De Veldleeuwerik is een sterk in aantal afgenomen weidevogel

Onlangs had ik het geluk om een Veldleeuwerik te kunnen fotograferen. Die kans krijg je niet zo heel gemakkelijk, je ziet ze moeilijk als ze op de grond foerageren. Vaak merk je een Veldleeuwerik pas op als je hem al zingend steil recht omhoog ziet vliegen, totdat er soms nog maar een stipje van de vogel te zien is en je alleen aan zijn prachtige luide zang kan horen dat hij er nog steeds is.


Het uitbundige zingen van de Veldleeuwerik begint een schaars fenomeen te worden;
de Veldleeuwerik is drastisch in aantal achteruit gegaan door de intensivering van de landbouw,
maar ook de vergrassing van heidevelden spelen een rol.
Het zijn zelfs de weidevogels die het sterkst in aantal achteruit zijn gegaan, terwijl het de meest voorkomende weidevogelsoort is geweest. De Veldleeuwerik staat sinds 2004 op de rode lijst van bedreigde dieren.


De Veldleeuwerik kan 16-18 cm groot worden en is daarmee iets kleiner dan een Spreeuw, die 19-22 cm groot is. Het mannetje van de Veldleeuwerik heeft een korte, wat ronde kuif, die hij rechtop kan zetten. Het is dus meteen ook duidelijk dat de Veldleeuwerik op de foto's een mannetje is.
Veldleeuweriken hebben een best forse, stevige en wat puntige snavel. Het verenkleed is bruin gestreept en de buikzijde is licht van kleur.



Ze hebben relatief korte poten en als ze zich voortbewegen door wat hogere vegetatie, dan zie je de vogel bijna niet meer terug. Als ze zelf onraad vermoeden, drukken ze zich net als bijvoorbeeld patrijzen.
De Veldleeuwerik hoort eigenlijk de mogelijkheid te hebben om tot drie broedsels te komen. Maar door de veranderde omstandigheden komen veel Veldleeuweriken maar tot hooguit twee broedsels en dat is mede een oorzaak van de afname van de Veldleeuweriken. Ze kunnen tot 5 jaar oud worden, dat is dus niet heel oud en daarom is het van belang dat er voldoende jongen komen om de populatie op peil te kunnen houden.



Er worden wel pogingen gedaan om te zorgen dat de Veldleeuweriken weer wat betere omstandigheden krijgen om te broeden. Het meest effectief schijnt te zijn als er brede akkerranden worden gecreëerd, waar de Veldleeuwerik kan foerageren en broeden. Ook is het van belang dat er meer graanvelden komen in plaats van maisvelden, waar de Veldleeuwerik niks mee kan.
Het is te hopen dat we deze uitbundig zingende weidevogel ook in de toekomst kunnen blijven horen.
Het is toch eigenlijk een vogel en een zang die je niet wilt missen als je de natuur in trekt.

Reacties

  1. Wat prachtig! Ik ken hem eigenlijk alleen van mijn mooie zang. Mooi om hem nu op de foto te zien. Wat een schitterende vogel is het toch: die tekening en dat kuifje...

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super, zoals je deze serie hebt kunnen maken, het parmantige kuifje zo mooi in beeld, en dan ook nog eentje in de vlucht, dat laatste is zeker niet gemakkelijk.
    Ik meen ze vaak te zien op de hei, maar ik heb telkens twijfels of het misschien toch graspiepertjes zijn. Ik hoop dat nog eens uit te vinden.
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. jeetje...dat is nog eens bijzonder.
    wat een super foto`s zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat is zeker bijzonder zeg en dan meteen zulke schitterende foto's van maken. Knap.
    Groetjes Danielle

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank voor jullie reacties.
    En ja, ik ben zelf ook blij met deze foto's.
    Het onderscheid met de Graspieper is ook best lastig.
    Ik herken inmiddels de zang van de Veldleeuwerik, dat is in dit geval handig. Daarnaast gaat de Veldleeuwerik veel steiler omhoog en ook veel hoger en blijft dan ook nog langer in de lucht. De Graspieper gaat minder hoog en ook minder steil omhoog en daalt met een karakteristieke " parachutehouding".
    Oefening baart kunst zeg je zelf ook al Loes... succes.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een mooie foto !!
    heb hem nooit gezien, prachtieg foto's.
    Mooie site heb je , kom zeker terug kijken.
    Groetjes en fijne maandag.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Weer een leuk oud blogje ! Jammer dat je bij de veldleeuwerik eerder aan vroeger moet denken dan aan vandaag. Ooit zag en hoorde ik ze elke dag als ik door de velden naar school fietste...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie serie Coby! Zelf heb ik altijd de grootste moeite om ze uit elkaar te houden, de veld, kuif en de theklaleeuwerik. Maar al doende leert men. Hartelijke groet, Wout

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland