Oranje boven met het Oranjetipje

Wat is er nu toepasselijker, dan een berichtje over het Oranjetipje op Koninginnedag?
Het Oranjetipje (Anthocharis cardamines) is een soort uit de familie van de Witjes en wel een heel mooie soort, die dan ook graag door natuurfotografen op de foto wordt gezet.
Het 3,5 - 4,5 cm grote vlindertje dankt zijn naam aan de opvallende grote oranje vlekken op de vleugeltoppen.


Bij de vrouwtjes ontbreken die oranje vlekken vleugeltoppen, zij hebben in plaats daarvan zwarte of grijze vlekken aan de vleugeltop en lijken daardoor veel op een Koolwitje.


Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben een prachtige  geelgroen gemarmerde onderkant van de achtervleugel, als de zon er op schijnt lijkt het wel een gouden patroon.
Door die gemarmerde onderkant is ook het vrouwtje eenvoudig van andere Witjes te onderscheiden.
Vooral dat mooie gemarmerde patroon in combinatie met dat knallende oranje, maakt het Oranjetipje tot een begerenswaardig vlindertje om te fotograferen.



Het valt overigens niet mee om ze er goed op te krijgen want het zijn ontzettend rusteloze beestjes, die vaak maar heel even een bloem aan doen, om vervolgens weer snel verder te fladderen.
Vroeg op stap is het devies, want dan moeten ze eerst nog opwarmen en zijn ze nog wat trager.
De vlinders komen voor in niet te droge graslanden, langs bosranden en ook wel in de duinen. De favoriete waardplant in de nattige graslanden is de Pinksterbloem.


Gelukkig komt hij bij mij in de buurt ook veel voor en is het me weer gelukt om zowel van het mannetje als van het vrouwtje foto's te maken en wel op de Pinksterbloem.



De vrouwtjes leggen hun eitjes op de pinksterbloem. De groene rups die daar uit komt vreet eerst de bloemen en de zaaddozen op. Na de bloempjes en de zaaddozen begint hij pas aan de bladeren.
De pop ziet er uit als een doorn, als een stekel. Ik heb er nog nooit eentje gezien, maar ze zijn dan ook perfect gecamoufleerd. De pop overwintert en daaruit komen in de lente dan weer de nieuwe Oranjetipjes.

Reacties

  1. Prachtige foto's zijn het, heb er gisteren ook een paar gefotografeerd, maar met de oranje vlekken heb ik nog niet gezien.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat je meneer en mevrouw oranjetip hebt kunnen vinden en heel mooi op de foto hebt weten te zetten. Een prima fotoserie, vind ik....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beeldschoon! En inderdaad heel toepasselijk op Koninginnedag. Ik heb ze helaas nog niet gezien, maar kijk er naar uit.
    Heerlije zondag en groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En dat op koninginnedag!Fantastisch hoe jij heel toepasselijk de kalender en de natuur samenbrengt in wederom prachtige plaatjes met tekst.
    Top, Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is jou toch heel goed gelukt om ze er mooi op te krijgen. Ik heb er eentje zien fladderen, maar mijn eerste oranjetip foto moet ik nog maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. die heb je prachtig weten te fotograferen.
    ze zijn nog zo ongedurig...ik heb een paar foto`s kunnen maken ze ze halen het niet bij deze foto`s.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland