De Blauwe reiger is de meest algemene reiger in Nederland

Vanmiddag een aantal mooie foto's kunnen maken van de Blauwe reiger. Een goede reden om het eens over de meest algemene reiger van Nederland te hebben.
In mijn jeugd was een Blauwe reiger zien in Drenthe een bijzonderheid. Tegenwoordig is hij een algemene verschijning met meer dan 13.000 broedparen in Nederland (gegevens uit 2005).


De Blauwe reiger wordt steeds brutaler als het gaat om eten. Menig vijverbezitter heeft wel eens een Blauwe reiger op bezoek gehad en meestal was dat met fatale gevolgen voor de vijverbewoners.
De reiger is niet erg kieskeurig wat voedsel betreft. Hij eet vis, maar ook wel mollen, muizen, kikkers en jonge vogels en in steden doet hij zich ook te goed aan afval.
Met zijn grote dolksnavel werkt hij soms reusachtige prooien naar binnen.Als het een strenge winter is heeft de Blauwe reiger het zwaar en wordt de populatie flink uitgedund.
De Blauwe reiger is meest een standvogel, maar er trekken in de winter ook vogels weg en er komen in Nederland wel vogels overwinteren vanuit Duitsland en Scandinavie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars