval een kwestie van tijd. Dat Nederland een verbod zou willen invoeren is niet waar. Het gebruikt de Europese Unie als smoes om het niet te hoeven doen. Frankrijk heeft zo'n verbod al wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Coby
    word het dan echt lente mooie foto's zijn dit.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Fijn dat jij het zo voor de bijtjes opneemt Coby!
    Een supermooie reeks zet je hier weer neer!
    Ik heb je gemist,
    groetjes

    Dominic

    BeantwoordenVerwijderen
  13. De bloemetjes en de bijtjes blijven altijd de moeite waard om ze mooi in beeld te brengen. Mooie serie, ik geniet ervan! Fijn weekend. Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hai Coby,

    Zo, dat zijn echt hele fraaie foto's. Mooie scherpte ook op de insecten. Alles ziet er prachtig uit.
    Een klein puntje, ik heb het idee dat je ietsje doorgeschoten bent met de verzadiging.
    Zeer interessate teksten ook weer erbij. Nog even en dan lopen we met kwastjes de bloemetjes zelf te bestuiven. We maken er gewoon 1 grote puinhoop van. Ben ook bang dat de juiste maatregelen veels te laat gaan komen.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mooie foto's met een goed doel hier te zien, aandacht vragen voor het enorme probleem van de bijen sterfte. Het kan toch niet zo zijn dat hier ook de schoolkindewren met bussen vol de tuinen en boomgaarden ingaan om het fruit e.d. te bestuiven zoals in China al gebeurt. http://www.honingbank.nl/nieuwsitem/49/bestuivingscrisis
    Wat kost het toch een moeite om wakker te worden als blijkbaar de economie weer voor gaat. Triest maar waar. Goed dat je er aandacht voor vraagt, ik ga het stuk nog even delen op facebook.
    Groeten,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoi Coby...

    Jij bent al druk aan het macro-en zie
    ik..je hebt al veel plat op je b....foto's..
    de 1ne nog mooier dar de andere, mijn macro
    lens zit nog in het vet..moet nog beginnen!!

    Gr. Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hoi Coby,

    dit is een serie naar mijn hart :-)
    Niet alleen de bijen en de informatie die je laat zien,
    maar ook over het leven van de bij en dat ze het momenteel
    (eigenlijk de laatste jaren al) heel moeilijk hebben.
    Daarom vorig jaar ook beginnen met bij-vriendelijke planten in de tuin en dat was goed te merken hihi......
    Je macro's zijn werkelijk heel erg mooi en de kleuren komen dan dan ook prachtig over.
    ook het macro bijtje staat er prachtig op.
    Klasse!
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Schitterende foto's Coby! Ik ga je vast nog eens vragen er eentje te mogen gebruiken voor een blog of zo.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland