Boomklever of Boomkruiper

Twee kleine vogeltjes met bijna dezelfde naam, die daardoor regelmatig met elkaar verward worden, hoewel ze uiterlijk heel verschillend zijn.

De Boomklever is 14 cm, heeft een grote kop met opvallende zwarte oogstreep en lange rechte stevige puntsnavel. Verder krachtige poten en een korte staart. De rug is blauwgrijs, de onderzijde licht met oranjebruine flanken. De Boomklever kan zowel naar boven als naar beneden klimmen en kan zelfs onderste boven aan de onderzijde van een tak klauteren, de naam `klever` is daarom  terecht.
Hij eet graag insecten maar komt in de winter regelmatig naar voedertafels voor vet en zonnepitten.

Boomklever

De Boomkruiper is zo´n 13 cm, maar oogt veel kleiner dan de Boomklever. Om een Boomkruiper te zien moet je veel meer je best doen. Hij heeft een bruine rug met fraaie schorsachtige tekening, hetgeen hem een uitstekende camouflage geeft. De onderzijde is licht gekleurd enhij heeft een smalle, lange, naar beneden gebogen snavel. In tegenstelling tot de Boomklever kan de Boomkruiper alleen maar van onder naar boven kruipen en hij gebruikt daarbij net als de Specht zijn staart als steun. Op onderstaande foto is dat prachtig te zien. Als de boomkruiper boven is vliegt hij weer naar de onderzijde van een boom en begint weer opnieuw omhoog te klauteren. Met zijn fijne snaveltje peutert hij insecten en larven uit spleten in de boom, bij de voedertafel zul je hem niet snel tegen komen.

Boomkruiper

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland