Zwanen in Nederland

In Nederland komen drie soorten zwanen voor, Knobbelzwanen, Kleine zwanen en Wilde zwanen.
De Knobbelzwaan is denk ik bij veel mensen wel bekend. Je ziet ze het hele jaar door en er broeden zo'n 6000 paren bij meren, sloten en ook wel in stadsvijvers.


Knobbelzwaan

Op het water zijn het sierlijke, elegante vogels, maar op het land zijn het echter plompe "waggelaars" met kort poten. De Knobbelzwaan heeft een oranjerode snavel met een grote zwarte knobbel aan de basis, welke bij mannetjes het grootst is.
Prachtig vind ik zelf het zoevende geluid dat Knobbelzwanen maken met hun vleugels als ze voorbijvliegen. Kleine zwanen hoor je niet vliegen, Wilde zwanen een beetje, maar niet zo luid.


Vliegende Knobbelzwaan

De Kleine zwanen en de Wilde zwanen lijken het meest op elkaar. Ze komen allen hier overwinteren en broeden hier niet ( een zwaan die je in de zomer ziet is dus altijd een Knobbelzwaan).
De Wilde zwanen zijn veel minder talrijk dan de Kleine zwanen. De Kleine zwaan komt hier al vanaf september naar toe vanuit de Siberische toendra's, de Wilde zwaan heeft zijn broedgebied  meest in Scandinavie en komt hier pas tegen november aan. Op dit moment zijn alle soorten in Nederland aanwezig.
Je kan de Kleine zwaan en de Wilde zwaan onder andere aan het geluid uit elkaar houden. De Kleine zwanen converseren voortdurend met elkaar, ik kan het niet goed omschrijven maar vind het voortdurende gekeuvel met elkaar geweldig om naar te luisteren. De Wilde zwanen communiseren aanzienlijk minder druk.Wilde zwaan


Uiterlijk zit het verschil in het formaat, de Wilde zwaan is groter maar als je niet een echte kenner bent, dan zie je dat alleen als je beide soorten bij elkaar ziet en kan vergelijken. De Wilde zwaan heeft ook een wat langere hals.

kleine zwanen

Verder hebben Wilde zwanen en Kleine zwanen een geel met zwarte snavel, waarbij de Wilde zwaan meer geel, dat doorloopt tot voorbij het neusgat. Dit verschil bij de snavel is overigens alleen te zien als je beschikt over een verrekijker of een telescoopkijker. Zelf vind ik het ook handig om een foto te maken(als dat kan) van de snavels zodat je thuis op de computer nog eens rustig naar de kenmerken kan kijken.
Zoals ik al opmerkte zijn alle soorten nu in Nederland te zien dus een aanrader om er nu eens op uit te gaan en te kijken of je ze allemaal te zien krijgt!

Reacties

  1. Hele mooie opnames van de knobbelzwanen de wilde en de kleine zwanen

    Vr groet Piet de Boer.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders