IJsvogels te midden van ruige rijp

In mijn vorige blog heb ik uitgebreid aandacht besteed aan ruige rijp met vooral aandacht voor landschappen en een paar macro-opnamen. Toen ik met de landschappen eigenlijk wel klaar was besloot ik mijn geluk nog even te beproeven op een plek waar vaak ijsvogels te zien zijn. Zo'n prachtig winters landschap en daarbij ook nog ijsvogels, dat zou toch wel helemaal super zijn.


In het prachtige vogelboek Nederlandsche Vogelen 1770- 1829 van Nozeman en Sepp staat de volgende verklaring voor de naam IJsvogel: " De naam Ysvogel is daar van afkomstig dat men hem op de binnen-Wateren meest aantreft bij vriezend weer".
Je krijgt zo een beetje de indruk dat ijsvogels dol zijn op ijs, het tegendeel is echter het geval. IJsvogels krijgen het heel moeilijk als er ijs op de wateren ligt. Ze halen uitsluitend voedsel uit het water en als daar een laag ijs op ligt wordt hun voedsel dus onbereikbaar.
De naamverklaring en de observaties van Nozeman waren aan de andere kant ook weer niet zo vreemd, want juist in zo'n witte wereld valt een ijsvogel, zoals je op de foto's in deze blog ook kunt zien, extra op. Daarnaast zag hij de ijsvogels dan waarschijnlijk ook nog eens zitten bij de laatst open gebleven wateren.Het is inmiddels natuurlijk wel duidelijk dat mijn missie om ijsvogels te zien te midden van de rijp lukte. Hoe lastig het soms is om een ijsvogel ondanks zijn kleurrijke verenkleed te ontwaren tussen de groene begroeiing aan de oevers, zo eenvoudig is dat als de wereld wit is. Ook als hij wat verder van je vandaan is knallen de kleuren je tegemoet, zelfs op deze dag toen het ook nog behoorlijk mistig was.
Telkens wanneer ik foto's maak van vogels/dieren waarbij ik wat meer ook de omgeving meeneem, bedenk ik weer dat ik dat vaker bewust moet doen. Gek dat toch vaak de neiging overheerst om zo'n dier van zo dicht mogelijk bij te fotograferen.

Lange tijd heb ik gedacht dat ijsvogels uitsluitend visjes aten. Maar hoewel vis wel het hoofdvoedsel is van de ijsvogel, eten ze verder ook andere beestjes die zich in het water bevinden, zoals weekdieren, amfibieën en zoals hier op de foto's te zien is, larven van vliegen en andere insecten.
Ik vertelde al dat ijsvogels het heel moeilijk kunnen krijgen in de winter als al het water is dichtgevroren. Hier was dat nu gelukkig niet het geval en mooi om te kunnen melden dat er mensen zijn die het goed in de gaten houden en als dat nodig is een wak in het ijs maken zodat de ijsvogels bij voedsel kunnen blijven komen!
Hoewel foto's van vogels in hun omgeving prachtig zijn, benut ik uiteraard toch ook graag de kansen om een ijsvogel van heel dichtbij te kunnen fotograferen.
Hoewel de mist de lichtomstandigheden niet echt makkelijk maakte  ben ik toch wel heel content met deze opnamen.
Tot besluit nog een paar opnamen die wel heel fraai laten zien in welke entourage ik deze mooie kleurrijke vogels kon fotograferen. Ik droomde hierbij nog wel even over een beetje zon en iets helderder weer , maar ja dat bleef voor die dag dromen. Een dag later, op 18 januari 2017 zou die wens alsnog grotendeels in vervulling gaan, weliswaar dan geen ijsvogel, maar wel volop zon en nog veel meer ruige rijp, dat is wat ik in een volgend blog zal laten zien.


Reacties

 1. Hoi Coby
  wat een gaffe serie van die ijsvogel top.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schitterende opnames Coby in een prachtig decor!!!!!


  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, net nog gereageerd op je vorige blog en nu staan de ijsvogels er al. Mooi!
  Wat zal jij genoten hebben die dag. Mooie serie en nrs 8, 9, 10 en 11 zijn super.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik heb beloofd weer regelmatig blogjes te plaatsen en je ziet dat lukt :-)
   Het was echt geweldig die dagen en gelukkig de mogelijkheid om er ook op uit te kunnen gaan.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 4. het is weer uit de kunst Coby.
  pracht blog gr jans en plaatjes natuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Echt een wonderschone serie van de ijsvogel in een witte wereld. Jaloersmakend gewoon. De neiging om m.n. vogels zo groot mogelijk in beeld te willen hebben komt me wel bekend voor. Ik denk dat bijna alle vogelkiekers dat hebben, maar net wat je zegt, vaak is een stuk omgeving erbij ook prachtig. Gewoon een beetje afwisselen dus, zoals je hier ook gedaan hebt.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je moet weten dat ze er zitten, dan het weer mee hebben en dan heel veel mazzel er bij. Ja zon was mogelijk mooi geweest, maar ik vind dit wat softer ook wel heel erg mooi.

  Goet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een zeer geslaagde serie! Prachtig de gekleurde ijsvogel in het witte landschap. Ik vind foto 9 er echt uitspringen, maar 11 en 12 zijn ook heel sfeervol.
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby,
  Wat een prachtige serie beelden laat je hier zien. In de omgeving vallen ze door hun verenpak prachtig op. Je moet het dan ook nog wel treffen met de plek waar ze gaan zitten. Ook de beelden, waarop van de omgeving minder te zien is, zijn heel mooi geworden. Maar de combinatie van ijsvogel met ruige rijp vind ik iets bijzonders.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby,
  Wat een prachtige serie van de ijsvogel, echt super zo met de rijp op de takken.
  Ik heb genoten van deze serie.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een prachtig vogeltje is het toch... Mooi blog Coby!
  Hartelijke groet,
  Robyn

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi hoe je de ijsvogel zowel in omgeving hebt gefotografeerd als van dichtbij. Beide benaderingen hebben hun eigen charme en schoonheid. Met de omgeving heb je het trouwens wel getroffen, wow, prachtig al die dik berijpte takken en wat komt dat kleurige ijsvogeltje daar mooi tegen uit!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat mooi het ijsvogeltje in de sneeuw, mooie foto's Coby.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geweldig Coby!
  Een pracht van een combinatie van de ruige rijp en de mooie ijsvogel.
  menigeen zal hier toch wel een beetje met jaloerse blikken naar kijken.
  Hier bij ons is niet zoveel sneeuw gevallen en dat is erg jammer, maar ik geniet dan wel des te meer bij andere. Als ik dan zo'n serie zie als hier emt de rijp en ijsvogel kan mijn avond niet meers tuk. Prachtig gewoon,
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Coby, prachtig geslaagde foto's van een IJsvogel. Weliswaar niet in zijn element (ondanks zijn naam) maar geeft wel een mooi beeld hoe ze desondanks toch overleven. Prachtige setting. gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtig gewoon; ondanks, of misschien wel dankzij de mist...

  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai Coby,

  Tsjonge, wat heb je het getroffen zeg met deze omstandigheden en dit vogeltje. Beide apart is al super, maar samen is het fenomenaal. Kennis van de omgeving is altijd cruciaal met dit soort foto's. Die maak je niet eventjes met geluk. Hopelijk heb ik een volgende keer wel tijd om er ook met dit soort dagen op uit te trekken. Dit zijn toch de foto's die iedereen wel wil maken. Echt super.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Coby....

  gave blog!!
  mooi het ijsvogeltje te zien tussen het rijp, is
  heel mooi contrasterend..hij doet zijn naam echter geen
  eer aan, hij kan echt niet goed tegen de winter!!
  prachtige blog zet je neer!!

  groet Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Coby,
  dit is echt dubbelop mooi. Het ruige rijp gaf al zo'n bijzondere wereld. En dan ijsvogels in zo'n setting. Deze foto's zijn echt super.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Waarom klepperen ooievaars

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders