Groene Specht in beeld

In een vorige blog had ik al verteld dat ik in een week tijd twee "wensvogels" kon fotograferen, de ijsvogel en de groene specht. In deze blog zal ik de groene specht laten zien en wie de ijsvogelblog heeft gemist, klik hier.
De groene specht staat al heel lang op mijn wensenlijstje, maar net als bij alle spechten is er het probleem dat ze erg schuw zijn, de groene specht hoor je veel vaker dan dat je hem ziet. De roep van een groene specht lijkt wel op lachen en als je het dier zo graag wilt zien, naar het luk niet, dan krijg je wel eens de gedachte dat het dier je gewoon zit uit te lachen.

Groene specht in 2012 tussen het glinsterende gras

Vrouwtje groene specht in 2012, ook al door de schutkleur bijna niet te zien, met uitzondering van het rode petje

Mannetje groene specht 2015 tussen de vegetatie

Ook bij de foto's van 2015 zie je hoe enorm gecamoufleerd een groene specht is tussen de vegetatie

In 2012 had ik als eens een groene specht in beeld, maar eigenlijk te ver weg en enorm verstopt tussen het door zonlicht glinsterende gras. Ik was toen al blij dat ik in ieder geval een paar registratiebeelden kon maken en hoopte nog eens op een nieuwe kans.
Die kans kwam toen ik dit jaar in mijn schuiltentje bij de torenvalkenkast zat. Vorig jaar (2014) had ik daar de groene specht ook al gezien en vooral gehoord, maar toen kreeg ik geen kans voor foto's.
Nu was het geluk met me en kwam er een groene specht binnen bereik van mijn camera voor het tentje foerageren.

De groene specht kijkt alert rond, wellicht hoorde hij het geklik van de camera

Hij kwam steeds dichterbij en steeds mooier vrij te zitten

Hoewel ik voor de torenvalken in mijn tentje zat ging mijn aandacht meteen naar de groene specht toen die zich liet zien. Ik had hem al horen lachen en bij de bosrand zien vliegen, dus ik wist dat hij in de buurt was. En als je wel eens de golvende vlucht van een specht hebt hebt gezien, dan herken je dat al van verre. Toen de vogel er daad werkelijk aankwam en ook nog binnen mijn bereik, wou ik wel even een vreugdesprongetje maken, gelukkig kon dat niet in mijn tentje anders had ik het dier meteen weer weggejaagd. Het was uiteraard een groot geluk dat ik in een schuiltentje zat, die er bovendien al weken stond, dus de groene specht was daar aan gewend en kwam steeds dichterbij en steeds mooier zichtbaar.

Het mannetje is te onderscheiden van het vrouwtje aan de rode wangvlek

Steeds dichterbij kwam de groene specht totdat een gaai een einde maakte aan het feestje

Ik verheugde me al op nog veel meer mooie opnamen, de groene specht leek steeds meer op zijn gemak en er was blijkbaar veel lekkers te vinden. Helaas was er een gaai die heel anders over de situatie dacht en kwam de groene specht wegjagen. Daarna heb ik de groene specht helaas niet meer gezien. Het feestje duurde derhalve slechts twee minuutjes, maar ik heb er enorm van genoten en ben blij met de foto's. Inmiddels heb ik begrepen dat er ook een jonge groene specht is gesignaleerd dus wie weet wat voor mogelijkheden ik daar nog eens zal krijgen. Voorlopig zal ik het echter met deze opnamen en de herinnering aan mijn ontmoeting met dit mannetje groene specht moeten doen.

Reacties

 1. Prachtige opnames van de groene specht!

  Groet Ingrid Stoffels

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Coby, ik had deze serie op FB al even op mijn telefoon gezien.
  Nu kijkt het toch een stuk beter hoor.
  Wat een schitterende opnamen van de Groene specht, en wat een geluksmoment.
  Jammer dat de Gaai hem weg joeg, maar wie weet krijg je nog eens een kans.
  Foto 6, 7 en 8 vind ik echt super.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een schitterende foto's, Coby. Vooral de laatste 2. Zo mooi genomen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Coby,
  Dit voorjaar heb ik twee keer een groene specht op zo'n afstand gezien dat ik een foto van kon maken. Maar de eerste keer zat hij toch te hoog in een boom om hem mooi te kunnen fotograferen. De tweede keer zat hij wel mooi vrij op een open veld, maar nu te ver weg. Maar het begin is er. Ik kan mij dus heel goed voorstellen dat jij deze keer heel tevreden bent met wat je gezien en vastgelegd hebt. Natuurlijk, we willen het nog beter, maar dat blijft dan maar te wensen over.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig om die voor de lens te hebben, dat geluk heb ik ooit al eens gehad.
  Pracht foto's ook die je maakte Coby.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een kans Coby. Hier in het park zit hij ook. Ik heb het hele gezinnetje eens zien vliegen, maar hij lacht me echt uit. Aan het gras zie je waar hij vaak foerageert. Hier zou hij op het gemaaide gras zitten, niet echt fotogeniek. Maar jij hebt prachtige foto's, specht mooi vrij tussen het hoge gras. Zachte kleuren. Heel fraai!
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ohh wat mooi, deze blog had ik nog niet gezien. Een vogel die nog hoog op mijn wensenlijst staat.
  Prachtige foto's, vooral de laatste 3 waar het koppie mooi vrij is boven het gras.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars