De Houtduiven zijn in lentestemming

Bij alle bezoekers van de voedertafel zijn ook steevast een paar Houtduiven (Columba palumbus), niet direct mijn meest favoriete bezoekers. Iedere vogel is in principe welkom op de voederplek van Natuurkieker, maar grote vogels als de Houtduif houden wel de kleinere vogels van de voedertafel af.
Soms jaag ik ze maar eens even weg als het kleine spul niet meer aan eten toe komt, maar ook de Houtduiven mogen verder best een graantje meepikken en dat doen ze graag.


Ondanks de kou had ook dit Houtduivenpaar last van Lentekriebels en meneer Houtduif liet aan duidelijkheid niets te raden over. Hij maakte mevrouw Houtduif op weinig subtiele wijze het hof en je ziet het vrouwtje ook wat terugdeinzen voor het dominante mannetje. Ook duidelijk trouwens dat dit stelletje niet veel te lijden heeft gehad van de lange kouperiode en flink doorvoed zijn.


Het mannetje hield duidelijk niet van lange knuffelpartijen zoals je duiven wel vaak ziet doen. Nou was het natuurlijk ook niet zo'n fijne warme lentedag, maar een koude winderige boel daar op het dak van het schuurtje. Hoe dan ook ze verrasten me in ieder geval bijna door zo vlot te paren, of zoals dat in vogeltermen heet te "treden".
Zo'n Houtduivenparing is maar een kortdurend spektakel met veel vleugel gewapper van het mannetje dat niet zo'n geweldige evenwichtskunstenaar was.



Ik moest wel een beetje lachen om bovenstaande foto's waarbij ze beiden nogal wat gegeneerd kijken. Zoiets van, o nee, die Natuurkieker zal toch niet alles met die camera hebben vastgelegd.
Op de tweede foto zitten ze dan zo mooi braaf  achter elkaar, ik kan er hele verhalen bij bedenken.
Als zo naar hun gedragingen kijken zo krijg ik toch ook wel weer sympathie krijgen voor zo'n Houtduivenechtpaar.



Als je ze goed gaat bekijken zie je dat het ook best heel fraaie vogels zijn die het verdienen om ook eens in de schijnwerpers gezet te worden.
Bijzondere ogen hebben ze en ook de snavel van een duif heeft een specifieke vorm.
Fraai vind ik de halsvlek die je vooral mooi kunt zien als de zon er op schijnt en ook de vorm van die halsveertjes is bijzonder en geeft het verenkleed van de hals een aparte structuur.
Het koeren van een Houtduif vind ik ook mooi, soms zit ie op de schoorsteen en hoor ik hem in huis heel duidelijk, prachtig is dat.
Ik heb geen idee waar ze hun nest hebben maar vermoedelijk zijn er binnenkort wel jonge Houtduiven.

Reacties

  1. Beste Coby,natuurkieker

    Dat probleem met die hootduiven heb ik ook, trouwens ook wel met de turkse tortels. Maar je bent vogelaar of niet dus mogen ze ook bij mij op de voedertafel en jaag ik ze af en toe ook wel weg.
    Jouw serie vins ik prachtig en je hebt wel de mooiste moneten vastgelegd. Ook de portretjes zijn fraai.

    groet,

    Peter van de Beek
    www.vogelskijkenmetpeter.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. maar je krijgt er ook heel veel voor terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja Coby, die houtduiven... ik probeer mijzelf er steeds weer van te overtuigen dat ze in de zon best mooi zijn, maar toch, ik heb er niets mee.
    Ik heb zelf ook een paartje in de tuin, vanavond strooide ik mijn laatste restje voer op de voederplank ( morgen nieuw kopen!!) om morgenochtend voor het werk nog even van de vogeltjes te kunnen genieten, en wie kwamen alles opeten? juist, de duiven.... en als dank laten ze enorme witte vlekken overal achter :-(
    Dus sorry, het is best wel weer weer mooi blogje, maar toch...
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben ook niet zo van de duiven ... los van dat ze de kleinere vogels verstoren en dat ze toch niet erg vredelievend zijn (wie heeft ook de duif als symbool van de vrede bedacht?) ... moest ik toch wel lachen dat ze gegeneerd zouden zijn als die Natuurkieker weer alles met die camera vastlegt, haha!
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Haha, grappig om te lezen dat ik niet de enige ben die niet zo veel met duiven heeft. Ze maken bij ons op de manege gewoon teveel lawaai en verstoren af en toe m'n lessen. Maar dat neemt niet weg dat je een paar prachtige foto's gemaakt hebt hoor. Groetjes Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De paring en alles er omheen is toch wel leuk om te volgen. Ik heb het bij mij in de tuin van tortelduiven gezien. Die konden er geen genoeg van krijgen :)
    Houtduiven zijn dan niet bij iedereen populair, maar mooi zijn ze wel zoals je laat zien.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Duiven jaag ik ook vaak weg (ze zijn zo weer terug). Niet dat ze niets mogen eten, maar ze eten alles in één keer op. En ik maar strooien. Maar deze serie is prachtig en je hebt gelijk, Coby, als je ze beter bekijkt zijn ze best mooi. Ach, en ze kunnen er ook niets aan doen dat ze als duif geboren zijn. Foto 1,2 en 5 zijn mijn favorieten. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Coby...

    Ze hebben het echt goed bij je gehad
    deze winter, zien er tonnetje rond uit, net
    als de onze...Mooie liefdes paar..
    hadden niet in de gaten dat ze aan alle kanten
    werden vastgelegd..Mooie blog..

    Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Leuk dat je aandacht aan deze gezellige dikke duiven besteed hebt. Wat zou het toch een raar voorjaar zijn zonder gekoer? Hier lopen ze rustig tussen de vinkjes en mussen door, die trekken zich nergens wat van aan. Het zijn wel grappige vogels, met hun nest van gemiddels 6 takken waar altijd de eieren uitvallen bij harde wind. Bijna elk jaar doen ze een poging in de conifeer in de tuin en zelden zie ik jonge duiven. Maar het heeft iets gezelligs in de tuin, dat onhandige geflapper in de boom en gekoer 's ochtends vroeg, bij mij zijn ze welkom. Roekoe roekoe dus maar.
    Groeten,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. een leuk tafereeltje...

    en uiteindelijk keken ze de andere kant op

    knappe opnames !

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Och, de houttduiven hebben al de lentekriebels. De eerste twee foto's vind ik heel vertederend.
    Het portretje vind ik ook mooi, dan zie je de schoonheid van deze duivensoort.
    En ja, ik ben ook niet blij met ze als ze ons balkon onveilig maken of s morgens vroeg al zitten te koeren. Dan hoor ik toch liever de meesjes of de merel bij het ontwaken. :-)
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hai Coby,

    Zo, in die tuin zou ik ook wel eens willen fotograferen ;-)
    Ook dit is (ook al zijn het houtduiven) weer zo'n lekkere serie en het is tooch fantastisch dat je dit gewoon in je tuin kunt fotograferen.
    Jammer dat ze tijdens het moment net met de ruggen naar je toe zitten. Gewoon stomme pech.
    De portretfoto vind ik erg mooi. De schitterende nekveren komen daar wel heel erg goed tot hun recht.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ha, je hebt een kort geheugen zie ik :-)
      Het blijft leuk om zoveel gasten in de tuin te krijgen en
      ook gewone vogels als deze horen daar ook thuis.
      De Appelvinken zijn er overigens ook nog dagelijks.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  13. Vooral de kleuren vind ik altijd zo mooi Coby,
    en wat leuk dat je net op het goede tijdstip dit zag gebeuren
    zodat je het ook vast kon leggen. Ik kan me niet heugen dit ooit gezien
    te hebben. De hele serie vind ik echt heel leuk.
    Foto 7 vind ik mooi omdat het zo'n mooie rustige achtergrond heeft.
    hele mooie serie Coby -)
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dank voor jullie reacties en commentaren waarbij wel blijkt dat er verschillend gedacht wordt over duiven. Hoewel ik ze af en toe ook wel wat irritant vind, horen ze wat mij betreft gewoon in mijn tuin. En ook bij duiven vind ik het interessant om ze te observeren.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wij hebben af en toe een Turkse tortel in de tuin, dat vind ik nog mooiere duiven :) De houtduif heeft sinds twee jaar een "nest" in de boom voor ons huis. Helaas is het door de slechte nestkunst nog niet gelukt om een jong helemaal groot te brengen... Hopelijk dit jaar wel!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland