Mist en vorst geeft ruige rijp

Rijp is een mooi winters verschijnsel dat alles een fijn wit suikerrandje geeft. Als er naast vorst ook nog eens flink wat mist is, krijg je ruige rijp, zeg maar de extra large uitvoering van rijp.
Ruige rijp is een redelijk schaars voorkomend fenomeen en geen verschijnsel dat je iedere winter zomaar te zien zult krijgen.
Half januari konden we even een paar dagen van dit mooie fenmeen genieten. Hierbij een eerste blog van 17 januari 2017 toen het vroor en bijzonder mistig was.
Er had zich al heel wat ruige rijp gevormd en dat geeft landschappen, zeker in combinatie met de behoorlijk dichte mist, toch meteen een bijzonder sfeertje. Best een uitdaging vond ik om in dergelijke omstandigheden te fotograferen, maar natuurlijk wel heel leuk om daar wat mee te stoeien.De rijp en de mist zorgde ervoor dat er maar weinig contrast en kleur was en dan is het dus uitproberen hoe je met die omstandigheden toch leuke opnamen kunt maken. Hierboven twee keer dezelfde bomenrij, met en zonder natuurlijk kader van bomen op de voorgrond. Ik ben benieuwd welke jullie voorkeur heeft.

Nog een serie foto's, allemaal met een verschillend contrast. Vier totaal verschillende foto's die allemaal diezelfde dag gemaakt zijn. Af en toe leek de zon er even bij te willen komen, helaas gebeurde dat niet. Maar met mist is het toch ook boeiend om te fotograferen en helemaal met de steeds dikker wordende laag ruige rijp.Ik heb ook wat macrofoto's gemaakt van de ruige rijp,dat vond ik eigenlijk de uitieme uitdaging, de meeste foto's zijn in de prullemand verdwenen, tjonge wat lastig om dat goed te belichten en de juiste scherptediepte te kiezen. Het is met eigen ogen bekeken zo mooi, maar verdraaid moeilijk om dat in een foto te pakken. Bovenstaande opnamen komen in de richting en laten toch wel zien hoe prachtig het was.


Toen ik me voldoende uitgeleefd had op landschappen besloot ik nog even te gaan kijken bij de ijsvogels, ik zag het al helemaal voor me, zo'n prachtige kleurrijke vogel in zo'n sprookjesachtig mooie winterse entourage. En ja hoor ze waren er, meteen is ook te zien dat de vogel dan dus ook zijn schutkleur kwijt is want zelfs in deze mistige omstandigheden zie je hem al van verre zitten.
In een volgend blog meer ijsvogels in winterse omstandigheden.

Ik hoop vanaf nu toch weer met enige regelmaat een blogje te plaatsen. Het begin is er en er zijn nog volop foto's en natuurverhalen die ik graag met jullie wil delen.

Reacties

 1. Hoi Coby,
  Wat leuk om weer een blog van jou te zien. En wat voor één....Prachtig.
  Wat was het mooi, die ruige rijp. Van mij mag dat nog wel een keer terug komen deze winter.
  Heerlijke serie van de witte wereld, en mooi die foto met de kleurrijke ijsvogel.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. prachtig mooie serie plaatjes Coby,mooie omschrijvingen er bij gr jans .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Even geleden maar weer prachtig om te zien.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's hoor, en sneeuw is moeilijk te belichten ja. Vind de bomenrij zonder kader mooier!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De foto's zijn prachtig Coby! De bomenrij zonder natuurlijk kader vond ik ook mooier😃
  Groetjes, Kiena

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oh oh wat heb ik dit gemist...prachtige foto's, met of zonder kader, helemaal gaaf die ijsvogel...verheug me nu alweer op de volgende, hopelijk met lentefoto's!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha leuk om weer eens een blogje van jouw hand te zien Coby, en meteen een hele mooie ook!
  Oh wat was het prachtig! helaas moest ik werken toen het bij ons ook zo mooi was, daarom geniet ik er hier maar van: stuk voor stuk prachtige beelden, complimenten!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby,
  Mooi dat je de draad weer hebt opgepakt. De ruige rijp was een buitenkans die hele mooie beelden heeft opgeleverd. Het was een bijzondere wereld, die niet eens zo makkelijk was vast te leggen. De beelden waar je mee begonnen bent vind ik schitterend. De vierde duidelijk mooier dan de vijfde. Nr 10 en 11 waren wellicht beter gelukt als je meer contrast met de omgeving had gehad, maar die keus heb je niet altijd. Zelf vond ik dat ook heel lastig.
  Maar over het geheel genomen is het een fraaie reeks geworden. Ik ben benieuwd naar nog meer ijsvogel platen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een wonderschone weergave van rijp en mist Coby. De laatste met de ijsvogel is ook prachtig en ik ben benieuwd naar de andere foto's met de ijsvogel in deze barre omstandigheden voor deze vogelsoort.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dit is mooi Coby, wat had ik dat graag gefotografeerd ;-))
  Prachtig vastgelegd, stuk voor stuk.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat schitterend! Ik wist niet dat ruige rijp ontstond door mist. Heel mooi gefotografeerd. En ik ben helemaal benieuwd naar de ijsvogeltjes.
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Coby
  wat een mooie winterse beelden zijn dit bij ons was het niet zo wit.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtige foto's Coby! Ik vind de bomenfoto zonder de bomen op de voorgrond het mooist. En de macrofoto's zijn geweldig. Groetjes, Robyn

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Coby,
  Wat een prachtige winterfoto's.
  Het was bij jullie echt veel meer winter als hier, we hebben één keer iets van rijp gehad, maar dat stelde bijna niets voor.
  Ik vind alle foto's echt geweldig.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Coby,
  fijn je weer te zien op blogspot en gelijk met van die fantastische foto's van ruige rijp.
  Ik mis hier in het West-Friese de sneeuw en ook de rijp maar de dag dat het zo mistig was en vroor moest ik natuurlijk prompt werken. Geweldig hoe deze foto's zijn gemaakt en wat is dit dan genieten. Werkelijk prachtig om te zien! Mijn complimenten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een fraaie serie foto's van ruige rijp landschappen. De mist die je erbij had helpt dan wel om mooie sfeerplaten te maken. De bomenrij met natuurlijke omkadering vind ik persoonlijk mooier dan die zonder. Geeft meer dieptewerking. Foto 2 en 3 vind ik de mooiste uit deze serie, waarschijnlijk vanwege de compositie. En dan je laatst met ijsvogeltje is ook subliem. Hoeveel geluk kan een mens hebben?
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Het eerste wat ik dacht, lang geleden. Prachtige foto's met de mist en de rijp.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het waren prachtige omstandigheden en die heb je goed benut. Een fantastische collectie winterfoto's op deze manier. Daar kun (of moet) je misschien weer jaren mee vooruit...

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hele mooie serie!! Ik heb ook honderden plaatjes geschoten van deze sprookjeswereld zo bijzonder!
  Oh ja de foto zonder de beide bomen op de voorgrond heeft mijn voorkeur:)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hai Coby,

  Leuk om eindelijk weer eens iets van je te zien en dan direct zo'n mooi winters blog. Ik had nog nooit van het fenomeen ruige rijp gehoord, laat staan dat ik het gezien had. Een schitterende serie met een prachtige afsluiter. Erg fraai dat blauw/oranje vogeltje in dat witte landschap. Ik hoop dat ze het overleefd hebben en ik ben benieuwd naar de foto's die je van ze gemaakt hebt.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dank voor al jullie reacties op deze winterblog, ik moet zeggen dat zo'n warm onthaal wel heel leuk is en een prima stimulans om bu echt weer regelmatig blogjes te plaatsen!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi, Coby,

  Fijn te zien dat je weer terug bent, had je al een hele poos gemist. Kan gebeuren, overkomt mij ook wel eens. Wat zijn mensen toch rare wezens, de een loopt te mopperen op sneeuw, kou en gladheid terwijl anderen niet weten hoe snel ze naar buiten moeten. Camera op scherp, stijve vingers, koude voeten en een drup aan de neus ze merken het niet. Ze kijken, genieten en drukken af, foto na foto met als resultaat weer een prachtige blog. Super!

  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Dag Coby,
  Het is werkelijk een wonder wat natuur ons allemaal kan schenken.....

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Prachtig blog Coby. Schitterend was het bij jullie met die ruige rijp. Dat begrip kende ik nog niet. Mooie landschappen 2, 3! en 4 en ook de macro's zijn mooi. Het ijsvogeltje in die witte wereld is een plaatje.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland