Insecten zijn dol op rottend fruit

Insecten zijn dol op rottend fruit en je doet die dieren er een groot plezier mee als je het fruit een plekje in de tuin geeft wat anders waarschijnlijk in de groene container zou verdwijnen.
Ook wat dit betreft zijn we vaak veel te netjes en wordt alles direct afgevoerd.
Maar net als zaaddozen, bottels en vruchten aan planten en struiken, is ook het afgevallen en rottende fruit een belangrijke voedselbron voor diverse soorten beestjes.Atalanta's bijvoorbeeld leven van het sap van rottend fruit. Voor vlinders als de Atalanta en de Gehakkelde Aurelia kun je het fruit het best plaatsen op een beschutte plek in de zon.
Als je het in de schaduw legt zullen vlinders er minder gebruik van maken en zul je hoofdzakelijk wespen en vliegen aantrekken.Deze Atalanta's zaten met tientallen op de afgevallen pruimen. Een prachtig gezicht, maar lastig te fotograferen omdat je daarvoor plat op de grond moest tussen de half vergane pruimen die naast vlinders ook vele wespen op bezoek hadden. Het was dus een beetje oppassen waar je steun kon zoeken zonder op een wesp te belanden.De wespen hadden het overigens ontzettend druk met de pruimen en hadden geen belangstelling voor mijn aanwezigheid. Ze aten dat het een lieve lust was en sommigen verdwenen soms bijna helemaal in een vrucht omdat blijkbaar daar het lekkerste stukje nog zat. Daarna werd er ook grondig gepoetst om
het geel/zwarte lijf weer te ontdoen van alle kleverige resten.Ook allerlei soorten vliegen komen het fruit bezoeken en slobberen lekker aan de vruchtensappen met hun stevige zuigsnuit. Hier een Groene Vleesvlieg, die zich voedt met de half vergane pruimen. Een volwassen vlieg eet geen vlees zoals de naam misschien doet vermoeden, echter de larven van de Groene Vleesvlieg eten wel dierlijk materiaal en kunnen gevaarlijk zijn voor schapen.


Als je niet zo dol bent op wespen, maar toch wel het rottende fruit wilt geven, omdat je hoopt dat er ook vlinders bij zullen komen, dan kun je het ook verzamelen en het bijvoorbeeld  op een schaal leggen die je niet te dicht bij je terras een plaatsje geeft.
Zo kunnen de vlinders, maar ook de wespen en de vliegen hun gang gaan en kun jij zelf ook rustig in de tuin zitten.


Een voordeel van zo'n schaal is dat je hem kunt verplaatsen en dat ook kunt doen naar een plaats waar je makkelijk kunt fotograferen. Ik heb dus zelf ook zo'n schaal en heb me daar fotografisch ook even mee bezig gehouden en dan merk je direct dat je veel makkelijker een goede positie kunt zoeken. De bovenste foto is nog van een wesp op de pruimen, waar in bijna plat bij liggen moest en de onderste foto is gemaakt terwijl de schaal op een tafel stond,waar ik fijn omheen kon lopen.Ook nog een paar foto's van vliegen die op het fruit op de schaal afkwamen. Ze komen mooi uit tegen de warme kleuren van de appels en leveren zo mooie plaatjes op vind ik.
Het geven van rottend fruit aan insecten dient zo dus vele goede doelen, je hoeft geen fruit te verspillen, de dieren zijn er blij mee en je creëert voor jezelf een mooie fotolocatie om je uit te kunnen leven met macrofotografie. Volgens mij voldoende reden om ook zo'n voederplaatsje te maken.Reacties

 1. Wat een goed idee van die schaal, Coby. Heb ik eigenlijk nooit zo aan gedacht. Ik ben pas in een vlindertuin geweest en zag hoe vlinders daar smulden van het fruit. Vond ik ook al zo'n mooi gezicht. Foto 10 vind ik een prachtige foto. Hoe ik ook zocht, ik heb die gehakkelde aurelia niet kunnen vinden. Volgend jaar nog eens proberen. Mooi blog weer. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook maar weinig Gehakkelde Aurelia's gezien dit jaar.
   Dus extra leuk dat ze op mijn fruit afkwamen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. je hebt groot gelijk we zijn in dit geval veelste opruimerig,ik ben gelijk in de afvalbak gaan kijken of er nog iets te redden viel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goed idee Coby! Ik had de atalanta's al op de bessen van de vuilboom gezien op de hei. Maar om ze zo op een gunstig plekje in je tuin te zien is natuurlijk prachtig. De laatste 3 foto's laten dat wel zien. Maar de groene vleesvlieg met zijn knalrode ogen is ook zeer de moeite waard.
  Ik ga het doen :)
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Benieuwd wat jij gaat aantreffen op je fruitschaal :-)
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 4. Hoi Coby
  mooie foto's van dat klijne spul.
  het is weer een mooie serie,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Daar heb ik nou nooit aangedacht, ook een manier om vlinders te lokken. Maar wel jammer dat er dan ook wespen komen, want die wil ik nou weer liever niet in de buurt. Je hebt er wel heel mooie foto's van gemaakt trouwens.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kklinkt gek, maar je hebt eigenlijk minder last van wespen omdat ze zich
   bij de fruitschaal concentreren. Elders in de tuin kom ik ze bijna
   niet tegen en op het fruit hebben ze vrijwel geen aandacht voor je.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 6. Wat een goed idee Coby, vooral die schaal met rottend fruit spreekt mij aan.
  Helaas krijgen Pruimen bij mij geen tijd om te rotten, ik vind ze zelf zo lekker maar tijdens het hond uitlaten zie ik wel eens afgevallen Pruimen in een tuin, voortaan maar wat van mee nemen.
  Ik vind jouw schaal een mooi kunstwerk, heel goed voor een foto.
  Inderdaad Wespen doen je niks als ze aan het eten zijn, ik heb er middenin gestaan met mijn camera, gewoon zelf rustig blijven.
  Je foto`s zijn weer erg mooi,

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goede tip, dat fruit op een schaal in de zon, en dan wat hoger. Je escapades bij de grond hebben schitterende foto's opgeleverd, waar ik erg van geniet. Hopelijk geen spierpijn achteraf bij jou.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, ja je moet er soms wel merkwaardige capriolen voor
   uithalen, maar als de beloning mooie foto's is, dan moet
   dat maar hè?
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 8. Daar heb ik nooit zo bij stil gestaan Coby. Wel geef ik altijd brood en zaadjes, maar aan rottend fruit had ik niet gedacht. Dat gaat inderdaad meestal de kliko in. Alleen in de winter wil ik nog wel eens appels neerleggen voor de vogeltjes, maar ik zal hier ook eens aan denken. Je hebt een heel mooi en variabel aantal diertjes op de foto zo. Heel mooi gelukt en ook weer informatief.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed idee Coby ! Insecten blij, en wij blij omdat we ze goed kunnen bekijken en fotograferen
  De foto's met de mooie warme kleuren van de appels zijn inderdaad prachtig, maar de hele serie heb je weer knap gemaakt.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby..

  Ze zitten bij ons altijd bij de pruimen boom..
  liggen altijd wel een paar rottende pruimen onder en daar zijn ze idd er dol
  op, dus ik hoef geen rottend schaaltje te maken..
  Je hebt er mooie scherpe macro´s van kunnen maken..prima idee.

  Lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fantastic photographs, nature is giving us the possibility of admiring unusual images. I am greeting

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een super idee! Heb gelijk een schaal met fruit buiten gezet. Alle pruimen die gevallen waren zijn al op. Ik had zo'n ontzettend rijke oogst dat ik niet op een pruimpje keek. Alle dieren die er van wilden smullen hebben de kans gehad... Wel zal ik alle pitten opruimen, want als je niet uitkijkt heb je over een paar jaar allemaal kleine pruimen boompjes en dat is niet de bedoeling....
  Wat heb je weer prachtige foto's gemaakt. Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Coby,

  Goeie tip zeg. Nooit bij stil gestaan om op die manier vlinders te lokken.
  Het levert je een aantal hele fraaie platen op. Om ze nog mooier te maken zou je eigenlijk een wit parapluutje tussen het onderwerp en de zon moeten houden.
  Dan krijg je minder glinstering en heb je geen last van zware schaduwpartijen.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede tip van je Rene, daar had ik nu niet aan gedacht.
   Maar om de foto's te verfraaien is dat wel een goede
   mogelijkheid, ik zal daar eens mee aan de slag.

   Verwijderen
 14. Dank voor jullie reacties en commentaren.
  Ik begrijp dat ik heel wat mensen op een idee
  heb gebracht en ben benieuwd wat we daar in blogs van terug zullen gaan zien.
  En ik zal met de witte paraplu aan de slag.
  En niet onbelangrijk ook de insecten varen wel bij het neerzetten van fruitschalen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat is de cirkel van de natuur Coby. Ik had eerst paarden, toen kwamen er muizen en ratten op het voer af en daarna slangen op de muizen en ratten. Hoog in de lucht zag ik een slangenarend die weer belangstelling in de slangen had. De prachtige hop profiteerde van de paardenmest net zoals vele vliegen en kevers. Hartelijke groet en veel succes met je prachtige blog, Wout

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Wout! Het is inderdaad een cirkel van de natuur, het een heeft het ander nodig, maar mensen doorbreken die cirkel nogal eens.
   Door het "opruimerige" wordt ook een cirkel doorbroken en daarom is het goed denk er aandacht op te vestigen dat het oude fruit nuttig is voor de insecten.
   En het is ook nog eens erg leuk om de bedrijvigheid bij zo'n plekje te bekijken.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars