De Hazelaar bloeit al weer!


Onlangs liet boswachter Jos Huyser op twitter al een foto zien van de bloeiende Hazelaar. En dat is best heel vroeg, vorig jaar heb ik de eerste vrouwelijke bloei van de Hazelaar pas begin maart gezien. Jos dacht toen al dat het voor mij een leuk onderwerp voor een blogje zou zijn en daar had hij gelijk in. Dus
met dank aan boswachter Jos (@Joshuijzer) voor de tip, een blogje gewijd aan de prachtige bloei van de Hazelaar.



De Hazelaar komt al voor in ons land sinds de laatste ijstijd, zo'n 10.000 jaar geleden en is de eerste boom die ieder jaar bloeit. De Hazelaar kent een mannelijke en een vrouwelijke bloei.
De mannelijke bloei kan, zoals we nu zien, reeds in januari voorkomen en bestaat uit de langwerpige katjes, die in de volksmond ook wel snottebellen worden genoemd, maar persoonlijk vind ik ze veel te mooi om ze zo'n onsmakelijke naam te geven. Aan de andere kant is de volksnaam ook zo gek nog weer niet want er zijn nogal wat mensen die allergisch zijn voor het stuifmeel van de Hazelaar en daar ontzettend van gaan snotteren...




Naast de mannelijke bloei is er ook een vrouwelijke bloei, die een stuk onopvallender is dan de lange geelgroene mannelijke katjes. Bij de vrouwelijke bloei zie je uit een klein knopje prachtige rozerode stempeltjes komen die als een soort kroontje het knopje sieren. Het is echt heel klein en je moet er even speciaal naar zoeken, maar het is de moeite waard en zoals je kan zien een zeer dankbaar onderwerp voor de macrofotografie.



Het schijnt zo te zijn dat de mannelijke katjes zoveel vroeger verschijnen door een zachte winter, dat ze al veel van hun stuifmeel hebben laten verwaaien voordat de vrouwelijke katjes verschijnen. Ik heb nu beide bloeiwijzen al gezien, dus hoe dat precies zit weet ik ook niet, maar als iemand daar meer van weet, hoor ik dat graag. De Hazelaar is een naaktbloeier, wat betekent dat de boom al bloeit voordat er bladeren aan de boom verschijnen.



Als er een jaar inderdaad een groot verschil in verschijnen van de bloeiwijze is, is het gevolg dat er dan  minder vrouwelijke knopjes bevrucht kunnen worden en dat er daardoor in de herfst dan weer minder Hazelnoten te oogsten zijn. Dat is dan  slecht nieuws voor Eekhoorns, Spechten, Boomklevers, Gaaien en Eekhoorns, die graag Hazelnoten op hun menu hebben staan, die zullen dan op zoek moet naar ander voedsel.

Reacties

  1. Always as interesting! Beautiful pictures and macros of the buds and branches of this tree.

    Here, in the region we live, we have 2 species of Hazels Corylus cornata and Corylus.

    Hope the squirrels & the birds will have some hazel nuts left for them to feed on.

    Greetings,
    Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, wat mooie foto's heb je gemaakt van de Hazelaars. En wat weer interessante informatie. Vorig jaar had ik bijna geen hazelnoten, terwijl het jaar daarvoor er juist heel veel waren. Ik ben heel benieuwd hoe het dan dit jaar gaat. Ik heb er eerlijk gezegd nog niet op gelet...

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een leuk idee om hier eens de aandacht op te vestigen ( met dank aan de boswachter natuurlijk)
    Mannelijke en vrouwelijke bloeiwijze, nooit op gelet, ga ik nu wel doen, zo leuk hier telkens weer wat op te pikken.
    Mooie macro's, fijne serie!
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ze zijn weer prachtig en interessant.
    Erg leuk om daar aandacht aan te geven. Misschien moet ik toch ook vaker naar de simpele dingen om mij heen kijken. Nu ben ik naar de china light show geweest en heb daar foto's gemaakt. Groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De katjes had ik dit jaar al gezien. Voor mij altijd het eerste teken dat de lente eraan zit te komen. Maar in januari al lente, is toch wel vroeg. De vrouwelijke bloemetjes had ik nog niet gezien. Mooie blog weer.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. we lijken de winter te gaan overslaan...hoewel...als ik het weerbericht mag geloven komt er nog een staartje.
    Er bloeit al weer heel veel....en de hazelaar heeft hier al voor niesbuien gezorgt

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Coby,
    Wat weet je je mede natuurliefhebbers toch weer leuk op de petietepeteuterige dingen te wijzen. Met als gevolg dat ik ook de modder ben doorgploegd richting bloeiende hazelaar en ja, de rode toefjes zaten er. Leuk! Ik kende ze wel, maar ze waren mij dit jaar nog niet opgevallen. Ben ik weer helemaal bij. Leuk die up to date siezoensweetjes. Mooie foto's trouwens!
    Groetjes,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Coby,

    Als dat de vorst maar gaat overleven!

    Mooi en informatief verhaal weer. Leuk detail die rozerode stempeltjes.

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja, ik heb ze ook al volop in bloei gezien. Je hebt er een mooie serie van gemaakt, vooral die miniscule rode blaadjes op de knoppen, die krijg ik maar neit scherp, zelfs met marcorlens lukt het niet.
    Dat van de manlijke en vrouwlijke bloeiwijze had ik al eens gehoord, leuk informatief blogje met schitterende foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. En alweer een uitdaging, mij n eigen hazelaarfoto's maar weggooien en proberen jouw kwaliteit te benaderen. Misschien leuk om ook eens op galletjes in de katjes te letten.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Coby,

    ik vind het sowieso al ontzettend leuk dat de boswachter je hier op attent maakte en zo kunnen wij er ook weer van mee genieten :-)

    Mijn prunus stond begin januari ook al in bloei en nu nog (die is dus helemaal de weg kwijt hahaha....)

    Heerlijke info weer en wederom weer wat geleerd.

    Heel fijn weekend.

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ja dat is leuk he die toefjes rood aan de hazelaar. Je oog moet er maar net opvallen maar met een goede macrolens is er zalig werk van te schieten zoals blijkt...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik ze gisteren ook volop gezien, mooi hoor. En met die blauwe lucht van gisteren, schiiterend.
    Ben benieuwd hoe het na deze week met de bloei gaat.
    Groejtes

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Prachtig. Gisteren op Ameland nog gezocht maar daar is alles echt nog in winterslaap lijkt het wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mooie foto's ! Ik zie dat ze uit januari zijn. Ik dacht ook al: Ik heb ze hier al weken geleden zien bloeien...;o)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland