De wereld van de vliegen(2)

Dat het goed is om een blog soms opnieuw onder de aandacht te brengen bleek vandaag (10 januari 2012) maar weer eens. In deze blog kwam ik met hulp niet verder dan de familienamen van de de vliegen, maar welke soort het dan precies was bleef onduidelijk.
Nu heb ik door de medewerking van Ruud van der Weele en de hulp van Joke van Erkelens toch de goede namen van beide vliegen en dat vind ik toch wel heel leuk. Dus dank aan beide entomologen!

In een vorige blog heb ik al aangegeven dat het determineren van vliegen  vaak een lastige zaak is en dat het nogal eens zo is dat pas door een specialist met behulp van een microscoop definitief vast is te stellen om welke soort vlieg het gaat.
Ik ben een leek en dus zijn er regelmatig vliegen die ik geen naam kan geven, of geef ze de verkeerde naam.
 

De eerste behoort tot de familie van de Echte Vliegen (Muscidae). Deze vliegenfamilie kent in Nederland ruim honderdzestig soorten en daarvan is de Huisvlieg (Musca domestica) de bekendste.
Vliegen komen al heel lang voor, het zijn echte oerbeestjes, die ook als fossielen zijn aangetroffen van tientallen miljoenen jaren oud.





In eerste instantie was niet bekend tot welke soort bovenstaande vlieg behoort, maar nu is vastgesteld dat het de Polietes meridionalis is, een soort die behoort tot de Muscidae.
De loop van de vleugelbeadering is ook iets om op te letten, bij Muscidaesoorten lopen de lengte- aders (meestal) recht naar de vleugelrand. Bij Calliphoridaesoorten maakt de lengte-ader een knik.
Je zou dus bij het fotograferen kunnen proberen om de vleugeladering er duidelijk op te krijgen, zodat zo'n foto kan helpen bij het determineren.
Het is een hele speurtocht bij veel vliegen om tot de juiste naam te komen en ik moet zeggen dat ik het leuk vind om me daar af en toe een tijdje in te verdiepen, maar kan me ook heel goed voorstellen als iemand zich beperkt tot het fotograferen van een vlieg of ander dier. En er zijn dus mensen die zich specifiek richten op het determineren van vliegen, de entomologen.


De vlieg hier boven kon ik ook niet van zijn  soortnaam voorzien, maar ik wist wel dat het in ieder geval een bromvlieg was.  Bromvliegen (Calliphoridae) komen ook wel in huis en laten luid brommend horen dat ze aanwezig zijn, duidelijk dus waar de naam bromvlieg vandaan komt. Door de hulp van Ruud van der Weele weet ik nu dat deze vlieg een Calliphora vicina is en inderdaad behoort tot de familie van de Bromvliegen (Calliphora). En zo zijn de vliegen in deze blog dan toch beide voorzien van hun soortnaam.


Bromvliegen kun je aantreffen op bloemen, kadavers, afval en mest.
Het vrouwtje legt haar eitjes in kadavers en ook zijn er soorten die eitjes leggen in bijvoorbeeld wormen. Uit de eitjes komen de larven, die bij vliegen maden worden genoemd. De maden verpoppen en daaruit komen dan weer nieuwe vliegen.
Zowel volwassen vliegen als poppen kunnen overwinteren door in een soort winterslaap te gaan.


Onlangs heb ik voor het eerst gezien hoe vliegen voedsel opnemen. Het viel me op dat er een grote druppel hing onder de snuit van de vlieg.
Omdat ik dat een bijzonder gezicht vond probeerde ik dat vast te leggen. Ik kon welgeteld twee foto's maken en toen was de druppel opeens weg...



Ik had me er al mee verzoend dat het bij die twee foto's met drup zou blijven, toen ik opeens weer een druppel zag verschijnen, de vlieg liet dus zelf een druppel uit zijn monddelen komen.
Tja en toen ben ik naderhand maar eens op zoek gegaan om uit te vinden wat dit voor druppels zijn.



Het blijkt dat vliegen geen vast voedsel tot zich kunnen nemen en daarom mengen ze het voedsel met een druppel speeksel zodat het daarin kan oplossen. Tijdens het oplossen zuigen ze de druppel af en toe op en laten hem dan weer uit de monddelen vloeien dit herhalen ze tot dat het voedsel genoeg opgelost is en dan zuigen ze de druppel op in hun spijsverteringssysteem.
Een bijzonder mechanisme en een vlieg met zo'n druppel is toch best een apart gezicht en ik vind het leuk dat ik dit heb kunnen vastleggen.

Reacties

  1. Hi Coby,
    Zoveel soorten vliegen....zo leer ik weer eens wat. De bromvlieg herkende ik wel meteen. Maar ja, da's ook een bekende soort.
    Dat van de druppel (bellen blazen noem ik het altijd)...erg leuk dat je deze info hebt kunnen achterhalen en hier met ons deelt.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een interessant blogje is dit geworden! Je verdiept je wel gedegen in je onderwerp en weet interessante informatie op te diepen.
    Je foto's zijn ook weer top.
    Echt genieten :)

    Fijn weekend en een lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een interessante foto's. Dat van die druppel wist ik niet. Heb weer wat geleerd. Leuk. Fantastisch gefotografeerd ook. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hello Coby,

    You succeded in making me like the flies. I don't like them around me but your pictures are great!

    I can follow the explanation almost perfectly and it is very interesting to know all these facts.

    I didn't know about the water bubble that helps them to eat.

    Thank you for sharing this, it's wonderful!

    Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Coby,
    wat gaaf met die druppel!
    Het zijn ten eerste echt prachtige foto's, en ten tweede super dat ik nu weet waarom ze dit doen.
    Wat is de natuur toch mooi!
    Ik heb er bewondering voor je dat je zoveel moeite doet om de vliegen te determineren, lijkt me niet eenvoudig.
    Ik wil ook best vaak weten wat iets is, maar in geval van de vliegen laat ik het lekker aan jou over, en geniet ik gewoon van je fijne foto's.
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heb alweer mogen genieten van jouw fotografie, opvallend hoe weinig mensen juist met deze schitterende vliegen bezig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Coby,

    Een blog met een origineel onderwerp. Iedereen kent ze, maar bijna niemand weet er iets van. Jij dus wel. Leuk dat je dat in deze blog met erg mooie foto's met ons deelt.

    groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Coby,

    je vlieg is een "Eudasyphora cyanella", Familie Echte Vliegen, huisvliegen (Muscidae) Echte vliegen is de officiële naam.


    Leuk dat je deze serie neerzet. Ik heb alleen maar sluipvliegen, maar die komen allemaal nog.

    Heel leuk ook dat je er weer zoveel info bijzet en vooral die etende, nou ja etende.. vlieg, vind ik heel apart.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dank voor jullie reacties op deze vliegenblog. Fijn dat het lukt om ook aandacht te krijgen voor kleine diertjes.
    Zoals wel blijkt uit deze blog is het ook voor mij onbekend terrein, maar het is een uitermate boeiende wereld.
    Er komen ongetwijfeld nog meer van dit soort blogjes.
    Helma bedankt voor het meedenken in de naam, ik durf hem er niet bij te zetten, want er zijn meer soorten die er zeer op lijken, maar hij staat in jouw commentaar.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De Muscidae is een Polietes meridionalis en zeker geen Eudasyphora. De Calliphoridae, de bellenblazer, is een Calliphora vicina.

    gr. Ruud

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Heb even terug gekeken, staan hele mooie foto's op van de afgelopen dagen.
    Ook deze serie is weer prachtig en veel informatie erbij. Altijd leuk om er wat van op te steken.
    Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Verkouden vlieg! Haha, zo oogt het wel. Ik zie het ze ook wel eens doen die vette vliegen. Tja al de insecten zijn inmiddels weg en we moeten nog een maandje of twee wachten voor er weer heel voorzichtig wat komen. Maar ik verlang ook weer naar ze. Een leuke mooie serie.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Jeetje dit is ook al heel interessant om te lezen. Prachtige foto's. Groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Een andere theorie over het zg bellenblazen is dat vliegen dat doen wanneer ze willen opwarmen. Ze zitten altijd met het koppie richting zon en laten de zon de druppel vocht opwarmen. Daarna nemen ze de druppel weer op en zorgen en zo voor dat ze sneller van binnen opwarmen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland