Bonte vliegenvanger deel 2- zal het vrouwtje een nestkastje accepteren?

In het eerste bericht over de Bonte vliegenvangers vertelde ik hoe het Bonte vliegenvangermannetje pogingen deed om het nestkastje van Pimpelmezen te veroveren. Dat is hem niet gelukt en daarom heeft hij zich toch maar gericht op " leegstaande woningen".


Het kiezen van een nestkastje is overigens een prachtig ritueel en ik had het genoegen om te observeren hoe dat in zijn werk gaat. Het mannetje kiest een nestkastje waarvan hij denkt dat het vrouwtje dat ook wel kan waarderen en dan gaat hij er luidkeels bij zitten zingen. Ook gaat hij dan voortdurend in en uit het kastje, alsof hij wil zeggen ': " kom eens in dit mooie huisje kijken schat" , een ontzettend mooi schouwspel en meneer heeft het er enorm druk mee.Meneer Bonte vliegenvanger zingt zich de longen uit het lijf

In eerste instantie wilde mevrouw geen kastje accepteren en heeft zich demonstratief ook nog eens een tijdje op gehouden in de buurt van  een van de Pimpelmeesnestkastjes. Mevrouw Bonte vliegenvanger was er duidelijk een van de verwende en uiterst kieskeurige soort.
Het mannetje Bonte Vliegenvanger werd er volgens mij ook wel wanhopig van want hij pendelde op een gegeven moment dagenlang op en neer tussen twee nestkastjes. Ik kreeg haast medelijden met het arme mannetje, hij deed zo zijn best, en zong zich de longen uit zijn lijf.  

Het eigenzinnige Bonte vliegenvangervrouwtje

Nadat het vrouwtje dagenlang weigerde om een keuze te maken en nog een paar keer parmantig in de buurt van een Pimpelmeesonderkomen had vertoefd, besloot ze uiteindelijk eieren voor haar geld te kiezen en een van de door het mannetje aangeboden nestkastjes uit te kiezen. 
Dat deed ze door nestmateriaal in het door haar gekozen nestkastje te brengen. Helaas heb ik daar geen foto van kunnen maken.
Het is momenteel rustig om het nestkastje, ik zie echtpaar Bonte vliegenvanger  af en toe, maar hoop dat ik ze weer meer zal gaan zien als ze jongen hebben. Dus hopelijk komt er nog een vervolg op dit blog, maar ik heb er nu al zeer van genoten. In een volgens blog zal ik overigens laten zien hoe het met de Pimpelmeesjes is afgelopen.

Dit nestkastje werd uiteindelijk goedgekeurd door mw. Bonte vliegenvanger

Reacties

 1. Dit is toch wel een heel erg leuke serie, en ik deel je op hoop op een vervolg met kleintjes!
  Mooi beeldverhaal!
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtig verhaal ....
  Het arme ventje moet er heel wat voor doen.
  En dat Oskar mensenmannetjes ook. Zo.
  Mijn meneer Mus hoeft echter niet te zingen.....liever niet zelfs.
  Een prachtige fotoserie .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het verhaal leest als een roman! Ik ben heel benieuwd naar het vervolg...
  Mooie plaatjes weer trouwens.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk als hij het nestje zal nemen want dan is het vast niet de laatste serie die we van dit toch wel erg mooie en (hier in ieder geval) niet zo heel veel voorkomende vogeltje. Ik zou dolgelukkig zijn met die kansjes en met deze fotoresultaten

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Coby,

  Mooi gedaan en verteld.
  Wat een mazzel dat je dit allemaal van zo dichtbij kunt waarnemen en vastleggen.
  Ben ook erg benieuwd naar het vervolg.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt allemaal voor jullie reacties op mijn Bonte Vliegenvangerberichtjes. Ik hoop natuurlijk nog op een mooi slot, maar ja de natuur laat zich niet regisseren. En dat maakt het altijd weer tot een avontuur waarvan je de afloop niet kan voorspellen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens