Libellenparade

Zoals velen wel gemerkt zullen hebben,was er een storing bij Blogger.com, gevolg is dat er bij mijn berichtjes reacties zijn verdwenen. Ik heb ze zelf dus niet verwijderd!! Excuus aan degenen die hun reactie niet meer terug kunnen vinden...

Nu een berichtje vol met libellen. Er zijn weer volop insecten en ook zijn er al weer veel soorten libellen te zien en te fotograferen. Het is wel een uitdaging om deze drukke beesten goed op de foto te krijgen.
Ze vliegen voortdurend heen en weer en bespeuren iedere beweging in hun richting.
Omzichtig in tijgersluipgang benaderen is het devies.
Als ik een soort er heel graag op wil hebben gebruik ik eerst mijn 300 mm lens, zodat ik wat meer afstand kan houden en als ik merk dat ik het dier redelijk kan benaderen, haal ik mijn 100 mm macrolens er bij.


Hier boven twee maal een vrouwtje Smaragdlibel. De bovenste is net uitgeslopen en heeft nog niet zijn definitieve kleur. Het onderste vrouwtje is een zogenaamd uitgekleurd exemplaar. Hier zie je meteen een lastig aspect van het herkennen van libellen, ze hebben verschillende kleurenstadia en daar vaak ook nog weer variaties in...
Let bij de onderste Smaragdlibel overigens even op de prachtige smaragdgroene ogen, waar deze libel zijn naam aan te danken heeft, dat maakt herkennen van deze soort dan weer eenvoudig(-er).



De foto's hier boven tonen een mannetje Glassnijder en een vrouwtje Platbuik. De Glassnijderman is een mooie redelijk grote libel met mooie blauwachtige ogen. Het vrouwtje Platbuik vind ik echt een "beauty", als de zon op haar lijf schijnt, lijkt het wel goud. Het mannetje Platbuik heeft een blauwe kleur en ziet er daardoor heel anders uit.



Vaak overkomt het mij dat ik een foto maak en dat de libel net op dat moment denkt dat ie maar eens weg moest gaan. Als dat betekent, dat je slechts een dooie oude spriet op de foto hebt, is dat natuurlijk een treurige aanblik. Als het decor van de libel echter een mooie bloem van het Waterdrieblad was, is het een stuk minder pijnlijk en kan het zelfs een fraaie foto opleveren.



 Libellen worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen. De echte libellen, dat zijn de grote libellen, waartoe bijvoorbeeld de Smaragdlibel behoord. Deze echte libellen houden in rust hun vleugels uitgeklapt. Tot de tweede hoofdgroep behoren de juffers. Deze kleinere libellen houden in rust hun vleugels tegen elkaar.
Hierboven twee Vuurjuffers, dat het met het uitsluipen van een libel niet altijd goed gaat is op de onderste foto te zien, waar een Vuurjuffer zit met niet goed opgepompte vleugels.

Reacties

  1. Geweldig! Toevallig heb ik zelf vandaag ook libellen geobserveerd en ik heb er maar een paar kunnen fotograferen. Ze vlogen als gekken heen weer. Lof dus voor deze geweldige opnamen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie scherpe shots van de libellen!!
    we zagen je reacties op het blog van Cees en we kwamen even een kijkje nemen.

    Groet,
    Peter en Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Coby,
    Leuk om te zien dat jij ook met meerdere camera's/lenzen werkt. De juffertjes zijn mij inmiddels met de macrolens wel gelukt, maar de libellen heb ik tot nu toe alleen maar met de telelens gedaan, ik zou gewoon nog niet weten hoe ik zo dichtbij moet komen.
    Ga het wel proberen natuurlijk!
    Je laat mooie scherpe beelden zien van deze prachtinsecten, en ik bewonder je kennis van de diverse soorten, heel leerzaam.
    Had ik je al eens gevraagdje foto's wat groter te uploaden? Ik zou ze zo graag in het groot bekijken. Afijn, dat is jouw keuze natuurlijk.
    Ik zie uit naar je volgende bericht!
    Fijn weekend en groet
    Loes


    ps
    Ik heb zelf dmv knippen en plakken de ontbrekende reacties vanuit de mail toegevoegd, dan is alles toch weer compleet, misschien voor jou ook een idee

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je heb ze er wel heel mooi op staan al die libellen.
    Heb het ook wel geprobeerd met mijn 100 mm, maar dat valt niet altijd mee.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat weer een mooie serie! Ik zat wel even naar de dode spriet te kijken wat daar de bedoeling van zou zijn, maar gelukkig schreef je daar al over :)

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooie libelle / juffer serie.
    Ik vind het nog best lastig om ze te fotograferen, ze vliegen zo snel weg, ik probeer het vaak van afstand en dan inzoomen.

    Bedankt ook voor de nuttige info.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoeveel libellen en juffers ik ook zie, ze vervelen nimmer en blijven voor mij de top van schoonheid als het om insecten gaat. Heel mooi ook weer dit...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland