Genieten van jonge torenvalken

In 2014 groeiden er maar liefst zes jonge torenvalken gezond op in een nestkast waar ik regelmatig even vanuit mijn schuiltentje naar kon kijken. De nestkast was aan vervanging toe en dus werd ervoor 2015 een nieuwe gemaakt. Het was even spannend of het echtpaar torenvalk die kast zou accepteren, maar al snel bleek dat ze geen enkele moeite hadden met hun nieuwe onderkomen.
Toen het er op leek dat ze de nestkast weer in gebruik zouden nemen, is ook mijn schuiltentje er weer bij geplaatst.

jonge torenvalken ruim twee weken oud

hoe klein ze ook zijn, ze houden hun omgeving al goed in de gaten

Dit jaar bleken er vier jonge torenvalken in de kast te zitten. Op 6 juni ben ik er voor het eerst in mijn tentje gaan zitten om ze te kunnen bewonderen. Ze waren op dat moment ruim twee weken oud en nog echt van die aandoenlijke donzige vogeltjes. Onvoorstelbaar dat die kleine diertjes na nog eens twee weken al helemaal in de veren zitten en klaar zijn om uit te vliegen.

hoewel de ander soms wat mee wil eten, is er geen strijd om voedsel

er wordt heel wat eten naar binnen gewerkt om zo goed te kunnen groeien

zelfs zulke jonge torenvalken kunnen al complete muizen in een keer naar binnen werken

Om in zo'n korte periode uit te groeien tot een volgroeide torenvalk is het natuurlijk van groot belang dat er voldoende voedingsstoffen binnen komen. Er wordt dan ook flink gegeten door de kleine torenvalken en tot mijn verbazing zag ik ze, hoe klein ze ook nog zijn, zelfs al complete muizen met huid en haar naar binnen werken. Dat had ik vorig jaar niet gezien, maar de voorkant van de nieuwe nestkast is een tikkeltje lager zodat er net iets meer zicht is op de torenvalken. En zo kon ik wat meer van het gedrag van de jonge torenvalken zien en dus ook dat ze zo snel al hele muizen in een keer verorberen.

mannetje torenvalk is met muis gearriveerd

de jonge torenvalken kijken begerig naar de vette muis die hun vader in de klauw heeft


De ouders zijn de hele dag op stap om eten te zoeken voor hun kroost. Voor het overgrote deel bestaat het voedsel uit muizen en de jonge vogels hebben al rap in de gaten wat er aan de hand is als het mannetje of vrouwtje torenvalk weer bij de nestkast arriveert. Het mannetje heeft de gewoonte om eerst op de kast te gaan zitten met zijn buit voordat hij de maaltijd aan zijn jongen overhandigt.
Prachtig om te zien hoe de jongen vol verwachting omhoog kijken wanneer het mannetje bij de kast komt met die vette muis.

beetje rondkijken of wat dommelen 

 er wordt ook heel wat gegeeuwd

wachten of er nog eens weer wat lekkers wordt gebracht

Een week later, op 13 juni, zat ik weer in mijn tentje te genieten van de torenvalken. In een week tijd waren de jonge vogels gegroeid als kool en werden de mooie verenpakjes al goed zichtbaar. Ik vind ze zo half pluizig en half voorzien van veren wel heel grappig om te zien, echte puber-torenvalkjes. Ze beginnen al heel stoer te doen, maar zijn toch ook nog maar heel klein en kwetsbaar. Het eten en poetsen van hun nieuwe veren zijn vermoeiende zaken, zodat er ook regelmatig wat wordt gedommeld.

mama torenvalk brengt een muis, die enthousiast in ontvangst wordt genomen

de muis wordt lekker opgepeuzeld en de anderen lijken geen interesse te hebben

als er van alles in gaat moet er ooit ook weer wat uit...

Ondertussen bleven de ouders muizen aanvoeren, die gretig aangenomen werden door de jongen. Ik blijf het bijzonder vinden dat er onderling geen strijd is wie er met de buit gaat strijken. Er is er wel eens eentje die een hapje van een ander wil meepikken, maar er komt geen ruzie van, lukt het niet dan leggen ze zich er kalm bij neer. Tja en als er van alles in gaat moet er natuurlijk ook weer van alles uit, dus regelmatig verscheen er even een torenvalkenkontje over de rand van het nest om de darmen te ledigen.
In een volgende blog komen de jonge torenvalken nog een keer aan bod, een paar dagen voor ze uit zouden vliegen.Reacties

 1. Hoi Coby, dit is echt genieten van de jonge Torenvalken.
  Onvoorstelbaar dat ze zo snel groeien, ik vind als ze ook wat volwassen veren krijgen ze op het mooist.
  foto 7, 9 en 11 zijn mijn favoriet.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig om dit te kunnen volgen Coby.
  Wat zul je genoten hebben, doe ik van je foto's.
  Pracht serie heb je gemaakt.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heerlijk om dit zo te kunnen observeren ,je hebt er zodoende wel een pracht serie van kunnen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke blog weer, en gaaf dat je dit gezinnetje zo kon volgen. Wat worden ze snel groot.
  Ben benieuwd naar het vervolg.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het was weer een prachtige rapportage Coby, Dank Gr Ton

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby,
  Het blijft bijzonder dat je op de eerste rang kunt kijken naar wat er zich afspeelt. Vervelen zal het niet snel, daar zorgen de vogels wel voor. De groei van jonge dieren verloopt meestal verbluffend snel. Het is dan een buitenkans om het zo te volgen. Ik ben benieuwd naar het vervolg.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat geweldig om dat te volgen, Coby.Daar kan je toch uren naar kijken zonder dat je de tijd in de gaten hebt. Erg mooie en interessante serie. 9 en 11 zijn mijn favorieten. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders