Stormmeeuwen

Pas honderd jaar geleden broedden er voor het eerst Stormmeeuwen (Larus canus) in Nederland. Het eerste broedende paartje werd waargenomen  in 1908 op het eiland Rottum.
Tegenwoordig broeden er zo'n 6000 Stormmeeuwpaartjes voornamelijk in de kustgebieden.
Hier hebben ze het wel moeilijker gekregen  door de toename van vossen in die gebieden, die veel nesten leegroven.
Er zijn Stormmeeuwen die net als bijvoorbeeld Scholeksters begonnen zijn om hun nesten te maken op de daken van gebouwen.Deze meeuwensoort heeft de gewoonte om als er slecht weer op komst is het binnenland in te trekken en dat heeft hem de naam Stormmeeuw bezorgd. Hij wordt ook wel  Kleine Zilvermeeuw genoemd, deze  naam is niet juist, maar zo gek nog niet want de Stormmeeuw lijkt wel veel op een Zilvermeeuw.
Een Stormmeeuw ziet er wat vriendelijker uit met zijn ronde zwarte ogen, daar waar de Zilvermeeuw felle gele ogen heeft.Ander belangrijk verschil met de Zilvermeeuw is het ontbreken van een rode Snavelvlek bij de volwassen Stormmeeuw en de snavel is ook slanker. De snavel van een volwassen Stormmeeuw is geel, die van een juveniel roze met een zwarte punt. De Stormmeeuw heeft geelgroene poten en de Zilvermeeuw heeft vleeskleurige poten. De Stormmeeuw is met 40-46 cm ook een stuk kleiner dan de Zilvermeeuw die 54-60 cm groot kan worden.Ik vind meeuwen zelf een lastige soortgroep om uit elkaar te houden en dan heb je ook nog al die jeugdkleden... Maar oefening baart kunst en als je er foto's van maakt kun je thuis de boeken er weer bij pakken en als je er dan nog niet uit komt is het ook nog mogelijk om je foto bijvoorbeeld naar het forum van waarneming.nl te sturen.
Op deze manier leer ik de meeuwen wel steeds beter uit elkaar te houden, maar ik blijf het een moeilijke groep vinden.Stormmeeuwen eten vooral wormen en andere ongewervelden, maar eten ook wel afval, vis, bessen en vangen in de vlucht ook bijvoorbeeld wel vliegende mieren. Ze pikken daarnaast soms voedsel van andere vogels zoals Kokmeeuwen.Zoals gezegd zijn er zo'n 6000 broedparen in ons land, maar in de winter zijn er veel meer Stormmeeuwen omdat er dan tienduizenden wintergasten komen overwinteren. De meeuwen uit deze blog zijn vermoedelijk ook hoofdzakelijk overwinteraars en de fotomodellen zijn juvenielen, te zien aan hun roze snavel met zwarte punt. Dat er ook wel volwassen exemplaren tussen zaten is te zien aan de vogel met de volledig witte staart, de jongen hebben een zwarte band aan de staart.
Stormmeeuwen hebben een legsel per jaar in mei/juni, in het van plantaardig materiaal gemaakte nest worden meestal drie eieren gelegd. Stormmeeuwen  kunnen tot tien jaar oud worden, maar er is een Stormmeeuw geweest die ruim tweeëntwintig jaar oud is geworden...

Reacties

 1. Mooie serie weer. Ik heb me eigenlijk nooit zo gerealiseerd dat er zoveel soorten meeuwen zijn. Voor mij is een meeuw een meeuw. Interessant om er een keer wat meer over te lezen.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Coby, wat een interessante info weer en wat een mooie blog over de stormmeeuwen!
  Wonderlijk mooi geregeld in de natuur, die grote verschillen tussen juvenielen en volwassen vogels. En hoe weten de genen dat het "volwassen kleed" moet komen?
  De natuur gaat nooit vervelen,
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby, de verschillen tussen zilvermeeuw en stormmeeuw heb je mooi helder uitgelegd, ik ga voortaan toch eens beter naar de meeuwen kijken, ik kom niet verder van zilver- mantel- en kokmeeuw....
  Zo leuk hoe je door de blogs van alles leert en oppikt, zeker hier bij jou op het blog.
  En dan nog fraaie illustraties erbij, het is weer een genoegen!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gaaf Coby wat een duidelijke uitleg over Meeuwen.
  Ik zal eens beter op Meeuwen gaan letten
  De foto`s zijn weer prachtig!
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Coby,

  Zoooo, die laatste foto's is helemaal top.
  De rest ook zeer fraai, maar die laatste heeft een prachtige actie.
  Heerlijk blog weer om zo te lezen.
  Ik vind het toch erg lastig om de verschillende soorten meeuwen te herkennen.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Coby,

  Ook ik heb best wel last om de juiste soort onder de Meeuwen eruit te halen. In het begin noemde ik ze eigenlijk allemaal gewoon een (kok)Meeuww. Doordat je ze zelf gaat fotograferen wordt je toch kieskeuriger en ga je meer op kenmerken letten. Goed dat jij die nog eens in dit blog uitgebreid verteld. Ja je foto's zijn weer van prima klasse, en wat René zegt: Je laatste foto is wel heel er (mooi) gelukt.

  Groeten en fijn weekend,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit wordt klassieke en dus verplichte literatuur voor elke veldbioloog. Vijftig jaar geleden, vijf jaar oud, leerde ik mijn eerste vogel: de pimpelmees, toen had ik jouw blog nodig gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie foto's leuk zo'n hele serie er zitten echt hele mooie foto's
  Leuk en interessant om dit allemaal te lezen. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. het voordeel van bloggen is dat je heel veel van elkaar kan leren ,zoals bij jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby,

  Interessant stuk weer. Weet je wat het is, als ik dit gelezen heb dan weet ik het wel maar om dit nou te onthouden dat is weer heel wat anders. Ik kan best gemakkelijk complexe getallen of zaken onthouden maar juist met de vogelkenmerken heb ik wel moeite en dan zijn de meeuwen nog eens extra moeilijk. Ach ik fotografeer ze gewoon en dan bepaal ik thuis wel welke soort het is.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby,
  Ik kan de verschillende soorten meeuwen nog niet uit elkaar houden. En dan zien de jongen er ook nog eens anders uit. Heel interessante info van jou dus weer.
  Met mooie foto's.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. meeuwen uit elkaar houden....o jee....daar heb ik nog nooit moeite voor gedaaqn.
  Ik ben al blij als ik ze mooi op de foto krijg.
  Maar na deze workshop meeuwen zal ik toch een beter op gaan letten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,
  Grappig,door jou blog ga ik, en vele anderen dus ook, toch beter kijken naar wat we zien. Een meeuw, is een meeuw, maar welke soort? Maar inderdaad gewoon foto's maken, thuis de boeken erbij en dan ontdekken wat voor moois je gezien hebt. Foto's 3 en 4 zijn helemaal top.
  Groetjes,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind dit zo leuk Coby, want het is niet alleen weer een hele mooie serie foto's van deze meeuw, maar ook weer een leerzame. Ik merk dat ikzelf ook heel anders tegen de dingen aan ga kijken thnx.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dank allemaal voor jullie reacties en commentaren op deze blog.
  Uit veel reacties begrijp ik dat de meesten meeuwen lastig te herkennen vinden. Laat ik heel duidelijk zijn dat ik ze ook niet allemaal uit elkaar kan houden... En als je net denkt dat je het begint te weten krijgen ze een ander seizoenskleed...
  Echter door ze te fotograferen en dan de foto's weer te bestuderen en door vervolgens dit soort blogs te maken, leer ik het wel iedere keer een beetje beter.
  @Kees dank voor je leuke compliment.
  @Marion inderdaad wonderlijk hoe alles in de natuur zo vernuftig is geregeld, ook mij verveelt dat nooit.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars