Kleur in de winter

Veel mensen hebben een hekel aan de winter en vinden het maar saaie, kleurloze en sombere maanden. Met de vorige blogs over de de ruige rijp heb ik al laten zien dat de winter zeker niet saai hoeft te zijn. In deze blog laat ik zien dat er in de winter ook volop kleur is te vinden, in dit geval van verschillende soorten zwammen en zwammetjes.
Ik kreeg een uitnodiging om prachtige rode zwammetjes te bekijken, de zeldzame krulhaarkelkzwammetjes. Bij paddenstoelen is de determinatie soms zo lastig dat er een microscoop aan te pas moet komen, dat specialistenwerk is ook bij deze zwammetjes gedaan. Ik heb mezelf beperkt tot enorm genieten van deze leuke zwammetjes die maar klein zijn en vaak grotendeels schuil gingen onder oud blad, maar hier en daar staken ze hun kleurrijke bekertjes fier tevoorschijn.
Best lastig trouwens om er echt mooie opnamen van te maken ze zijn maar klein en de omgeving rommelig. Eigenlijk zou je er pat op je buik bij moeten liggen maar omdat ze overal onder de bladeren konden zitten heb ik dat hier maar niet gedaan.
Heel algemeen zijn de gewone elfenbankjes, maar toch ook fraai om te zien en deze hadden een wel heel mooie bruine kleur, die enorm overeen kwam met de kleur van de bladeren er omheen. Leuk om ook deze zwammetjes even van alle kanten te fotograferen. Ook hier geen super mogelijkheden voor foto's maar wel leuk om even wat te rommelen.Veel zwammen zitten op dood rottend hout en de zwammen helpen mee om dat hout te verteren. Zonder al het werk van de zwammen zouden we omkomen in het oude hout. Deze korstzwammen dragen ook bij aan het ecosysteem, zodat uiteindelijk niets meer over zal blijven van de boomstam. Daarnaast vond ik het ook wel mooie fotomodellen en zo'n oude boomstam is toch ook een mooi natuurkunstwerkje.
Er zijn ook witte en zwarte zwammetjes, geen uitbundige kleuren,maar wel de moeite waard om even goed naar te kijken. De witte zwammetjes zijn papierzwammetjes, een naam die goed aangeeft hoe ze er uitzien, namelijk als zelf geschept papier. De zwarte zwammetjes zijn zwarte trilzwammetjes, die vond ik wel fraai zo in combinatie met het boomstammetje.
Ik begon het blogje met een knalkleur en zo wil ik hem ook eindigen, namelijk met de gele trilzwam, de hele winter kun je deze zonnig gele slijmzwammetjes tegenkomen, vooral op eikenbomen. Een vrolijke verrassing om ze te zien en meestal kan ik het niet laten om ze te fotograferen. Het zijn best uitdagende fotomodelletjes, en vooral met veel zon is het vaak een kunst om de goede belichting te zoeken. Wat dat betreft waren de trilzwammetjes op het groene stammetje wat makkelijker te belichten.

Reacties

 1. prachtig mooi verwoord allemaal coby gr jans .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Coby
  Wat een mooie foto's van die kleurrijke zwammen
  Groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,
  Ook al vond je het niet altijd makkelijk om ze goed op de plaat te krijgen, de resultaten mogen er zijn. Zulke uitdagingen zijn natuurlijk altijd leuk, maar je moet ze wel eerst weten te vinden. Deze wintermaanden is het mij nog niet gelukt, maar wellicht heb ik niet goed genoeg gekeken, te veel met andere onderwerpen bezig.
  Het motiveert wel als het met vogels en zoogdieren wat minder is om de aandacht hierop te richten.
  Ik vind het een prachtige serie.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige zwammen had je voor de lens Coby.
  Je hebt ze ook prachtig op de foto gezet.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, sommige zwammetjes brengen wel wat kleur in het landschap, zoals de trilzwammen en die rode kelkzwammetjes. De winterse sferen vond ik ook heerlijk, hier zijn het inderdaad die kleine dingen die het hem doen. Deze periode is niet mijn favoriete, grijs weer met regen en wind, ook de vogels laten zich dan niet zien,en dan is er in de natuur toch wat minder te beleven....gelukkig komt er snel nog meer kleur...krokussen. :-)
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Paddestoelen kan je het hele jaar door tegenkomen, maar dan moet je ze nog wel zien. Met de opvallend gekleurde exemplaren die jij laat zien zou dat moeten lukken, maar ik heb ze nog niet gezien. De gele trilzwammen staan er mooi op. Dat blijven toch grillige creaties van de natuur.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby...

  een fraaie blog!
  mooi al die kleurige soorten, moet ik
  toch ook eens om denken, doe ik eigenlijk nooit..
  nog paddo's zoeken als de herfst afgelopen is..
  prachtig van kleur ook en zoveel soorten nog.
  mooie blog, complimenten!

  groet Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Coby,

  Leuk dat je weer regelmatig iets plaatst, want dit soort blogjes zijn toch wel erg leerzaam.
  Door tijdgebrek let ik nooit op dit soort dingen en met deze serie laat je zien dat dit toch wel zonde is.
  Allemaal lastig te fotograferen onderwerpen maar met foto 1 en de eerste van de gele trilzwam heb je toch iets bijzonders weten te maken.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby,
  echt heel erg mooi om deze zwammetjes te zien.
  De rode bekerzwammetjes zijn helemaal super maar ook die gele trilzwammen heb je heel fraai weten te footgraferen. Je moet ze ook maar net weten te staan maar over het algemeen vind je ze inderdaad wel. Echt heel mooi dit boog en ook leerzaam :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Coby,
  Prachtige foto's. Vooral je eerste 3 vind ik echt super.
  De kleuren knallen ervan af. Prachtig.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel fraaie opnames van deze zwammen Coby. Een waar genot om naar te kijken.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Coby,
  Prachtige serie met verschillende zwammetjes.
  Prachtig al die verschillende kleuren.
  De eerste en laatste foto vind ik super.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars