Een sprookjeswereld met ruige rijp

Ja, nog eenmaal een blog over de ruige rijp. Na de blogs over mist en ruige rijp en de blog met de ijsvogels tussen de rijp wil ik toch absoluut ook nog wat foto's delen van 18 januari 2017.
Na alle mist en vorst van de dagen ervoor, was de rijp nog meer aangegroeid en vervolgens kwam ook de zon er nog bij. Het resultaat van al die omstandigheden was dat er een ware sprookjeswereld ontstond, overweldigend mooi...
Ik stond eerst maar eens een tijdje ademloos rond te kijken en me te bedenken dat het bijna te mooi was om vast te kunnen leggen. Volgens mij was iedereen, die de kans had, eropuit getrokken. Dat betekende dat er nogal wat mensen in het landschap rondliepen. De man met de zwarte jas, zei dat hij mijn foto zou bederven. Eigenlijk had hij wel een beetje gelijk, het geeft gewoon een wat surrealistisch beeld, hij hoort niet thuis in deze sprookjeswereld.

Het was zo waanzinnig mooi, dit was echt zo'n dag die je slechts zelden meemaakt. Het is nu inmiddels al weer een maand geleden, we hebben al even aan de lente mogen "ruiken", maar de mooie beelden van deze dag staan nog scherp op mijn netvlies. Merkwaardig trouwens hoe lastig ik het desalniettemin vond om dit feeërieke landschap vast te leggen. Als alles schitterend is, weet je bijna niet hoe je er toch iets uit kunt lichten, zodat je een mooi beeld krijgt en met zoveel wit is er natuurlijk ook niet overal contrast te vinden, dus een leerzame uitdaging.

Bij bovenstaande foto's was het ook zoeken naar de juiste compositie, horizontaal, of is verticaal mooier. Drie bomen en een bankje, beeldvullend, of juist iets meer ruimte geven. Wat een feestje als je met dat soort vragen kan stoeien in zo'n unieke winterse omgeving, de meeste foto's zijn trouwens gemaakt in het Dwingelderveld.


Tot besluit nog wat opnamen waar het accent echt op de ruige rijp ligt. Ik heb geprobeerd hierbij te laten zien hoeveel rijp er overal aan zat. Die hoeveel is toch echt behoorlijk uniek en het zal nog wel even duren voor we weer eens op deze wijze ruige rijp zullen zien. Ik heb er enorm van genoten, maar ik moet zeggen dat het voorproefje onlangs op de lente me ook weer goed beviel.

Reacties

 1. Hoi Coby,
  Dit zijn pas echt winterfoto's, wat een schitterende foto's.
  Dit hebben wij hier echt niet gezien, jammer we zullen wel weer moeten wachten tot volgend jaar.
  Ik vind ze echt allemaal perfect gefotografeerd.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook weer een wonderschone serie winterwonderlanschapsfoto's. Hier aan de kust was het ook goed raak met de ruige rijp, maar helaas veel minder mooie blauwe luchten erbij. Wij moesten het meer van de grijstinten hebben.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is dit toch mooi! Prachtig blog. De ruige rijp was veel dikker als bij ons, en jullie hadden er een mooi zonnetje bij.De wondere witte wereld met die strak blauwe lucht leveren droomplaatjes op die je maar eens in de zoveel tijd kan maken. (ik heb mijn eigen foto's erop nagekeken, eens in de 2 a 3 jaar..)
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig, het is net niet echt, een andere wereld.

  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. deze serie die is ook weer geweldig mooi Coby
  en wit is heel mooi wit gr jans.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Coby,
  sprookjesachtig mooi zijn deze landschappen. Zo'n beetje blauw in de lucht geeft toch iets extra's. Het laat de witte wereld beter uitkomen. Maar ook je laatste foto, gebogen gras vol rijp in het ijs vind ik een plaatje.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie winter, en de beelden zijn als een sprookje. Groeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ongelooflijk wat een prachtige, witte wereld. Ik zou zo een reisje boeken naar dit gebied.
  Mooie foto's Coby, met name de landschappen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh wat is dit ongelooflijk mooi! Jullie hadden duidelijk nog veel meer van die ruige rijp dan wij in het westen. Nou ja, maakt niet uit, ik moest toch werken die dag ..
  Het is genieten van A tot Z in je blog, zowel de landschappen als de details, prachtig!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik begrijp helemaal wat je schrijft, Coby. Als alles zó mooi is kun je alleen maar met open mond stil genieten. In 1 woord: práchtig! Jammer, dat wij hier in het westen dat niet hebben gehad. Wat die voorbijganger in je foto betreft, 't is maar net wie de foto's bekijkt. Op de fotoclub waar ik lid van ben vinden ze foto's zonder mensen saai. Tja ...... Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby,
  Je hebt de mogelijkheden van die dag volgens mij optimaal benut. Wat een schitterende beelden. Je bent wel een geluksvogel dat je er mooi licht en mooie luchten bij had. Dit is een serie waar je nog wel eens met plezier op terug zal kijken.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Coby,
  Dik genieten met deze prachtige foto's. Hier in het Noord-Hollandse hebben we het zo mooi niet gezien (minder rijp en helaas geen zonnetje. Eigenlijk kan ik niet kiezen welke foto ik het mooist vind, maar de twee paaltjes met de rijp op het gaaswerk vind ik wel heel erg apart.
  Groetjes, Ditta

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat is dit genieten, prachtige serie Coby.
  Daar had ik graag met mijn camera gelopen ;-)))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een hele mooie serie Coby. Helaas was ik toen te ziek om naar een buitengebied te gaan. Maar nu kan ik toch nog even nagenieten 😊

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Echt prachtig om te zien Coby!
  ik heb dit dan ook echt gemist. Wat was het mooi bij jullie en wat kon je er mooie platen van maken.
  Ik hou van deze mooie witte wereld en vind het ook echt heel jammer dat wij maar een klein vlokje hebben gehad. Je moest eens weten hoe i van deze foto's heb zitten genieten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een ongelooflijke mooie serie weer Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtige serie Coby en gelukkig is de sneeuw en rijp bij jou ook wit. Dat is toch nog best een kunst en ik zie zeer regelmatig grauwe en blauwe sneeuw. Gelukkig weet jij perfect hoe je moet belichten en daarmee maak je gewoon een perfecte serie foto's. Top gedaan en fijn je dat je weer "terug" bent ;-)

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een schitterende serie. Het is echt sprookjesachtig mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dank voor jullie reacties, fijn te merken dat deze blog in de smaak is gevallen en weer een stimulans
  om lekker door te bloggen!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland