Vogeltrek

 
Toen ik een aantal jaren geleden met vogelen begon, had ik er geen idee van dat er zoveel vogels slechts een deel van het jaar in Nederland aanwezig zijn. Ik wist nog wel dat de Zwaluwen in de herfst vertrekken om in het voorjaar weer terug te keren. Het spreekwoord: " 1 zwaluw in de lucht maakt nog geen lente" had ik op school wel geleerd.


Boerenzwaluw


 Nu weet ik dat er verschillende groepen vogels zijn, ingedeeld naar aanwezigheid.
In Nederland hebben we een flink aantal vogels die hier het hele jaar zijn, ze worden standvogels genoemd.
De huismus is daar een voorbeeld van.


vrouwtje Huismus


Er zijn ook vogels die in warme landen overwinteren en hier komen om jongen te krijgen, de broedvogels. Naast de al genoemde Zwaluw is ook bijvoorbeeld de Roodborsttapuit een vogelsoort die als broedvogel in Nederland te zien is.

mannetje Roodborsttapuit




 Er zijn ook vogels die noordelijk van ons land broeden maar die in de winter naar Nederland komen.
Dat zijn de zogenaamde wintergasten. Voorbeelden hiervan zijn diverse roofvogels, ganzen en ook de Kleine zwaan.


Kleine zwaan


 En tenslotte zijn er de vogels die Nederland alleen gebruiken als tussenstop op hun reis van een land waar ze overwinteren naar het land waar ze gaan broeden en andersom.
Dit worden de doortrekkers genoemd. Een voorbeeld van doortrekkers zijn de Regenwulpen, prachtige elegante vogels die hier op doortrek wat eten, rusten en zoals op de foto is te zien even lekker badderen.


badderende Regenwulpen


 Beschikbaarheid van voedsel en een geschikte plek om te kunnen broeden zijn redenen waarom niet alle vogels altijd op dezelfde plek kunnen blijven. Het zijn soms enorme afstanden die de vogels daarom ieder jaar maar weer moeten overbruggen.

Reacties

  1. Dag tante Coby,

    leuk stukje weer! Ik vroeg me alleen wel af hoe je een kleine zwaan kunt herkennen. Is dat de meest gangbare zwaan die je ziet, of is er ook nog een grote zwaan?

    Groetjes,
    Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Anne,
    Er zijn 3 soorten Zwanen: Knobbelzwanen, Wilde zwanen en Kleine zwanen. De laatste twee lijken erg op elkaar. Het is een leuke vraag, ik zal er een berichtje over maken. Alle soorten kun je op dit moment aantreffen in Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland