Nestbouw en paring van Futen

Iedereen die zich bezighoudt met natuurfotografie heeft wel zo zijn of haar wensenlijstje. Zo heb ik al eens vertelt dat ik heel graag eens de prachtige baltsdans van Futen zou willen zien en vastleggen.
Die wens is nog niet in vervulling gegaan maar ik heb wel een serie kunnen maken van nestbouw en een paring op het nest waar ik best blij mee ben.
Ieder jaar zie ik in de buurt een Futenpaar. Af en toe zie ik ze dan wat beginnende baltsrituelen maken, maar nog steeds is het me niet gelukt om een echte baltsdans vast te leggen. Nu waren de Futen bezig met hun nest, ook leuk om naar te kijken. Daarom besloot ik er maar eens even een tijdje bij te gaan zitten en onderwijl natuurlijk ook foto's te maken.
Zowel rietstengels als plantaardig materiaal dat van de bodem werd opgedoken werd verwerkt in het nest. Ik vind het bijzonder dat die vogels altijd precies weten hoe ze een nest moeten maken.
Ik had het vrouwtje al een paar keer plat voor het nest zien liggen en ik wist wel dat dat de paarhouding van het vrouwtje is. Toen ze dezelfde houding op het nest aannam en het mannetje naar haar toe kwam zwemmen, was ik extra alert. En terecht want ik werd getuige van een paring op het nest. Het mannetje klom op het vrouwtje en na de paring stapte hij helemaal over het vrouwtje heen, om bij haar kop weer in het water te belanden. Niet zo elegant naar het vrouwtje toe, maar goed als je Wilde Eenden wel eens hebt zien paren weet je dat het nog veel minder elegant kan. Beetje jammer van al het riet op de foto's  maar dat was niet te vermijden.Het mannetje was blijkbaar nogal tevreden over zijn prestaties want hij maakte nog even een fraai vreugde sprongetje. Heel mooie vogels vind ik het en altijd weer leuk om ze te zien en te fotograferen. Een kunst om ze mooi vast te leggen vind ik, ze zijn zeer beweeglijk en met hun contrastrijke kleuren zijn ze vaak lastig te belichten. Deze serie ben ik ondanks het harde licht best blij mee en natuurlijk mooi om de paring vast te kunnen leggen, want dat was me tot nu toe nog niet gelukt bij de Futen.Het vrouwtje bleef nog even bij het nest en sloeg vandaar de bezigheden van haar partner gade. Op een gegeven moment ging ook zij het water weer in en kwamen ze weer bij elkaar.
Gezamenlijk poetsten ze ijverig aan hun verenkleed, een bezigheid waar alle vogels veel aandacht aan besteden, want het is belangrijk om het verenpak goed in conditie te houden. Het vuil er uithalen, losse veertjes en donsjes verwijderen en de veren invetten om ze goed waterafstotend te maken.
Bijzonder trouwens om te zien dat ze de kleine donsveertjes opeten, dat lijkt een vorm van recycling en is wel heel efficiënt omgaan met materialen.
Hierna zou mevrouw Fuut nog een grote Baars vangen, maar daarover meer in een andere blog.Reacties

 1. Hier mag je zeker blij mee zijn Coby. Het speelt zich allemaal een beetje af in het riet maar dat hoort er nu eenmaal bij. Een prachtige serie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik vind dit al fantastisch mooi en dan ga je nog mooiere foto,s beloven,daar kijk ik wel naar uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hai Coby,

  Ja, dat is inderdaad een mooi spektakel en zeker nog fraai in beeld gebracht. Je moet een beetje geluk hebben dat het vrowutje zodanig gaat liggen dat je geen last hebt van het riet.
  Wist je trouwens dat het nest waarop gepaard wordt, niet persé het nest is waarin de eieren worden gelegd? Maar ja, dat terzijde. Volgend jaar dan maar de echte futenbalts vastleggen. Gewoon elke dag erop uit trekken ;-)

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie serie! Dat riet stoort echt niet hoor: het zou wat onnatuurlijk zijn zonder riet!
  Prachtige vogels zijn het. Daar wil ik nog wel een blogje van zien (en ik lijk op mijn wenken te worden bediend....;))

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, dit zijn van die bijzondere natuurmomenten. Dan ben je op het juiste moment op de juiste plek.
  Mooi in beeld gebracht.En nu wachten op de baby fuutjes.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby
  mooie opnames van die futen ik heb er van genoten.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie serie, Coby. Bij mijn foto's zit dat riet er ook aldoor voor. Jammer, maar het hoort erbij. Ik ben ook zo'n futenpaartje aan het volgen. Ze werken even "verplicht" aan het nest en daarna gaan ze weer wat leuks doen. Veren poetsen, eten, stukje zwemmen.... Zo leuk om ze te bekijken. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby
  Pikante serie hoor! Ik houd de fuut hier ook in de gaten, maar vooralsnog zelfs geen vrijer te bekennen! Mooie foto's ondanks het riet. En nu maar wachten op wat komen gaat...
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig foto's heb je maakt. Heel mooie scherpe foto's is het geworden.
  Je ziet overal paren op moment. Echt heel leuk gezicht.

  Fijne dag verder.
  Groetjes van Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie opnamen van deze futen. Het is wel een belevenis om dit allemaal te kunnen zien. Wellicht heb je ook mijn blog bekeken met vergelijkbare acties. Het is heel boeiend om te volgen. Je hebt het mooi in beeld gebracht.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Coby,

  Mooi blog geworden...ook fraai om te zien hoe ze bezig zijn een nest te bouwen en dan ook nog de daad zullen zien en vastleggen....das helemaal kickuh. Dat er wat riet voor of achter zit....dat is nou eenmaal het leefgebied van deze Futen. Je hebt het harde licht mooi weten terug te dringen in je foto's.

  Complimenten hoor.....een serie om van te genieten en waar je zeker na een paar maanden nog een s lekker op terug kan kijken. Ook ik had laatst geen Futendans....volgend jaar beter zullen we maar zeggen.


  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Coby...

  Ik vind futen prachtig om te zien, ik hoop nog eens een balts
  vast te leggen, maar goed toen het balts tijd was lag mijn lens
  bij de maker..
  Dit is toch ook heel mooi om te zien en getuigen van
  te zijn...De Paring!! je was precies op tijd..
  erg mooi vastgelegd..

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,
  dit is toch prachtig om te zien.
  Vooral dat gesleep met van die grote
  rietstengels is een prachtig gezicht.
  Je hebt in ieder geval een paring en
  ook krijg je een keer die balts te zien.
  Heerlijk blog :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Geweldig om dit zo te kunnen bekijken, en dank zij jouw foto's kan ik fijn even meegenieten!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland