Nu ook Kleine Zwanen weer gezien

Na de Wilde Zwanen (Cygnus cygnus) heb ik nu ook weer mijn eerste Kleine Zwanen ( Cygnus bewickii) gezien en zo zijn er in mijn omgeving in Drenthe weer drie soorten zwanen te bewonderen.
Ik moet zeggen dat ik daar altijd wel blij van wordt, want natuurlijk zijn de Knobbelzwanen (Cygnus olor), die we in Nederland het hele jaar kunnen bewonderen prachtige vogels, maar ik vind de Wilde Zwanen en Kleine Zwanen toch mooier.

Kleine Zwaan

Wilde Zwaan

Ik heb in de blog over de Wilde Zwanen die ik op 10 december 2011 voor het eerst deze winter weer zag, de verschillen al uitgebreid uitgelegd tussen de verschillende soorten Zwanen. In deze blog over de Kleine Zwanen beperk ik me tot het verschil van de  Snaveltekening bij de Wilde Zwaan en de Kleine Zwaan. De Kleine Zwaan heeft de kleinste gele vlek aan de snavel, die altijd ver voor het neusgat blijft en vaak een wat vierkante of ronde vorm heeft. Ezelsbruggetje is dus: Kleine Zwaan=Kleine vlek.
De Wilde Zwaan heeft duidelijk meer geel en dat loopt altijd door tot voorbij het neusgat en is meer langwerpig van vorm.


Op de eerste dag van 2012 zag ik dit gezinnetje Kleine Zwaan tot mijn genoegen op een akker rondstappen. Leuk dat er ook nog een juveniele vogel bij was, het is  mooi om te kunnen laten zien dat een jonge vogel er anders uit ziet dan zijn ouders. Net als bij de andere Zwanensoorten blijven de partners hun leven lang bij elkaar en net als de Wilde Zwaan wordt een Kleine Zwaan gemiddeld zo'n 10 jaar, terwijl de Knobbelzwaan wel 15-20 jaar kan worden.
Net als de Wilde Zwanen zijn de  Kleine Zwanen wintergasten, die hier komen overwinteren. 's zomers zijn ze te vinden in Siberië, waar ze broeden en hun jongen groot brengen.
Ik heb al eens verteld dat Nederland het belangrijkste overwinteringsgebied is voor Kolganzen (Anser albifrons). Dat zelfde geldt ook voor de Kleine Zwanen; het overgrote deel van de Kleine Zwanen populatie heeft Nederland als winterverblijfplaats. Maar liefst ruim 70 % van de Kleine Zwanen is 's winters in Nederland aanwezig, in aantallen hebben we het over maximaal tegen de 20.000 Kleine Zwanen.
Nu heb ik alleen maar een gezinnetje Kleine Zwaan gezien, maar als er een grotere groep bijeen is moet je beslist eens luisteren naar het gekeuvel van Kleine Zwanen. Ik vind het wat zangerig en het klinkt heel vriendelijk en gezellig, ik vind het een van de mooiste vogelgeluiden die je kan horen.
Een geluid dat je bij de Kleine Zwanen niet hoort is de vleugelslag, daar waar de Knobbelzwaan vliegt met vleugelslagen als een soort zingende zaag, daar vliegt de Kleine Zwaan en ook de Wilde Zwaan met (nagenoeg) geluidloze vleugelslag.
Met de Knobbelzwaan, de Wilde Zwaan en de Kleine Zwaan heb je de doorgaans in Nederland voorkomende zwanensoorten wel genoemd.
Heel af en toe is er echter een kans om een zeer zeldzame Fluitzwaan (Cygnus colimbianus) te zien in een groep Kleine Zwanen. Een Fluitzwaan lijkt ook precies op een Kleine zwaan, alleen is er zo goed als geen geel aan de snavel. Maar pas op, een Kleine Zwaan zit soms zo in de modder te wroeten dat zijn snavel bijna helemaal zwart lijkt, dat is op bovenstaande foto's mooi te zien.


Reacties

 1. Coby,

  Wat heb je een interessante blogpost geplaatst. Aangevuld met de prachtige foto's.

  Heel leerzaam, kleine vlek kleine zwaan. Die ga ik echt wel onthouden. Nu nog hopen hem tegen te komen.
  Prachtig om te zien hoe het jonge gezin zo gezellig bij elkaar zit.

  Gr. Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Coby
  mooi die kleine wilde zwanen ik heb vandaag de Groote wilde zwaan.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,
  ik heb de Kleine Zwaan nog niet mogen aanschouwen, hier in de buurt heb ik nog geen waarneming gelezen. Ze zien er, net als de Wilde Zwaan, mooi uit.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hello Coby,

  Very interesting story about the different types of swans. Great pictures and explanations.

  I would love to hear the song of the Little Swan...

  Greetings,
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Coby,

  Prachtige reeks laat je hier zien van de Kleine Zwanen. Toch zie ik zulke zwanen toch liever in het water. Neemt niet weg dat jouw beelden minder mooi zijn integendeel. Heel fraai kunnen kieken. Er is meestal altijd wel 1 Zwaan die even met gespreide vleugels wil poseren. Ik heb ergens in november in Westland een grote groep Kleine Zwanen kunnen observeren....wat echt bijzonder was...helemaal toen het 2 andere Kleine Zwanen aan kwamen vliegen. Een luidde begroeting en slaan met de vleugels was erg gaaf om te zien. Die opnames zullen binnenkort te zien zijn op mijn nieuwe site. Ik moet alleen nog de Wilde Zwanen vastleggen, dan heb ik elke Zwanensoort in mijn collectie. ;-)

  Groeten,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby,
  Ook deze blog is weer erg interessant. Bedankt voor het ezelsbruggetje, moet ik toch kunnen onthouden nu.
  Mooie zwanen, leuk het jong erbij.
  Ben benieuwd wanneer ik ze ga zien.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai Coby,

  Je gebruikt het zelfde ezelsbruggetje als ik!
  Hele mooie eerste foto, met de 2de zwaan zo op de achtergrond.
  Daar hou ik wel van.
  Prachtige serie weer met een heel goed verhaal.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige zwanensoorten, zowel de kleine als de wilde zwanen, ik wordt altijd blij van het zien van wilde zwanen. Afgelopen zondag heb ik ze in de AWD weer gezien. heel mooi. Dat geluid wat ze maken (nog niet gehoord helaas) het getrompetter, prachtig.
  Mooie blog met heerlijke foto's.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby,
  Ik vind het eigenlijk best bijzonder dat jij zoveel watervogels ziet, ik associeer Drenthe namelijk helemaal niet met water. Nou moet ik je bekennen dat ik er nog nooit ben geweest.....
  Hoe dan ook, jij ziet Kleine Zwanen, en je laat deze fraaie vogels mooi zien, met als altijd weer goede info erbij.
  Vergeet ik nooit meer.. kleine vlek .. kleine zwaan ;-)
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby,

  dit soort zwanen heb ik natuurlijk nog niet gezien en het verschil tussen de wilde en de kleine zwaan wist ik al helemaal niet!!! Door je mooie foto serie en de info over de gele vlekken is me weer een hoop duidelijk. Dit soort info maakt ook dat ik weer beter leer kijken naar de dieren in onze natuur.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vooral de tweede en derde foto vind ik erg mooi. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Coby,

  Weer een lekker blogbericht. Heb ze gisteren nog even gezien in een Planet Earth uitzending; prachtige vogels zijn het en wat kunnen ze vechten als het om territorium gaat!

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat zit je ons weer te verwennen met mooie plaatjes! De informatie is ook altijd interessant en ik lees altijd wel iets in je blogjes wat ik nog niet wist.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Coby
  Het blijven toch vogels die met een wat sprookjesachtige waas zijn omgeven. Ongrijpbare schoonheid? Leuke uitleg, ik zal proberen het te onthouden! De wilde zwanen schijnen nu ook hier in de duinen gearriveerd te zijn dus die kennis komt van pas! Mooie foto's heb je ook weten te maken!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders